SPIS TREŚCI
W Internecie nie brakuje przepisów na daktyle w postaci deserów.
Nie zmienia to faktu, że w naszym kraju te owoce nie są jeszcze zbyt popularne.
Oprócz tego, że są słodkie czy znasz korzyści zdrowotne wynikające z jedzenia daktyli?
Są bogatym źródłem błonnika. Pół szklanki daktyli dostarcza 6 gramów błonnika (około 22% dziennego zapotrzebowania).
Który pomaga regulować poziom cukru we krwi, utrzymuje nas w stanie sytości, obniża poziom cholesterolu we krwi i utrzymuje zdrowie jelitowe.
Są doskonałym źródłem naturalnego cukru.
Daktyle są bardzo słodkie, to dlatego, że zawierają dużą ilość naturalnego cukru w postaci glukozy i fruktozy.
Dlatego są często wykorzystywane jako naturalny środek słodzący w wielu deserach.
Naturalny cukier w daktylach sprawia również, że są świetną przekąską przed i po treningu.
Natomiast osoby chorujące na cukrzycę powinny wyeliminować z diety daktyle, ponieważ mają wysoki indeks glikemiczny.
Są dobrym źródłem minerałów.
Pół szklanki daktyli dostarcza około 14% dziennego zapotrzebowania na potas, 8% na magnez i 10% na mangan.
Są również doskonałym źródłem witaminy B6 (ok. 24% dziennego zapotrzebowania na każde ½ szklanki daktyli).
Jak jeść daktyle ?
Możesz je spożywać same lub dodać je do płatków owsianych, granoli, koktajli lub batoników proteinowych.
Możesz również dodać je do ciast.
Daktyle są dostępne w całości lub z pestkami.
Najlepiej przechowywać je w hermetycznym pojemniku w temperaturze pokojowej lub w lodówce.