Masło, miks czy margaryna?

masło miks margaryna

Zwracajcie uwagę czy na etykiecie masła umieszczone jest dokładnie słowo „MASŁO” (producenci wpisują np. „mleczne”, „ekstra”, „masło roślinne”). Tylko wtedy mamy pewność, że produkt, który kupujemy jest prawdziwym masłem, a nie miksem (10-80% tłuszczu mlecznego + tłuszcz roślinny) lub margaryną (wyłącznie tłuszcz pochodzenia roślinnego).

Masło powinno zawierać od 80 do 90% tłuszczu mlecznego, do 16% wody i do 2% suchej masy beztłuszczowej mleka. Natomiast nie może zawierać tłuszczu roślinnego. Dodatkowo masła solone mogą zawierać do 2% soli w swoim składzie.

Gdy zostawiacie masło poza lodówką na zbyt długi czas, aby było łatwiejsze w smarowaniu, możecie doprowadzić do jego zjełczenia, a co dalej prowadzi do zatrucia pokarmowego.

facebook