Koszenila, czyli czerwony barwnik składający się z wysuszonych, sproszkowanych ciał owadów płci żeńskiej, czerwca kaktusowego (Dactylopius coccus , z rodziny Coccidae), owad zjadający kaktusy, pochodzący z tropikalnej i subtropikalnej Ameryki.
Koszenila jest używana do produkcji barwników spożywczych jak i kosmetyków a nawet barwienia odzieży.
Barwnik został sprowadzony do Europy z Meksyku, gdzie był używany na długo przed przybyciem Hiszpanów.
Koszenila została prawie całkowicie zastąpiona syntetycznymi barwnikami. Lecz nadal jest stosowana głównie jako barwnik w kosmetykach, napojach, cukierkach, jogurtach i wielu produktach które mają czerwoną barwę a które spożywamy na co dzień?
Jej siłę barwienia przypisuje się koszenilinie lub kwasowi karminowemu, uzyskanemu przez gotowanie koszenili w wodzie.
Koszenila zawiera również mirystynian glicerolu (tłuszcz) i kokcerinę (wosk koszenilowy).
Koszenila pozyskiwanie
Owady są ostrożnie szczotkowane z kaktusów, umieszczane w workach, a następnie zabijane przez zanurzenie w gorącej wodzie lub wystawienie na działanie promieni słonecznych, pary lub wysokiej temperatury.
Duża różnorodność w wyglądzie komercyjnej koszenili jest spowodowana różnymi sposobami produkcji.
Na Jeden kilogram koszenili przypada 155 000 sztuk owadów.
Koszenila alergie
Pomimo powszechnego stosowania barwników koszenilowych w produktach spożywczych i kosmetycznych, u niewielkiej liczby osób występuje astma, alergia pokarmowa i alergie kosmetyczne (takie jak alergiczny nieżyt nosa i zapalenie warg ), nadwrażliwość układu oddechowego, a w rzadkich przypadkach wstrząs anafilaktyczny.
W 2009 r. FDA (Amerykańska Agencja Żywności i Leków) orzekła, że etykiety kosmetyków i żywności, które zawierają ekstrakt koszenilowy, muszą zawierać tę informację na etykietach (pod nazwą „ekstrakt koszenili” lub „karmin”).
W UE karmin oznaczony jest jako E120 na liście zatwierdzonych przez UE dodatków do żywności.
Sztuczny, niealergizujący barwnik koszenilowy jest oznaczony jako E124.
Dyrektywa dotycząca barwników spożywczych zatwierdza stosowanie karminy tylko w przypadku niektórych grup żywności, ale nadal występuje w produktach, w szczególności napojach alkoholowych.
Warto również przeczytać:
Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.