Czy można bezpiecznie jeść surowe ciasto?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Podczas przygotowywania ciasta możesz się zastanawiać czy można bezpiecznie jeść surowe ciasto wylizując łyżkę lub miskę podczas jego przygotowywania. Czy ryzyko zatrucia pokarmowego przewyższa korzyści z delektowania się smakiem.

Ciasto zawiera surowe jajajajka przechowywanie jajek w lodówce

Większość ciasta zawiera surowe jaja. Chociaż możesz je wyparzyć, całkowite pozbycie się drobnoustrojów może być trudne do osiągnięcia.

Jaja mogą być skażone bakteriami Salmonella, które mogą się znajdować we wnętrzu jaj, jak i na skorupkach.

Zakażenie salmonellą może nastąpić na dwa sposoby:

  • bezpośrednio podczas formowania jaja w kurze
  • pośrednio, gdy Salmonella zanieczyszcza zewnętrzną część jaja i przenika przez błonę skorupki

W kuchni może dojść do zanieczyszczenia pośredniego, które może wystąpić podczas procesu produkcyjnego lub podczas przygotowywania żywności. Czyli najprościej powiedziawszy, gdy położysz jaja na powierzchni, na której następnie umieścisz inny produkt, może dojść do przeniesienia drobnoustrojów.

Zakażenie salmonellą charakteryzuje się gorączką, wymiotami, biegunką i skurczami brzucha, które rozpoczynają się około 12 godzin po spożyciu skażonej żywności i zwykle trwają do 7 dni. Jednak ciężkie przypadki mogą wymagać hospitalizacji, a nawet może rozwinąć się w sepsę, powszechną infekcję bakteryjną.

Kobiety w ciąży, osoby starsze, dzieci i osoby z osłabionym układem odpornościowym nie powinny spożywać surowego ciasta ani niegotowanych jajek. U tych osób infekcje salmonellą mogą być cięższe i zagrażać życiu.

Jak zminimalizować ryzyko infekcji salmonellą?

Istnieje kilka sposobów na zminimalizowanie ryzyka zakażenia Salmonellą:

  • Kupuj tylko jaja przechowywane w chłodni w sklepie.
  • Przechowuj jaja w domu w lodówce. Przechowywanie ich w temperaturze pokojowej może wywołać szybki wzrost szkodliwych bakterii.
  • Nie kupuj ani nie spożywaj jajek po upływie ich daty minimalnej trwałości.
  • Pozbądź się pękniętych lub brudnych jaj.
  • Umyj ręce i wszystko, co mogło mieć kontakt z surowymi jajami.

Surowe ciasto zawiera mąkętyp mąki

Surowe ciasto zawiera również mąkę, która sama w sobie może stanowić zagrożenie dla zdrowia.

Mąka nie jest poddawana obróbce w celu zabicia patogenów. Wszelkie bakterie obecne w mące są zazwyczaj zabijane podczas obróbki termicznej. Oznacza to, że bakterie, na przykład z odchodów zwierzęcych mogą przedostać się do Twojego domu, miski i ciasta.

Dlatego jedzenie surowej mąki może spowodować zachorowanie, jeśli jest skażone szkodliwymi bakteriami, takimi jak E. coli. Te bakterie mogą powodować silne skurcze żołądka, wymioty i biegunkę, które utrzymują się przez 5-7 dni.

Aby surowa mąka była bezpieczna bez obróbki termicznej, trzeba ją wysterylizować w domu. Możesz to zrobić, rozprowadzając mąkę na blasze i piec ją w temperaturze 175 ° C przez 5 minut lub do momentu, gdy mąka osiągnie 70 ° C.

Podsumowanie

Surowe ciasto nie jest bezpieczne do spożycia, ponieważ zawiera niegotowane jajka i mąkę, które mogą powodować zatrucie pokarmowe, jeśli są zanieczyszczone szkodliwymi bakteriami.

Kobiety w ciąży, dzieci, osoby starsze i osoby z osłabionym układem odpornościowym nie powinny jeść surowego ciasta z powodu tych zagrożeń.

Chociaż kuszące jest jedzenie surowego ciasta, nie jest to warte ryzyka.