Skip to content

Koszenila- mała ciekawostka o tym barwniku

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Koszenila, czyli czerwony barwnik składający się z wysuszonych, sproszkowanych ciał owadów płci żeńskiej, czerwca kaktusowego (Dactylopius coccus , z rodziny Coccidae), owad zjadający kaktusy, pochodzący z tropikalnej i subtropikalnej Ameryki.

Koszenila jest używana do produkcji barwników spożywczych jak i kosmetyków a nawet barwienia odzieży.

Barwnik został sprowadzony do Europy z Meksyku, gdzie był używany na długo przed przybyciem Hiszpanów.

Koszenila została prawie całkowicie zastąpiona syntetycznymi barwnikami. Lecz nadal jest stosowana głównie jako barwnik w kosmetykach, napojach, cukierkach, jogurtach i wielu produktach które mają czerwoną barwę a które spożywamy na co dzień?

Jej siłę barwienia przypisuje się koszenilinie lub kwasowi karminowemu, uzyskanemu przez gotowanie koszenili w wodzie.

Koszenila zawiera również mirystynian glicerolu (tłuszcz) i kokcerinę (wosk koszenilowy).

Koszenila pozyskiwanie

Owady są ostrożnie szczotkowane z kaktusów, umieszczane w workach, a następnie zabijane przez zanurzenie w gorącej wodzie lub wystawienie na działanie promieni słonecznych, pary lub wysokiej temperatury.

Duża różnorodność w wyglądzie komercyjnej koszenili jest spowodowana różnymi sposobami produkcji.

Na Jeden kilogram koszenili przypada 155 000  sztuk owadów.

Koszenila alergie

Pomimo powszechnego stosowania barwników koszenilowych w produktach spożywczych i kosmetycznych, u niewielkiej liczby osób występuje astmaalergia pokarmowa i alergie kosmetyczne (takie jak alergiczny nieżyt nosa i zapalenie warg ), nadwrażliwość układu oddechowego, a w rzadkich przypadkach wstrząs anafilaktyczny.

W 2009 r. FDA (Amerykańska Agencja Żywności i Leków) orzekła, że ​​etykiety kosmetyków i żywności, które zawierają ekstrakt koszenilowy, muszą zawierać tę informację na etykietach (pod nazwą „ekstrakt koszenili” lub „karmin”).

W UE karmin oznaczony jest jako E120 na liście zatwierdzonych przez UE dodatków do żywności.

Sztuczny, niealergizujący barwnik koszenilowy jest oznaczony jako E124.

Dyrektywa dotycząca barwników spożywczych zatwierdza stosowanie karminy tylko w przypadku niektórych grup żywności, ale nadal występuje w produktach, w szczególności napojach alkoholowych.

 

Warto również przeczytać:

Czym są E dodatki w żywności?

Napoje light, czy są dla nas dobre, a może szkodzą?

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.