FAO na rybach- Czym jest i po co?

Udostępnij:
CZAS CZYTANIA: 2 minuty

FAO jest to międzynarodowy system znakowania obszarów połowu ryb słonowodnych.

Opracowany przez organizację Food and Agriculture Organization of the United Nations.

Wszystkie morza i oceany podzielono na obszary (oraz podobszary) i każdemu nadano odpowiedni numer.

Przykładowo FAO27 oznacza, że ryby, które posiadają takie oznakowanie pochodzą z obszaru połowu północno- wschodniego Atlantyku.

Tylko obszary FAO 27 i 37 są podzielone na mniejsze podobszary oznaczone cyfrą rzymską i literą alfabetu (np. IVa, IIId).

Oznaczenia FAO muszą być umieszczone na etykietach ryb (świeżych, wędzonych i mrożonych) lub jeżeli jest to sprzedaż w luzie to również na wywieszkach cenowych lub w katalogach w stoiskach rybnych.

Wyjątek stanowią puszki i przetwory, dla których oznaczenie numerem FAO nie jest wymagane.

Oczywiście nie musimy znać na pamięć wszystkich obszarów połowu, dlatego producenci i sprzedawcy muszą dodatkowo umieszczać słowną nazwę obszaru połowu lub opcjonalnie mapę obszarów połowu.

Obszar 18 (Morze Arktyczne)
Obszar 21 (Atlantyk, północny zachód)
Obszar 27 (Atlantyk, północny wschód)
Obszar 31 (Atlantyk, środkowo-zachodni)
Obszar 34 (Atlantyk, środkowo-wschodni)
Obszar 37 (Morze Śródziemne i Morze Czarne)
Obszar 41 (Atlantyk, południowy zachód )
Obszar 47 (Atlantyk, południowy wschód)
Obszar 48 (Atlantyk, Antarktyda)
Obszar 51 (Ocean Indyjski, zachodni)
Obszar 57 (Ocean Indyjski, wschodni)
Obszar 58 (Ocean Indyjski, Antarktyda i region południowy)
Obszar 61 (Pacyfik, północny zachód)
Obszar 67 (Pacyfik, północny wschód)
Obszar 71 (Pacyfik, Western Central)
Obszar 77 (Pacific, Eastern Central)
Obszar 81 (Pacific, południowy zachód)
Obszar 87 (Pacific, południowy wschód)
Obszar 88 (Pacific, Antarktyda)

W przypadku ryb słodkowodnych powinna być umieszczona informacja o kraju hodowli lub kraju połowu.

Szczegółowa mapa dostępna pod linkiem

fao obszar połowu

 

Warto przeczytać:

Łosoś dziki czy hodowlany? Którego wybrać?

Udostępnij: