SPIS TREŚCI
Przeziębienie jest najczęstszą chorobą zakaźną u ludzi, a przeciętna osoba łapie je kilka razy w roku.
Co ciekawe, witamina C jest często uważana za skuteczną terapię przeciw przeziębieniu.
Czy witamina C ma jakiś wpływ na przeziębienie?
Około 1970 roku laureat nagrody Nobla, Linus Pauling, spopularyzował teorię, że witamina C pomaga w przeziębieniu.
Opublikował książkę o profilaktyce przeziębienia za pomocą końskiej dawki witaminy C (do 18 000 mg na dobę). Dla porównania zalecane dzienne spożycie wynosi 75 mg dla kobiet i 90 mg dla mężczyzn.
W tym czasie żadne wiarygodne badania nie dowiodły, że jest to prawdą.
Jednak w kolejnych kilkudziesięciu latach w wielu kontrolowanych badaniach sprawdzano, czy ta witamina ma jakikolwiek wpływ na przeziębienie.
Wyniki były dość rozczarowujące.
Analiza 29 badań, w tym 11 306 uczestników, wykazała, że suplementacja 200 mg lub więcej witaminy C nie zmniejsza ryzyka wystąpienia przeziębienia (1).
Jednak regularna suplementacja witaminy C ma kilka zalet, w tym:
- Zmniejsza intensywność przeziębienia: Zmniejsza objawy przeziębienia, czyniąc je mniej ostrym.
- Skraca czas trwania przeziębienia: suplementy z witaminą C przyspieszyły czas powrotu do zdrowia o 8% u dorosłych i o 14% u dzieci.
Dodatkowo, dawka 1-2 gramów wystarczyła, aby skrócić czas trwania przeziębienia średnio o 18% u dzieci (1).
Witamina C wydaje się mieć jeszcze silniejsze działanie u osób poddanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu. U maratończyków i narciarzy witamina C zmniejszała czas trwania przeziębienia o połowę (1).
Jak witamina C zmniejsza intensywność przeziębienia?
Witamina C jest przeciwutleniaczem i jest niezbędna do produkcji kolagenu w skórze.
Kolagen jest najbardziej obfitym białkiem u ssaków, utrzymującym skórę i tkanki mocnymi, ale i elastycznymi.
Niedobór witaminy C powoduje stan znany jako szkorbut, który obecnie nie stanowi problemu, ponieważ większość ludzi otrzymuje wystarczającą ilość witaminy C z pożywienia.
Jednak nie każdy wie, że witamina C jest również silnie skoncentrowana w komórkach odpornościowych i szybko ulega zubożeniu podczas infekcji (2).
W rzeczywistości niedobór witaminy C znacznie osłabia układ odpornościowy i zwiększa ryzyko infekcji (3).
Z tego powodu dobrym pomysłem jest dostarczanie odpowiedniej ilości witaminy C podczas infekcji.
Inne składniki odżywcze i produkty, które mogą pomóc
Nie ma lekarstwa na przeziębienie.
Jednak niektóre produkty spożywcze i składniki odżywcze mogą pomóc organizmowi w odzyskaniu sił:
Flawonoidy: Są to przeciwutleniacze występujące w owocach i warzywach. Badania sugerują, że suplementy flawonoidowe mogą zmniejszyć ryzyko zakażeń układu oddechowego średnio o 33% (4).
Czosnek: ta popularna roślina zawiera pewne związki przeciwdrobnoustrojowe, które mogą pomóc w zwalczaniu infekcji dróg oddechowych (5).
Podsumowanie
Przyjmowanie witaminy C nie zmniejszy ryzyka „złapania” przeziębienia, ale może przyspieszyć czas powrotu do zdrowia i zmniejszyć nasilenie objawów.
Podczas przyjmowania suplementów z witaminą C podczas przeziębienia łatwo możemy osiągnąć jej zbyt wysoki poziom w organizmie, upewnij się, czy aby nie przesadzasz.
Pamiętaj, że zbyt dużo witaminy C ma pewne niepożądane skutki uboczne (zaburzenia trawienia, nagromadzenie się żelaza w organizmie, powstawanie kamieni nerkowych).
Aby zapewnić zapotrzebowanie na składniki odżywcze, pamiętaj, że nieprzetworzone produkty są lepszym wyborem. Dobrymi przykładami żywności bogatej w witaminę C są czarne porzeczki, jarmuż i czerwona papryka.