Skip to content

Ananas: podstępnie trawi nasze ciało i powoduje pieczenie języka

Czas czytania artykułu: 2 minut

Uwielbiasz świeżego ananasa i chciałbyś go jeść bez przerwy? Lecz niestety, nie jesteś w stanie ??? Czasami, po kilku minutach od spożycia, świeży ananas nieprzyjemnie podrażnia twój język, usta i podniebienie.

Pieczenie, szczypanie i podrażnienie twojej jamy ustnej to czynniki, które powodują, że rezygnujesz z tego owocu?

Niektórzy myślą, że mają uczulenie, inni zauważają, że czasami smakuje kwaskowato, i zakładają, że to ten kwas podrażnia ich usta.

Chociaż ananasy faktycznie zawierają kwas cytrynowy, który może przyczyniać się do dyskomfortu, kwas ten nie jest głównym winowajcą.

Dlaczego Ananas szczypie i piecze w język?

Ananas jest jedynym owocem, o którym wiadomo, że zawiera bromelainę, mieszaninę enzymów, które trawią białko (proteolityczne).

Ananas „rani nas”, ponieważ bromelaina trawi delikatnie naskórek w ustach.

Bromelaina jest najbardziej skoncentrowana w rdzeniu (i łodydze) ananasa.

Wyizolowana jest stosowana jako środek zmiękczający mięso.

W postaci suplementów uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne.

Nie pozwól, aby to powstrzymało cię przed jedzeniem ananasów. Nasz organizm szybko się regeneruje i odbudowuje uszkodzenia naskórka.

Jak powstrzymać pieczenie języka?

Jednym z kilku sposobów na uniknięcie uczucia pieczenia jest poddanie ananasów obróbce cieplnej (ciepło denaturuje enzymy).

Niektórzy twierdzą, że pocięcie ananasa i pozostawienie go w temperaturze pokojowej zmniejszy działanie bromelainy, ale jest to błędna teoria (enzymy w temperaturze pokojowej mogą przetrwać co najmniej tydzień).

Najbezpieczniejszy sposób na zjedzenia świeżego, surowego ananasa (bez uszczerbku dla naszych ust), jest ostrożne wycięcie całego pnia / rdzenia w ananasie

Ananas może pomóc w trawieniu

Enzymy zawarte w soku ananasowym działają jak proteazy. Proteazy pomagają rozkładać białka na mniejsze podjednostki, takie jak aminokwasy i małe peptydy, które następnie mogą być łatwiej wchłaniane w jelitach.

Bromelaina, może szczególnie pomóc w poprawie trawienia u osób, których trzustka nie może wytwarzać wystarczającej ilości enzymów trawiennych – stan chorobowy znany jest jako niewydolność trzustki.

Badania na zwierzętach sugerują, że bromelaina może również chronić jelita przed szkodliwymi bakteriami powodującymi biegunkę, takimi jak E. coli i V. cholera.

Ponadto, według niektórych badań, bromelaina może zmniejszyć stan zapalny jelit u osób z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego.

Większość badań dotyczyła wpływu skoncentrowanych dawek bromelainy zamiast soku ananasowego, a bardzo niewiele przeprowadzono na ludziach.

Pozostałe skutki uboczne ananasów

Ananas jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi.

Bromelaina, może zwiększać wchłanianie niektórych leków, zwłaszcza antybiotyków i leków rozrzedzających krew. W związku z tym, jeśli zażywasz leki, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, aby upewnić się, że spożywanie soku ananasowego jest dla Ciebie bezpieczne.

Kwasowość soku z ananasa może również wywołać zgagę lub refluks. W szczególności osoby z chorobą refluksową przełyku.