Grzyby i ich niebezpieczeństwa?

grzyby zatrucia

Jednym z głównych skojarzeń związanych z jesienią są grzyby.

O ich właściwościach prozdrowotnych można się rozpisywać bardzo długo. Przede wszystkim zawierają selen, który pomaga detoksykować niektóre związki powodujące raka w organizmie. Oprócz tego w skład grzybów wchodzą węglowodany, sole mineralne, potas i fosfor, niektóre witaminy (B1, B2, D, PP, C) oraz dużo miedzi i cynku.

Niestety nie wszystkie grzyby są jadalne i musimy się wystrzegać trujących, ponieważ ich toksyny mogą doprowadzić nawet do śmierci (z czego 1/3 przypadków dotyka dzieci).

TOKSYNY
Amanityna– dawka śmiertelna tej toksyny dla człowieka wynosi poniżej 0,1 mg na kg masy ciała. 100 g świeżego muchomora zawiera 8 mg alfa-amanityny i 5 mg beta-amanityny.patronite Spożycie jednego grzyba wystarczy, aby się śmiertelnie zatruć (u dzieci wystarczy nawet mniej niż pół). Po 1 do 2 dniach stan chorego się pozornie poprawia. Następują wówczas uszkodzenia wątroby. Śmierć następuje po 4-7 dniach i niemal zawsze jest spowodowana niewydolnością wątroby. Można powiedzieć, że komórki wątroby rozpuszczają się jak w kwasie. Jedyny ratunek to natychmiastowy przeszczep.

Muskaryna– działa szybko i gwałtownie na układ krwionośny. Objawy to wysoką potliwość, stany lękowe, wymioty i bóle brzucha. W większych stężeniach wywołuje śmierć na skutek zatrzymania akcji serca.

MITY
Smażenie i gotowanie nie neutralizują działania najbardziej niebezpiecznych substancji. W przypadku niektórych z nich np. gyromitryny, jest wręcz przeciwnie. Opary toksyny w parze wodnej, wdychane podczas przygotowywania posiłku są również groźne dla życia. Podobne działanie objawia się podczas suszenia grzybów.

Nie wolno również sugerować się gorzkim smakiem grzybów, ponieważ istnieją gatunki śmiertelnie trujące, które mają słodkawy smak, np. muchomor wiosenny czy zielonawy.

 

[fb_button]

facebook pl/grzyby-i-ich-niebezpieczenstwa/" data-order-by="social" data-numposts="10" data-width="100%" style="display:block;">