Skip to content

Oliwa z oliwek- co oznaczają sformułowania na etykietach?

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Oliwa z oliwek jest produktem niezwykle popularnym. W sklepach spotykamy się z jej ogromnym wyborem.

Gdy zaczynamy zastanawiać się, którą wybrać to w oczy rzuca nam się kwestia różnych sformułowań na ich etykietach, extra virgin czy też z pierwszego tłoczenia itd.

Poniżej znajdziecie wyjaśniania, co właściwie one oznaczają i na co zwracać uwagę przy wyborze oliwy.

Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

„Oliwa z pierwszego tłoczenia” – oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.

Oliwa z wytłoczyn z oliwek

„Oliwa z wytłoczyn oliwek”– jest uzyskana z produktu pozostałego po pierwszym wytłoczeniu oliwy (wytłoczyn) oraz oliwy otrzymanej bezpośrednio z oliwek.

Oliwa z pierwszego tłoczenia na zimno

Określenie „pierwsze tłoczenie na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, otrzymane przy temperaturze poniżej 27 °C za pomocą tłoków hydraulicznych.

Oliwa Extra Virgin

Nazwa “extra virgin” oznacza produkt uzyskany powyższą metodą o kwasowości poniżej 0,8%. Nie posiada żadnych wad organoleptycznych. Nie wolno do niej dodawać konserwantów ani domieszek, natomiast do jej wytworzenia wykorzystuje się wyłącznie świeże oliwki.

Oliwa uzyskiwana na zimno

Określenie „uzyskiwana na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymywane przy temperaturze poniżej 27 °C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.

Ciekawostka:

Niech was nie zwiodą rysunki pięknych oliwek na etykietach, ponieważ może to być „mieszanka olejów roślinnych i oliwy z oliwek”.

Umieszczanie obrazów lub grafiki z oliwkami na etykiecie mieszanki jest dopuszczone, jeżeli zawartość oliwy w mieszance przekracza 50%.

 

WARTO PRZECZYTAĆ:

Oliwa, kiedy jest zjełczała?

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.