Skip to content

Czy można mrozić margarynę?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Jeśli dałaś ponieść się emocjom i kupiłaś hurtowo kilka margaryn lub w lodówce zalega ci kilka sztuk z krótkim terminem, to teraz się zastanawiasz, czy można mrozić margarynę?

Jak mrozić margarynę?

Jeśli chodzi o zamrażanie margaryny, istnieją dwie metody, które możesz zastosować w zależności od tego, jak chcesz jej później używać. Poniżej przedstawiamy obie:

Zamroź margarynę w kostkach

Jest to podejście, które możesz zastosować, jeśli chcesz mieć małe kostki po wyjęciu z zamrażarki.

Pokrój- Ostrożnie pokrój margarynę na mniejsze kawałki. Jeśli jest miękka, można ją wrzucić do zamrażarki na 20 minut, aby stwardniała.

Owiń ją- Owinąć każdy kawałek w warstwę folii aluminiowej.

Zamrażanie- Umieść kawałki margaryny w woreczku, a następnie w zamrażarce. Dzięki temu nie zawieruszą się miedzy innymi mrożonkami.

Zamroź startą margarynę

To podejście powinnaś zastosować, jeśli chcesz mieć natychmiastowy dostęp do margaryny, po wyjęciu prosto z zamrażarki. Niewielka powierzchnia i grubość startej margaryny pozwoli na niemal natychmiastowe rozmrożenie.

Mrożenie- Najpierw weź kostkę margaryny i umieść ją w zamrażarce na 30 minut, aż stwardnieje. Jeśli spróbujesz zetrzeć wyjętą prosto z lodówki, po prostu się roztopi.

Zetrzyj- Zetrzyj zamrożoną kostkę margaryny na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

Zamrażanie- Umieść blaszkę w zamrażarce na kilka godzin, aby szybko zamrozić margarynę.

Pakowanie i ponowne zamrażanie- Gdy starta margaryna zamrozi się, można ją umieścić w torebce do zamrażania i przechowywać przez dłuższy czas.

3 wskazówki podczas zamrażania margarynyzamrażanie margaryny

Teraz wiesz, jak zamrozić margarynę, polecamy nasze 3 wskazówki, podczas zamrażania, aby uzyskać najlepsze wyniki:

Zastanów się nad porcjami- Przed zamrożeniem margaryny zastanów się, jak jej użyjesz, a następnie zamroź w porcjach odpowiedniej wielkości.

Dopraw przyprawami- Tak jak masło, margaryna może być również doprawiana ziołami i przyprawami. Jest to świetne, jeśli chcesz dodać natychmiastowy smak zupom, gulaszom i warzywom.

Zamrażanie nieotwartych pojemników- Jeśli nie otworzyłaś plastikowego pojemnika i wiesz, że za tydzień zużyjesz cały, możesz po prostu umieścić cały nieotwarty w zamrażarce.

Jak długo można mrozić margarynę?

Ponieważ margaryna składa się głównie z oleju, zamraża się szczególnie dobrze. Dlatego możesz przechowywać ją w zamrażarce przez około rok. 

Postaraj się zaplanować, co masz w zamrażarce, aby móc to wykorzystać w odpowiednim czasie. Tak naprawdę nie chcesz przechowywać niczego dłużej niż rok.

Jak rozmrozić margarynę?

To sprowadza się do tego, jak ją zamroziłaś. Jeśli ją utarłaś, nie jest wymagane rozmrażanie. Jeśli zamroziłaś margarynę w kostkach, możesz umieścić ją w misce, aby rozmroziła się w temperaturze pokojowej. Może to zająć od 4 do 6 godzin, w zależności od wielkości zamrożonych kostek. Możesz ją również rozmrażać przez noc w lodówce. Jeśli zamroziłeś duży pojemnik, rozmrożenie w lodówce może zająć 24 godziny.

Na koniec, jeśli nie masz czasu, możesz szybko rozmrozić ją w kuchence mikrofalowej w 5 minut. Powinnaś to zrobić na najniższej mocy lub programie rozmrażania, jeśli kuchenka mikrofalowa go posiada.

Czy można ponownie mrozić margarynę?

W miarę możliwości unikaj ponownego zamrażania margaryny, ponieważ może to szybko zniszczyć teksturę. Jednak w większości przypadków pozostanie bezpieczna dla zdrowia.

Jeśli zamrożoną margarynę rozmroziłaś i użyłaś do gotowania, możesz bezpiecznie zamrozić ugotowane danie.

Czy margaryna dobrze się zamraża?

Margaryna naprawdę dobrze się zamraża. Pod warunkiem, że będzie owinięta i zabezpieczona, aby nie wchłaniała zapachów z zamrażarki ani nie była narażona na działanie powietrza, zamarznie naprawdę dobrze i będziesz miała trudności z odróżnieniem zamrożonej od niezamrożonej margaryny.