Czy można mrozić jogurt?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Niezależnie, czy chcesz przedłużyć okres przydatności, czy masz ochotę na orzeźwiającą letnią przekąskę, pewnie się zastanawiasz, czy można mrozić jogurt bez utraty jego jakości.

Ten artykuł wyjaśnia, czy możesz mrozić jogurt i jak to zrobić prawidłowo, aby nie narazić się na problemy jelitowe.

Wpływ zamrażania na jogurt

Jogurt można bezpiecznie przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku zgodnie z terminem przydatności i temperaturą podaną na etykiecie.

Jeśli jednak zdecydujesz się go zamrozić, możesz przedłużyć jego okres przydatności o 1–2 miesięcy.

Podczas zamrażania jogurtu należy wziąć pod uwagę kilka kwestii, w tym zawartość aktywnych bakterii i konsystencję.

Czy bakterie w jogurcie przetrwają zamrażanie?

Żywe i aktywne kultury bakterii znajdujących się w jogurtach znane są jako probiotyki. Regularne spożywanie pokarmów bogatych w nie, takich jak jogurt, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, w tym zwiększoną odporność, lepsze zdrowie układu pokarmowego i obniżony poziom cholesterolu.

Żywe bakterie jogurtu są termofilne, co oznacza, że ​​rozwijają się w optymalnych temperaturach. W przypadku probiotyków jogurtowych ten zakres ma tendencję do oscylowania powyżej 37°C i poniżej 54°C. Choć giną w wyższych temperaturach, przetrwają w zamrażarce przez co najmniej kilka tygodni.

Jedno badanie mrożonego jogurtu wytworzonego z dwóch szczepów bakterii L. bulgaricus i S. thermophilus. Po 35-dniowym okresie zamrażania nie wykazało znaczącego spadku ilości bakterii w jogurcie. Naukowcy podejrzewają, że żywe bakterie po prostu pozostają uśpione, dopóki jogurt nie zostanie rozmrożony.

Należy również wziąć pod uwagę, że niektóre dodane składniki, takie jak owoce i zboża, mogą być szkodliwe dla przetrwania szczepów bakteryjnych.

Zmiana tekstury rozmrożonego jogurtu

Najbardziej zauważalną różnicą między chłodzonym i rozmrożonym jogurtem jest jego konsystencja.

Niektóre jogurty po rozmrożeniu mogą wyglądać na wyraźnie bardziej wodniste lub ziarniste.

Nie jest niczym niezwykłym, że po rozmrożenia jogurtu widać rozwarstwienie. Dzieje się tak, ponieważ zamrażanie zaburza sieci białkowe w jogurcie. Proces uwalnia wodę, która po zamrożeniu oddziela się od stałych składników mleka.

Jaki jogurt mrozić?

Zastanów się, jak planujesz użyć jogurt po rozmrożeniu.

Niezależnie od tego, czy chcesz zjeść go bezpośrednio, czy użyć go jako składnik w przepisie, sprawdź, jaki jogurt najlepiej odpowiada Twoim potrzebom.

Sprawdź, czy dodano stabilizatory

Jeśli planujesz jeść jogurt prosto z pojemnika po rozmrożeniu, pamiętaj, że najlepiej zamrażają się jogurty z dodatkiem stabilizatorów.

Poszukaj składników, takich jak pektyna (włókno owocowe), guma ksantanowa (cukier) i żelatyna (białko), które zapobiegają rozwarstwianiu się jogurtu podczas zamrażania. Poprzez żelowanie lub nadanie spójnej struktury białkom znajdującym się w jogurcie.

Jeśli jogurt nie zawiera tych stabilizatorów, dobrze wymieszaj go łyżką. Zapobiega to oddzielaniu się stałych składników mleka i wody.

Następnie oznacz jogurt etykietą i włóż go do zamrażarki. Jeśli używasz pojemnika innego niż ten, w którym go kupiłaś, upewnij się, że jest on wyparzony przed zamrożeniem.

Jak prawidłowo rozmrażać jogurt?

Chociaż rozmrażanie jogurtu na blacie może mieć sens, bezpieczniej jest rozmrozić go w lodówce.

Zapewnia to bezpieczeństwo jogurtu w zakresie temperatur, który hamuje rozwój niebezpiecznych bakterii.

Najlepiej umieścić mrożony jogurt w lodówce na noc przed planowanym spożyciem. Jeśli brakuje Ci czasu, możesz zostawić go w temperaturze otoczenia do 2 godzin. Chociaż to nie rozmrozi go całkowicie, może go zmiękczyć.

Jeśli jogurt został zrobiony z surowego mleka, nie rozmrażaj go w temperaturze pokojowej zbyt długo. Ponieważ jogurt z surowego mleka może zawierać bakterie E. coli, które mogą powodować choroby, a nawet śmierć.

Pamiętaj, aby sprawdzić termin przydatności. Jogurt, który został zamrożony przed terminem ważności, nadal może być spożywany, o ile zjesz go natychmiast po rozmrożeniu.

Wreszcie, zawsze kieruj się zdrowym rozsądkiem. Wyrzuć jogurt, który źle pachnie lub ma widoczne oznaki rozwoju drobnoustrojów, takie jak czarna pleśń lub śluz, niezależnie od tego, czy minął termin jego ważności.