Jak czytać etykiety żywności, aby nie dać się oszukać?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Czytanie etykiet może być trudne.
Konsumenci są coraz bardziej świadomi, więc niektórzy producenci żywności stosują różne sztuczki, aby przekonać ludzi do kupowania ich wysoko przetworzonych i niezdrowych produktów.

Przepisy dotyczące znakowania żywności są złożone, co utrudnia Ci często ich zrozumienie.

W tym artykule wyjaśniono, jak czytać etykiety żywności, dzięki czemu można odróżnić niezdrową od naprawdę zdrowej żywności.

Uwaga na informacje z przodu opakowania

Jedną z najlepszych rad dla Was może być całkowite zignorowanie informacji z przodu opakowania.

Producenci próbują nakłonić cię do zakupu poprzez umieszczenie z przodu etykiety oświadczeń zdrowotnych.

Badania pokazują, że dodawanie informacji o właściwościach zdrowotnych na frontowej etykiecie sprawia, że ludzie uważają, że produkt jest zdrowszy niż ten sam, który nie zawiera oświadczeń zdrowotnych. Co w konsekwencji wpływa na ich decyzje o wyborze produktu ( 1 , 2 , 3 , 4 ). Często ten zabieg jest nieuczciwy i celowo wprowadza nas w błąd.

Przeczytaj listę składników z etykiety

Składniki produktu są wymienione według kolejności – od najwyższej do najniższej zawartości. Oznacza to, że pierwszym składnikiem jest to, czego producent użył najwięcej.

Dobrą zasadą jest przeanalizowanie pierwszych trzech pozycji etykiety, ponieważ stanowią one największą część tego, co jesz.

Jeśli wśród nich znajdziesz rafinowane ziarna, różne rodzaje cukrów lub uwodornione oleje, można założyć, że produkt jest niezdrowy.

Ponadto lista składników dłuższa niż 2-3 linie sugeruje, że produkt jest wysoko przetworzony.

Uważaj na sugerowane porcje

Informacje o wartościach odżywczych na etykietach określają, ile kalorii i składników znajduje się w 100 g produktu.

Natomiast często producenci dodatkowo umieszczają wartości w sugerowanej pojedynczej porcji.
Jednak są one często znacznie mniejsze niż te, które ludzie spożywają podczas jednego posiłku.

Na przykład jedną porcją może być pół puszki napoju gazowanego, ćwierć ciasteczka, pół batonika czekoladowego lub pojedynczy herbatnik.

W ten sposób producenci próbują oszukać konsumentów, którzy myślą, że żywność ma mniej kalorii i mniej cukru.

Wiele osób nie zdaje sobie sprawy z tego schematu działania i nie potrafią ocenić czy porcja podana w gramach, czy też mililitrach to akurat łyżka, miseczka czy też garść produktu i mogą spożyć ilość produktu składającą się z dwóch, trzech lub więcej porcji.

Najbardziej mylące informacje  z etykiety

Oświadczenia zdrowotne na etykietach żywności zostały stworzone tak, aby przyciągnąć twoją uwagę i przekonać Cię, że produkt jest zdrowy.

Oto niektóre z przykładów – i co właściwie one oznaczają:
  • Light- Produkty light są przetwarzane w celu zmniejszenia ilości cukru lub tłuszczu. Niektóre produkty są po prostu rozcieńczane. Sprawdzaj uważnie, co zostało dodane do produktu zamiast cukru.
  • Wieloziarnisty- Brzmi to bardzo zdrowo, ale oznacza tylko, że produkt zawiera więcej niż jeden rodzaj ziarna. Są to najprawdopodobniej ziarna rafinowane – o ile produkt nie jest oznaczony jako pełnoziarnisty.
  • Naturalny- Oznacza to po prostu, że produkt powstał naturalnie, a nie został wytworzony przez człowieka (np. jogurt naturalny, woda mineralna). Natomiast jeśli producent dodał do takiego produktu dodatki do żywności oraz aromaty, wtedy nie jest to produkt naturalny.
  • Organiczny- Ta informacja niewiele mówi o tym, czy produkt jest zdrowy. Na przykład, cukier organiczny to nadal cukier.
  • Bez dodatku cukru- Niektóre produkty są naturalnie bogate w cukier (np. suszone owoce). Fakt, że nie zawierają dodatku cukru, nie oznacza, że są zdrowe. Można również dodać do produktu niezdrowe substytuty cukru.
  • Niskokaloryczne- Produkty niskokaloryczne muszą mieć o jedną trzecią mniej kalorii niż oryginalny produkt danej marki. Jednak wersja niskokaloryczna jednej marki może mieć podobne kalorie, co oryginał innej marki.
  • Niskotłuszczowy- Ta informacja zwykle oznacza, że tłuszcz został zredukowany kosztem dodania większej ilości cukru. Bądź bardzo ostrożny i przeczytaj listę składników.
  • Wyprodukowane z pełnego ziarna- Produkt może zawierać bardzo mało pełnych ziaren. Sprawdź listę składników – jeśli całe ziarna nie występują w pierwszych trzech składnikach, to ich ilość jest znikoma.
  • Wzbogacony- Oznacza, że do produktu dodano niektóre składniki odżywcze. Na przykład witamina D jest często dodawana do mleka. Jednak tylko dlatego, że coś jest wzbogacone, nie czyni go zdrowym.
  • Bezglutenowe- Bezglutenowe nie oznacza zdrowe. Produkt po prostu nie zawiera pszenicy, orkiszu, żyta ani jęczmienia. Wiele produktów bezglutenowych jest wysoko przetworzonych i zawiera niezdrowe tłuszcze i cukier.
  • O smaku- Wiele przetworzonych produktów spożywczych ma nazwę, która odnosi się do naturalnego smaku, np. jogurt o smaku truskawkowym. Producent sugeruje nam, że w jogurcie znajdują się truskawki, a zwykle jest ich niewiele a sam smak nadają aromaty.

Mimo wszystko, wiele naprawdę zdrowych produktów żywnościowych jest organicznych, pełnoziarnistych lub naturalnych. Lecz pamiętaj, etykieta zawierająca pewne informacje, nie gwarantuje, że produkt jest zdrowy.

Różne nazwy dla cukru

Cukier zawiera niezliczone nazwy – wielu z nich możesz nawet nie rozpoznać.

Producenci żywności wykorzystują to na swoją korzyść, celowo dodając do swoich produktów wiele różnych rodzajów cukru, aby ukryć jego faktyczną ilość.

Aby uniknąć przypadkowego spożycia dużej ilości cukru, uważaj na następujące nazwy na liście składników:

  • Rodzaje cukru: cukier buraczany, cukier brązowy, cukier trzcinowy, cukier puder, cukier kokosowy, cukier daktylowy, cukier inwertowany, cukier surowy organiczny i cukier cukierniczy.
  • Rodzaje syropów: syrop karobowy, syrop kukurydziany o wysokiej zawartości fruktozy , miód, syrop z agawy, syropu słodowy, syrop klonowy, syrop ryżowy.
  • Pozostałe dodane cukry: słód jęczmienny, melasa, kryształy soku z trzciny cukrowej, laktoza, słodzik kukurydziany, krystaliczna fruktoza, dekstran, maltol etylowy, fruktoza, koncentrat soku owocowego, galaktoza, glukoza, disacharydy, maltodekstryna i maltoza.

Jeśli zauważysz, że któryś z nich znajduje się na początku listy składników – lub jest ich kilka rodzajów na liście – to produkt zawiera dużo cukru.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *