Skip to content

14 naturalnych sposobów na refluks żołądka i zgagę

Czas czytania artykułu: 6 minut

Aż 28% cierpi na chorobę refluksową przełyku (refluks), powodującą zgagę. Występuje ona, gdy kwas jest wypychany z żołądka do przełyku, co prowadzi do zgagi.

Ludzie często używają leków w leczeniu refluksu żołądkowego i zgagi. Natomiast wiele modyfikacji stylu życia może również pomóc w zmniejszeniu jej objawów i poprawie jakości życia.

Oto 14 naturalnych sposobów na zmniejszenie refluksu żołądkowego i zgagi, wszystkie poparte badaniami naukowymi.

1. Guma do żucia a refluks

Kilka badań wykazało, że guma do żucia może zmniejszyć kwasowość przełyku.

Guma zawierająca wodorowęglan, może być szczególnie skuteczna, ponieważ pomaga zneutralizować kwas, aby zapobiec refluksowi.

Guma do żucia może również zwiększyć produkcję śliny, co pomaga w oczyszczeniu przełyku z kwasu.

2. Śpij na lewym boku

Kilka badań wykazało, że spanie na prawym boku może zwiększyć objawy refluksu w nocy.

A leżenie na lewym boku może zmniejszyć ekspozycję na kwas w przełyku nawet o 71%.

Chociaż przyczyna nie jest do końca jasna, można to wyjaśnić anatomią.

Przełyk wchodzi w prawą stronę żołądka. W rezultacie dolny zwieracz przełyku znajduje się powyżej poziomu kwasu żołądkowego, gdy śpisz na lewym boku. Z drugiej strony, gdy leżysz na prawym boku, kwas żołądkowy zakrywa dolny zwieracz przełyku, zwiększając ryzyko refluksu.

Spanie na lewym boku przez całą noc może nie zawsze być możliwe, ale może sprawić, że zaśniesz bardziej komfortowo.

3. Podnieś wezgłowie łóżka

Niektóre osoby doświadczają objawów refluksu w nocy, co może wpływać na jakość snu i utrudniać zasypianie.

Zmiana pozycji, w której śpisz poprzez podniesienie wezgłowia łóżka, może zmniejszyć objawy refluksu żołądkowego i poprawić jakość snu.

Podniesienie wezgłowia zmniejsza refluks żołądkowy i łagodzi objawy, takie jak zgaga i regurgitacje u osób z chorobą refluksową.

4. Wcześniejsza kolacja pomaga na refluks

Lekarze często doradzają osobom z refluksem, aby unikały jedzenia 3 godzin przed snem.

Ponieważ leżenie poziomo po posiłku utrudnia trawienie, potencjalnie pogarszając objawy choroby refluksowej.

Spożywanie późno posiłku zwiększa ekspozycję na kwas podczas leżenia o 5% w porównaniu z osobami jedzącymi kolację wcześniej.

Badanie osób z cukrzycą typu 2 wykazało, że spożywanie kolacji późnym wieczorem wiązało się z wyższym ryzykiem refluksu żołądkowego.

Pamiętaj jednak, że może to zależeć od osoby.

5. Wybierz gotowaną cebulę zamiast surowej

Surowa cebula jest częstym wyzwalaczem refluksu żołądkowego i zgagi.

Jedno badanie u osób z refluksem żołądkowym wykazało, że spożywanie posiłku zawierającego surową cebulę znacznie zwiększało zgagę, refluks żołądkowy i odbijanie w porównaniu ze spożywaniem identycznego posiłku, który nie zawierał cebuli.

Częstsze odbijanie może sugerować, że wytwarza się więcej gazu. Może to być spowodowane dużą ilością fermentującego błonnika z cebuli.

Surowa cebula jest również trudniejsza do strawienia i może podrażniać wyściółkę przełyku, powodując pogorszenie zgagi.

