Skip to content

Oliwa z oliwek, kiedy jest zjełczała?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Czy kiedykolwiek spoglądając na butelkę, zastanawiałeś się czy twoja oliwa z oliwek jest zepsuta ponieważ ma dziwny zapach?

Z biegiem czasu oleje psują się – jełczeją.

Nie zachorujesz od zjedzenia zjełczałej oliwy z oliwek, tak jak od zepsutego mięsa, ale będzie mieć nieprzyjemny smak, który może zepsuć każdą potrawę.

Zjełczały olej może również utracić niektóre ze swoich właściwości zdrowych, takich jak przeciwutleniacze znajdujące się w oliwie z oliwek.

Proces jełczenia przyspiesza wystawienie na działanie powietrza, światła i ciepła.

W przypadku niektórych olejów (jak sezamowy czy z orzechów włoskich) proces przebiega szybciej. Ponieważ ich struktura chemiczna czyni je bardziej podatnymi na rozkład.

Zazwyczaj można stwierdzić czy olej zjełczał po jego zapachu.

Jeśli poczujemy specyficzny zapach (niektórzy twierdzą, że pachnie kredkami), to czas wyrzucić butelkę i kupić nową.

Gdy nie masz 100% pewności, rozgrzej kilka łyżek na patelni i ponownie powąchaj.

Jeśli z gorącego oleju wyczuwasz dziwny zapach, oznacza to, że czas się z nim rozstać.

oliwa z oliwek zepsuta zjełczała jełczeje

Kupowanie i przechowywanie -Oliwa z oliwek

  • Podczas zakupów, wybieraj oliwy zapakowane w przyciemniane szklane butelki. Staraj się unikać przezroczystego szkła lub plastiku, który wpuszcza więcej światła i przyspiesza proces psucia.
  • Częstsze kupowanie butelek o mniejszej pojemności zamiast jednej dużej butelki może pomóc zmniejszyć ryzyko zepsucia, szczególnie gdy nie zużywasz jej zbyt dużo.
  • Przechowuj oleje w chłodnej, ciemnej spiżarni ze szczelnie zakręconą zakrętką.
  • Nie przechowuj bezpośrednio obok płyty kuchennej lub na blacie.
  • Przechowuj oliwę z oliwek do 6 miesięcy w spiżarni lub do 1 roku w lodówce. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia stanie się mętna, gdy będzie przechowywana w lodówce, ale jej jakość się nie pogorszy. Wyjmij ją z lodówki i pozostaw w temperaturze pokojowej a powróci do swojej pierwotnej postaci.
Przeczytaj także:

Sformułowania na etykiecie oliwy

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.