Skip to content

Śmietanka a śmietana czym się róznią?

Czy zwróciliście kiedykolwiek uwagę na różnicę w nazewnictwie na opakowaniach? Raz widzimy napis śmietana a innym razem śmietanka.

Śmietana i śmietanka są produktami pochodzenia mlecznego.

Śmietanka

Śmietankę uzyskuje się poprzez odwirowanie warstwy górnej mleka.  Czyli oddzielenie tłuszczu mlecznego od mleka.

W celu utrwalenia poddaje się ją najczęściej homogenizacji i pasteryzacji. Stanowi półprodukt do wytwarzania wielu produktów mlecznych np. śmietany, masła śmietankowego, lodów śmietankowych.

Najczęściej ma ona lekko żółte zabarwienie, wynikające z wysokiej koncentracji lipidów.

Śmietanka sprzedaje się w postaci nieprzetworzonej lub przetworzonej metodą UHT.

Śmietana

Natomiast Śmietana to spożywczy produkt nabiałowy, otrzymywany ze śmietanki, poddany ukwaszeniu przy pomocy żywych kultur bakterii fermentacji mlekowej.

Ma wyższy niż w mleku udział tłuszczu, wynoszący średnio 12-18%. Śmietana zawiera także 2,5-2,8% białka, 3,5-3,8% węglowodanów.

Różnice śmietanka i śmietana

Czyli najprościej mówiąc śmietanka jest słodka i przeznaczona zazwyczaj do ubijania.

Śmietanki o zawartości 9-12% tłuszczu, zazwyczaj nazywana słodką śmietanką, używana jest do kawy.

Śmietanki o zawartości 30-36% tłuszczu, zwane kremówką, używa się do deserów i sporządzania bitej śmietany.

Za to śmietana jest kwaśna  i stosuje się ją między innymi do zup, sosów i jest tradycyjnym składnikiem kuchni polskiej.

 

Śmietany i śmietanki mogą zawierać dodatki, takie jak substancje zagęszczające, stabilizatory, regulatory kwasowości czy też sól, białka mleka, emulgatory itd.

Jeżeli producent informuje, że jego śmietanę jako gęstą, to pamiętajcie, że najczęściej dodał zagęstniki, aby uzyskać ten efekt.

Zwróćcie także uwagę czy na opakowaniu producent nie umieścił samego sformułowania „kremowa”, co ma nam zasugerować, że jest to śmietana, a tak naprawdę może to być zagęszczona maślanka.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.