Skip to content

Siarczyny w winie- czy jest się czego bać?

Co to są siarczyny?

Siarczyny, zwane także powszechnie dwutlenkiem siarki, to związki chemiczne zawierające jon siarczynu.

Znajdują się naturalnie w różnych źródłach żywności, w tym czarnej herbacie , orzeszkach ziemnych, jajach i fermentowanej żywności.

Stosuje się je jako środek konserwujący w wielu produktach spożywczych.

Związki te są powszechnie dodawane do napojów bezalkoholowych, soków, dżemów, galaretek, kiełbas oraz suszonych lub marynowanych owoców i warzyw, aby spowolnić psucie się i zapobiec przebarwieniom.

Są również używane przez winiarzy, aby zminimalizować utlenianie wina i utrzymać jego świeżość.

Dzięki swoim właściwościom przeciwdrobnoustrojowym związki te mogą również zapobiegać rozwojowi bakterii, aby przedłużyć okres trwałości win i innych produktów.

Siarczany w winie

Siarczyny są stosowane w całym przemyśle spożywczym jako wzmacniacz smaku i konserwant żywności.

Są one szczególnie ważne w procesie produkcji wina, w którym stosuje się je w celu poprawy smaku, wyglądu i okresu przydatności.

W szczególności mogą pomóc zapobiec brązowieniu wina, procesowi, który może zmienić kolor i smak wina.

Niektóre badania pokazują również, że te dodatki mogą pomóc zablokować rozwój bakterii, aby zapobiec zanieczyszczeniu i psuciu się.

Ponadto niektóre typy, takie jak pirosiarczyn potasu, są używane do dezynfekcji beczek i sprzętu do produkcji wina.

Potencjalne skutki uboczne siarczynów

Większość ludzi może bezpiecznie spożywać siarczyny znajdujące się w winie przy minimalnym ryzyku wystąpienia niepożądanych skutków ubocznych.

Szacunkowo 1% populacji jest wrażliwy na siarczyny, a około 5% tych osób ma również astmę.

W przypadku osób z astmą, które są wrażliwe na te związki, ich spożycie może podrażnić drogi oddechowe.

Związki te mogą również powodować bóle głowy u osób wrażliwych.

Zgłaszano również inne potencjalne skutki uboczne siarczynów, w tym pokrzywkę, obrzęk, ból brzucha, biegunkę, a w rzadkich przypadkach anafilaksję, ciężką i potencjalnie śmiertelną reakcję alergiczną.

Jak zminimalizować spożycie siarczynów

Jeśli uważasz, że możesz mieć wrażliwość na siarczyny, ograniczenie spożycia jest kluczem do zapobiegania niekorzystnym skutkom zdrowotnym.

Chociaż wino naturalnie zawiera niewielkie ilości siarczanów, wielu producentów zaczęło produkować wina bez dodatku siarczynów.

Możesz także wybrać wino czerwone , które ma znacznie niższe ich stężenie niż wino białe.

Ponadto należy unikać innych produktów zawierających siarczyn, takich jak suszone morele, napoje bezalkoholowe, dżemy, galaretki i soki.

Czytanie etykiet żywności może pomóc ci określić, które pokarmy powinieneś ograniczyć w swojej diecie.

Sprawdź na etykiecie składniki takie jak siarczyn sodu, wodorosiarczyn sodu, dwutlenek siarki, wodorosiarczyn potasu i pirosiarczyn potasu, z których wszystkie mogą wskazywać, że produkt spożywczy zawiera dodane siarczyny.

Związki te muszą być znakowane w żywności i napojach zawierających więcej niż 10 części na milion (ppm) dwutlenku siarki.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.