Jak ananas działa na nasz organizm?

Uwielbiasz świeżego ananasa i chciałbyś go jeść bez przerwy? Lecz niestety, nie jesteś w stanie ???

Czasami, po kilku minutach od spożycia świeżego ananasa, twój język, usta i podniebienie są nieprzyjemnie podrażnione.

Pieczenie, szczypanie i podrażnienie twojej jamy ustnej to główne przyczyny dla których rezygnujesz z tego owocu?

Niektórzy myślą, że mają uczulenie. Inni zauważają, że czasami smakuje kwaskowato, i zakładają, że to ten kwas podrażnia ich usta.

Chociaż ananasy faktycznie zawierają kwas cytrynowy, który może przyczyniać się do dyskomfortu, kwas ten nie jest głównym winowajcą.

Dlaczego Ananas szczypie i piecze w język?

Ananas jest jedynym owocem, o którym wiadomo, że zawiera bromelainę, mieszaninę enzymów, które trawią białko (proteolityczne).

Ananas „rani nas”, ponieważ bromelaina trawi delikatnie naskórek w ustach.

Bromelaina jest najbardziej skoncentrowana w rdzeniu (i łodydze) ananasa.

Wyizolowana jest stosowana jako środek zmiękczający mięso.

W postaci suplementów uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne.

Nie pozwól, aby to powstrzymało cię przed jedzeniem ananasów. Nasz organizm szybko się regeneruje i odbudowuje uszkodzenia naskórka.

Jak powstrzymać pieczenie ananasa?

Jednym z kilku sposobów na uniknięcie uczucia pieczenia jest poddanie ananasów obróbce cieplnej (ciepło denaturuje enzymy).

Niektórzy twierdzą, że pocięcie ananasa i pozostawienie go w temperaturze pokojowej zmniejszy działanie bromelainy, ale jest to błędna teoria (enzymy w temperaturze pokojowej mogą przetrwać co najmniej tydzień).

Najbezpieczniejszy sposób na zjedzenia świeżego, surowego ananasa (bez uszczerbku dla naszych ust), jest ostrożne wycięcie całego pnia / rdzenia w ananasie