SPIS TREŚCI
Glutaminian sodu (E621) to sól sodowa kwasu glutaminowego, który jest naturalnie produkowany przez nasz organizm i znajduje się w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, mleko i niektóre warzywa. Jego działanie polega na zwiększeniu odczucia smaku w żywności, znanego jako “umami“.
Produkowany jest poprzez naturalny proces fermentacji przy użyciu melasy z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych. Jest jednym z najczęściej stosowanych dodatków do żywności i występuje w wielu produktach spożywczych, takich jak zupy, sosy, przetwory mięsne, chipsy, dania gotowe i napoje.
Gdzie występuje glutaminian sodu E621?
Glutaminian sodu występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, takich jak mięso, ryby, mleko, jaja, orzechy, nasiona, warzywa (np. pomidory, groszek, ziemniaki, brokuły), owoce morza i algi.
Jest również produkowany w procesie fermentacji składników, takich jak melasa z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, i dodawany jako dodatek do żywności w celu poprawienia smaku. Jego dodatek można znaleźć w wielu produktach spożywczych, takich jak zupy, sosy, przetwory mięsne, chipsy, dania gotowe i napoje.
Szkodliwość glutaminianu sodu, co mówią badania?
Wykonano ogromne ilości badań, które miały pokazać szkodliwość glutaminianu sodu, lecz obecnie nie znaleziono rzetelnych dowodów na potwierdzenie tego faktu.
Glutaminian nie stwarza zagrożenia dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
Brak jest potwierdzających badań mówiących o szkodliwym działaniu glutaminianu na mózg człowieka. Wykonano badanie w którym wstrzykiwano glutaminian do organizmu zwierząt lecz nie można tego przełożyć na realne warunki, ponieważ nie wstrzykujemy, tylko spożywamy glutaminian.
Brak jest również badań potwierdzające działanie rakotwórcze glutaminianu czy też powodujące alergie. Nie powoduje również astmy ani nie nasila jej działania.
Badania naukowe, które miały pokazać wpływ glutaminianu na tzw. „Syndrom Chińskiej Restauracji” pokazały, że uczestnicy badania nie odczuli zmian w organizmie po spożyciu glutaminianu sodu. “Syndrom Chińskiej Restauracji” to termin, którym określa się zespół objawów, które pojawiają się u niektórych osób po spożyciu potraw zawierających glutaminian sodu (E621). Objawy te obejmują m.in. bóle głowy, zawroty głowy, nudności, trudności z oddychaniem, zaczerwienienie skóry, a nawet problemy z mową i koordynacją ruchową.
Więc skąd to sformułowanie na opakowaniach produktu?
Czyżby zabieg marketingowy czy też producenci powielają mity, które niestety nie mają potwierdzenia?
Warto przeczytać: Sód w żywności