Skip to content

Sardynki czy szproty? Co znajduje się w puszce?

Czy sardynki to szproty? Czytając opisy na konserwach zamiast sardynek znajdujecie w wykazie składników szproty lub śledzie.

To może wywołać u Was ogromne zaskoczenie. Ponieważ obydwa gatunki różnią się wyglądem.

Sardynki mają srebrzysty kolor oraz małe rozmiary, nie posiadają linii bocznej. Nie mają łusek na głowie. Długość ich ciała wynosi od 15 do 30 cm, żyją w licznych ławicach i przemieszczają się wzdłuż wybrzeży w poszukiwaniu planktonu. Składają ikrę w okresie wiosennym, z której po kilku dniach wydostają się larwy później przekształcające się w dorosłe ryby.

Szproty za to osiągają długość, w zależności od środowiska i podgatunku, od 10 do 20 cm. Wyglądem bardzo przypomina młodego śledzia. Cechą odróżniającą jest szorstka krawędź brzucha. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie.

Sardynki- wymogi prawne

Możecie w to nie uwierzyć, ale jeśli chodzi o kwestie prawne, jest to zgodne z ROZPORZĄDZENIEM KOMISJI (WE) NR 1181/2003, które mówi, że szproty i sardynki to to samo.

Według tego rozporządzenia „konserwowane produkty pokrewne sardynce” mogą być nazywane jako sardynka pod warunkiem, że w opisie znajdzie się ich dokładna nazwa handlowa z nazwą łacińską.

Ponieważ sardynki to zbiorcza nazwa grup ryb z rodziny śledziowatych (Clupeidae), w skład której wchodzi ponad 20 gatunków ryb m.in. sardele, śledzie czy też szproty.

Oczywiście zazwyczaj sardynki kojarzą nam się z produktem bardziej luksusowym niż np. szprot.

Dlatego jesteśmy skłonni za taki produkt zapłacić więcej. Co zresztą wykorzystują producenci.

Posiadając już tę wiedzę, przed zakupem produktu zajrzyjcie w wykaz składników i nie dajcie się naciągnąć producentowi.

Przeczytaj także:

Czym jest FAO na rybach?

Łosoś dziki czy hodowlany, którego wybrać?