Niezależnie od przyczyny, jeśli uważasz, że jedzenie surowej cebuli nasila objawy, należy tego unikać i wybrać gotowaną cebulę.

6. Jedz mniej a częściej, aby ograniczyć refluks

Istnieje mięsień przypominający pierścień, znany jako dolny zwieracz przełyku, który otwiera się na żołądek.

Działa jak zastawka i zapobiega przedostawaniu się kwaśnej treści żołądka do przełyku. Zwykle pozostaje zamknięty, ale może się otworzyć, gdy połykasz, bekasz lub wymiotujesz.

U osób z refluksem mięsień ten jest osłabiony lub dysfunkcyjny. Refluks może również wystąpić, gdy istnieje zbyt duży nacisk na mięsień, powodując przeciskanie kwasu przez otwór.

Nic dziwnego, że większość objawów refluksu pojawia się po posiłku. Dodatkowo, spożywanie tylko jednego do dwóch dużych posiłków dziennie może pogorszyć objawy refluksu.

Dlatego spożywanie mniejszych, częstszych posiłków w ciągu dnia może pomóc w zmniejszeniu objawów refluksu żołądkowo-przełykowego.

7. Utrzymuj umiarkowaną wagę

Przepona to mięsień znajdujący się nad żołądkiem. Zwykle w naturalny sposób wzmacnia ona dolny zwieracz przełyku, co zapobiega przedostawaniu się nadmiernej ilości kwasu żołądkowego do przełyku.

Jednakże, jeśli masz nadmiar tłuszczu brzusznego, ciśnienie w brzuchu może stać się tak wysokie, że dolny zwieracz przełyku zostanie wypchnięty w górę, z dala od podparcia przepony.

Ten stan, znany jako przepuklina rozworu przełykowego, jest uważany za główną przyczynę refluksu.

Ponadto badania pokazują, że nadmiar tłuszczu na brzuchu może wiązać się z wyższym ryzykiem refluksu żołądkowego.

Z tego powodu niektóre badania sugerują, że utrata co najmniej 10% masy ciała może znacznie zmniejszyć objawy refluksu.

Osiągnięcie i utrzymanie umiarkowanej masy ciała może na dłuższą metę pomóc w zmniejszeniu refluksu żołądkowego.

8. Przestrzegaj diety niskowęglowodanowej

Coraz więcej dowodów sugeruje, że diety niskowęglowodanowe mogą łagodzić objawy refluksu żołądkowego.

Niektórzy badacze podejrzewają, że niestrawione węglowodany mogą powodować przerost bakterii i zwiększone ciśnienie w jamie brzusznej, co może przyczynić się do refluksu żołądkowego.

Zbyt wiele niestrawionych węglowodanów w układzie pokarmowym często może powodować nie tylko gazy i wzdęcia, ale także odbijanie.

9. Ogranicz spożycie alkoholu

Picie alkoholu może nasilać refluks żołądkowy i zgagę.

Niektóre badania wykazały, że wyższe spożycie alkoholu może być związane ze zwiększonymi objawami refluksu żołądkowego.

Alkohol pogarsza objawy poprzez zwiększenie wydzielania kwasu żołądkowego, rozluźnienie dolnego zwieracza przełyku i osłabienie zdolności przełyku do usuwania kwasu.

Starsze badania pokazują również, że picie wina lub piwa nasila objawy refluksu.

10. Nie pij za dużo kawyżelazo

Badania wykazały, że kawa tymczasowo rozluźnia dolny zwieracz przełyku, zwiększając ryzyko refluksu żołądkowego.

Niektóre dowody wskazują również na kofeina jest możliwą przyczynę. Podobnie jak kawa, rozluźnia dolny zwieracz przełyku, co może powodować refluks.

Naukowcy zbadali oznaki refluksu za pomocą małej kamery, odkryli, że spożywanie kawy było powiązane z większym uszkodzeniem przełyku przez kwasy.

