Wszędzie wokół słyszymy, aby spożywać produkty zawierające kwasy tłuszczowe omega-3?
Zastanawiacie się dlaczego?
Kwasy tłuszczowe omega-3 obejmują kwas alfa-linolenowy (ALA), którego głównym źródłem są rośliny, jak również kwas eikozapentaenowy (EPA) i kwas dokozaheksaenowy (DHA), które są głównie dostarczane z owoców morza i ryb.
ALA znajduje się głównie w lnie, oleju lnianym, oleju rzepakowym, orzechach włoskich.
Bogate źródła DHA i EPA w żywności obejmują ryby tłuste, takie jak: łosoś, pstrąg, sardynki, makrela, śledzie.
Ryby o niskiej zawartości omega-3 to „chude” ryby takie jak sum, dorsz czy tilapia.
Większość skorupiaków zawiera bardzo mało omega-3, z wyjątkiem ostryg, które są jego bogatym źródłem.
Jakie walory zdrowotne mogą nam przynieść, kwasy tłuszczowe omega-3:
- obniżają stężenie trójglicerydów w surowicy i całkowity poziom cholesterolu we krwi,
- obniżają ryzyko wystąpienia chorób serca i udaru,
- mogą pomóc w zmniejszeniu objawów nadciśnienia, depresji, bólów stawów i innych problemów z reumatoidalnym zapaleniem stawów,
- mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe,
- pobudzają układ odpornościowy oraz zapewniają ochronę przed szeregiem chorób, w tym chorobą Alzheimera,
- u małych dzieci wspomagają rozwój neurologiczny.
Pozytywnych aspektów przyjmowania kwasów omega-3 jest o wiele, wiele więcej.
Nawet w aptekach można spotkać dziesiątki różnych suplementów zawierających kwasy omega-3 do codziennego przyjmowania.
Również warto przeczytać:
Dieta ketogeniczna, szczegółowy przewodnik dla początkujących [kliknij]
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.