SPIS TREŚCI
Zastanawiasz się, czy oliwa z oliwek psuje się po pewnym czasie. Czy można po prostu trzymać ją w nieskończoność. Chociaż trwa to długo, oliwa z oliwek traci ważność.
Okres ważności oliwy z oliwek
Większość oliw ma datę minimalnej trwałości 18-24 miesiące od momentu zabutelkowania. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest mniej przetworzona i zwykle ma krótszy termin ważności, około 12-18 miesięcy od momentu zabutelkowania (1Zaufane źródło).
Poza tymi oliwa z oliwek może nabrać cierpkich lub gorzkich nut smakowych, które mogą pojawić się podczas przechowywania.
Butelki z oliwą zawierają często datę butelkowania oraz datę przydatności do spożycia. Dobrym pomysłem może być oznaczenie butelek datą otwarcia. Da ci to informację, jak długo już zalega w twojej spiżarni.
Jak przechowywać oliwę z oliwek?
Oliwa z oliwek powinna być przechowywana w chłodnym, ciemnym miejscu, jak spiżarnia, szafka lub lodówka.
Pamiętaj, że jeśli przechowujesz ją w lodówce, może stać się nieco mętna. Jest to normalna reakcja na niższą temperaturę i nie oznacza, że oliwa z oliwek zjełczała.
Pomaga również, jeśli butelka jest wykonana z ciemniejszego szkła, ponieważ może to pomóc w blokowaniu promieni światła, co zatrzymuje utlenianie. Jest to ważna kwestia, na którą trzeba zwrócić uwagę, gdy jesteś w sklepie.
Utlenianie to proces, który może stymulować starzenie się. W oliwie z oliwek może przyspieszyć rozkład cząsteczek tłuszczu. Oprócz światła oliwę z oliwek można również utlenić przez kontakt z tlenem lub wystawieniem na działanie ciepła.
Właśnie dlatego chłodne, ciemne miejsce jest idealne do przechowywania oliwy. dodatkowo upewnij się, że została ona odpowiednio zamknięta po otwarciu.
Wreszcie, jeśli oliwa z oliwek jest zapakowana w plastikowy pojemnik polietylenowy i planujesz przetrzymywać ją przez dłuższy czas, rozsądnym rozwiązaniem może być przelanie jej do ciemnego szklanego lub blaszanego pojemnika. Tak wytrzyma dłużej.
Jeśli często nie gotujesz, dobrym pomysłem może być zakup mniejszej butelki, zwłaszcza jeśli wybierasz bardziej wyszukaną oliwę z oliwek.
Jak sprawdzić, czy oliwa z oliwek jest zjełczała?
Istnieje kilka sposobów na ustalenie, czy twoja oliwa z oliwek się psuje.
Spróbuj, jak smakuje
Najlepszym sposobem sprawdzenia, czy oliwa z oliwek zjełczała, jest jej spróbowanie. Nie martw się, mała ilość nie sprawi, że będziesz chory.
Jeśli twoja oliwa smakuje gorzko, kwaśno lub nieświeżo, nie jest już dobra.
Powąchaj ją
Zepsuta oliwa z oliwek może również źle pachnieć, jak kredki, kit lub klej zamiast czystego oliwkowego zapachu.
To kolejna oznaka, że się zepsuła.
Skutki spożywania zjełczałej oliwy z oliwek
Zjełczała oliwa z oliwek nie sprawi, że się rozchorujesz. Może jednak zepsuć danie, nadając potrawie dziwny smak.
Ponadto oliwa z oliwek jest często zalecana ze względu na wiele korzyści zdrowotnych. Zjełczała straci część swoich właściwości przeciwutleniających.
Dzieje się tak, ponieważ ulega utlenianiu, podczas którego cząsteczki zawierające tlen wywołują łańcuch reakcji chemicznych, które rozkładają przeciwutleniacze oleju.
Podsumowanie
Większość oliw z oliwek może wytrzymać 18-24 miesiące od momentu butelkowania, podczas gdy oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia może około 12-18 miesięcy.
Po tym czasie będzie jełczeć. Aby tego uniknąć, przechowuj ją w chłodnym, ciemnym miejscu i wyrzuć, jeśli minął termin przydatności.
Dowiesz się, że twoja oliwa z oliwek zjełczała, gdy ją spróbujesz. Może smakować gorzko lub kwaśno i pachnieć trochę jak kredki lub kit. Chociaż nie sprawi, że będziesz się rozchorujesz, może zepsuć twoje potrawy.