Jeśli zauważysz, że kawa powoduje u ciebie zgagę, najlepiej po prostu jej unikać lub ograniczyć jej spożycie.

11. Ogranicz spożycie napojów gazowanych na refluks

Lekarze czasami doradzają osobom ze zgagą ograniczenie spożycia napojów gazowanych.

Regularne spożywanie napojów gazowanych, może wiązać się z wyższym ryzykiem refluksu.

W szczególności gazowane napoje bezalkoholowe pogarszały niektóre objawy refluksu żołądkowego, w tym zgagę, pełność i odbijanie.

Głównym powodem jest to, że gazowy dwutlenek węgla (bąbelki) w napojach powodują, że ludzie częściej bekają, a to może zwiększyć ilość kwasu uciekającego do przełyku.

12. Nie pij za dużo soku z cytrusów

Wiele rodzajów soków cytrusowych, w tym pomarańczowy i grejpfrutowy, uważane są za powszechne wyzwalacze zgagi.

Te składniki są bardzo kwaśne i zawierają kwas askorbinowy, który może powodować niestrawność, jeśli spożywasz je w dużych ilościach.

Oprócz tego, że są kwaśne, niektóre związki znajdujące się w soku cytrusowym mogą podrażniać wyściółkę przełyku.

Chociaż sok cytrusowy prawdopodobnie nie powoduje bezpośrednio refluksu żołądkowego, może tymczasowo pogorszyć zgagę.

13. Unikaj mięty

Mięta pieprzowa i mięta zielona są powszechnymi składnikami używanymi do produkcji herbaty ziołowej i dodają aromatu żywności, cukierkom, gumom do żucia, płynom do płukania ust i pastom do zębów.

Zawierają jednak również pewne związki, które mogą powodować zgagę.

Badania wskazują, że olejek z mięty pieprzowej może obniżać ciśnienie dolnego zwieracza przełyku, co może powodować zgagę.

Mentol, związek znajdujący się w mięcie, może pogorszyć refluks u osób z chorobą refluksową.

Wysokie dawki mięty zielonej mogą pogorszyć objawy refluksu żołądkowego poprzez podrażnienie wnętrza przełyku. Z tego powodu najlepiej unikać mięty, jeśli czujesz, że pogarsza u Ciebie zgagę.

14. Ogranicz żywność o wysokiej zawartości tłuszczutłuszcze refluks

Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu, mogą przyczyniać się do zgagi, powodując uwalnianie soków żołądkowych do przewodu pokarmowego, co może podrażniać przełyk.

Te potrawy stymulują uwalnianie cholecystokininy (CCK), hormonu we krwi, który może rozluźniać dolny zwieracz przełyku, umożliwiając zawartości żołądka przedostanie się z powrotem do przełyku.

W jednym badaniu przyjrzano się, co się stało, gdy osoby z chorobą refluksową spożywały pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu. Ponad połowa, stwierdziła, że ​​doświadczyła objawów zgagi po zjedzeniu wysokotłuszczowych, smażonych potraw. Co więcej, gdy wyeliminowały z diety pokarmy wyzwalające, odsetek osób, które doświadczyły zgagi, zmniejszył się z 93% do 44%.

Należy pamiętać, że tłuszcze są istotną częścią zdrowej diety. Zamiast ich unikać, staraj się spożywać je z umiarem ze zdrowych źródeł, takich jak kwasy tłuszczowe omega-3 z tłustych ryb i jednonienasycone tłuszcze z oliwy z oliwek lub awokado.

Podsumowanie- refluks

Zgaga to niewygodny problem, który może być spowodowany wieloma czynnikami.

Chociaż dostępnych jest wiele leków i metod leczenia łagodzących zgagę, korzystne może być również wprowadzenie kilku prostych zmian w diecie i stylu życia.

Wypróbuj niektóre z powyższych wskazówek, aby dowiedzieć się, co działa na Ciebie w celu zmniejszenia zgagi i refluksu żołądkowego.