Skip to content

Czy skóra z ryby jest zdrowa? Zalety o których nikt nie mówi

Czas czytania artykułu: 3 minut

Skóra z ryby jest najczęściej wyrzucana, ponieważ obawiamy się, że jest niezdrowa i niesmaczna. Lecz jest to mylne twierdzenie. A w wielu krajach i kulturach to popularna przekąska.

Należy jednak pamiętać, aby prawidłowo oczyścić skórę z łusek i wtedy jest bezpieczna do spożycia.

Ryby są doskonałym źródłem składników odżywczych, takich jak żelazo i kwasy tłuszczowe omega-3. Jednak niektóre zawierają wysoki poziom rtęci, toksyn oraz zanieczyszczeń, które mogą być również obecne w skórze.

Dlatego zaleca się wybieranie ryb o niskiej zawartości rtęci. Oto zestawianie zawartości rtęci w rybach:

  • Niski poziom: sum, dorsz, flądra, mintaj, łosoś, tilapia, większość tuńczyków w puszkach
  • Średni: karp, halibut
  • Wysoki: makrela królewska, marlin, rekin, miecznik

Krótko mówiąc, rybia skóra nie stanowi większego zagrożenia dla zdrowia niż samo mięso ryb. Kieruj się tymi samymi wskazówkami, aby wybrać skórę, tak jak przy wyborze ryb.

Korzyści żywieniowe i zdrowotneflądra

Dokładny profil odżywczy skóry z ryb różni się znacznie w zależności od rodzaju ryby. Większość ryb jest bogata w kilka kluczowych składników odżywczych.

Spożywanie rybiej skóry naprzemiennie z tłustych i chudych ryb może pomóc w zapewnieniu odpowiedniego spożycia składników odżywczych, w tym:

  • białka
  • kwasów tłuszczowych omega-3
  • witaminy D
  • witaminy E
  • jodu
  • selenu

Oto bliższe spojrzenie na korzyści, jakie te składniki odżywcze mogą nam zapewnić.

Skóra z ryby, to dobre źródło białka

Ryby, w tym ich skóra, są doskonałym źródłem białka pokarmowego, niezbędnego składnika odżywczego, który służy jako budulec dla tkanek, takich jak mięśnie.

Białko może również przyczynić się do optymalnego zdrowia, zmniejszając ryzyko niektórych zaburzeń, takich jak zahamowanie wzrostu, niski poziom żelaza i obrzęk ciała.

Ponadto niektóre białka, takie jak histony i transferyna, odgrywają rolę w odporności. Wiele z tych białek jest obecnych w śluzie skóry ryb.

Skóra z ryby jest bogata w kwasy omega-3ryby

Jedną z najbardziej znanych zalet tłustych ryb jest wysoki poziom korzystnych kwasów tłuszczowych omega-3.

Spożywanie kwasów tłuszczowych omega-3 wraz ze skórą tłustych ryb może przyczynić się do optymalnego zdrowia, jak ochrona serca, zdrowie podczas ciąży i zmniejszone ryzyko chorób mózgu.

Skóra z ryby jest świetna dla zdrowia skóry

Jedzenie rybiej skóry może również poprawić zdrowie Twojej skóry.

Skóra rybia jest dobrym źródłem kolagenu i witaminy E, które przyczyniają się do utrzymania zdrowej skóry człowieka.

Badania wykazały, że kolagen może poprawić nawilżenie skóry, elastyczność i inne oznaki starzenia, takie jak zmarszczki.

Kolagen jest rodzajem białka obecnym we wszystkich rodzajach ryb, dlatego znajdziesz go zarówno w łuskach, kościach, mięsie, jak i skórze. Z drugiej strony witamina E jest rozpuszczalnym w tłuszczach przeciwutleniaczem, częściej występującym w tłustych rybach, takich jak łosoś i pstrąg.

Witamina E wspiera zdrowie skóry, chroniąc przed szkodliwym działaniem słońca i łagodząc objawy niektórych chorób skóry, takich jak egzema.

Zwiększamy spożycie składników odżywczych

Spożywanie skóry wraz z mięsem pomaga przyswoić najwięcej składników odżywczych z ryby.

Usuwając skórę i jedząc tylko mięso, tracisz wiele korzystnych składników odżywczych i tłuszczów znajdujących się w skórze, a także tych w śluzie i warstwach mięsa tuż pod skórą.

Jak przygotować i zjeść skórę z ryb?

Aby czerpać korzyści z rybiej skóry, warto znać najsmaczniejsze sposoby na jej podanie.

Przygotowując kawałek ryby ze skórą, spróbuj smażyć ją na patelni lub grillować w wysokiej temperaturze skórą do dołu, aby uzyskać chrupiący efekt.

Unikaj gotowania ryb na parze, ponieważ może to dać efekt rozmoczonej lub śliskiej tekstury skóry.

Pamiętaj też, że smak skóry różni się w zależności od jej rodzaju. Ryby znane z pysznej skóry to flądra, makrela, łosoś. Z drugiej strony najmniej smaczną skórę można znaleźć u żabnicy, płaszczki, miecznika i tuńczyka.

Coraz powszechniejsze stają się również smakowe przekąski ze skórki rybnej, które są już popularne w kuchniach azjatyckich. Te przekąski są zazwyczaj smażone w głębokim tłuszczu i solone i mogą być bogate w tłuszcz i sód.

Dlatego najlepiej spożywać przekąski ze smażonych rybich skórek z umiarem. Ponadto, jeśli masz jakiekolwiek schorzenia, takie jak choroba serca i wysokie ciśnienie krwi, musisz ich unikać, aby nie pogarszać obecnych stanów.