SPIS TREŚCI
Uwielbiasz świeżego ananasa i chciałbyś go jeść bez przerwy? Lecz niestety, nie jesteś w stanie ??? Czasami, po kilku minutach od spożycia, świeży ananas nieprzyjemnie podrażnia twój język, usta i podniebienie.
Pieczenie, szczypanie i podrażnienie twojej jamy ustnej to czynniki, które powodują, że rezygnujesz z tego owocu?
Niektórzy myślą, że mają uczulenie, inni zauważają, że czasami smakuje kwaskowato, i zakładają, że to ten kwas podrażnia ich usta.
Chociaż ananasy faktycznie zawierają kwas cytrynowy, który może przyczyniać się do dyskomfortu, kwas ten nie jest głównym winowajcą.
Dlaczego Ananas szczypie i piecze w język?%27%20fill-opacity%3D%27.5%27%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23bd792e%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22rotate(-101.7%20263.8%2052.4)%20scale(194.73373%20151.65987)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23c2d3e0%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(202.43206%20-35.33005%20106.81619%20612.02916%20631.7%20168.8)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23ffcb67%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(-199.26549%20-73.91926%2041.06138%20-110.6899%20300.3%20166.5)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23687697%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(-3.40972%2055.7485%20-281.54045%20-17.21975%20185.6%20413.8)%22%2F%3E%3C%2Fg%3E%3C%2Fsvg%3E)
Ananas jest jedynym owocem, o którym wiadomo, że zawiera bromelainę, mieszaninę enzymów, które trawią białko (proteolityczne).
Ten owoc „rani nas”, ponieważ bromelaina trawi delikatnie naskórek w ustach.
Bromelaina jest najbardziej skoncentrowana w rdzeniu (i łodydze) ananasa.
Wyizolowana jest stosowana jako środek zmiękczający mięso.
W postaci suplementów uważa się, że ma właściwości przeciwzapalne.
Nie pozwól, aby to powstrzymało cię przed jedzeniem ananasów. Nasz organizm szybko się regeneruje i odbudowuje uszkodzenia naskórka.
Jak powstrzymać pieczenie języka?
Jednym z kilku sposobów na uniknięcie uczucia pieczenia jest poddanie ananasów obróbce cieplnej (ciepło denaturuje enzymy).
Niektórzy twierdzą, że pocięcie ananasa i pozostawienie go w temperaturze pokojowej zmniejszy działanie bromelainy, ale jest to błędna teoria (enzymy w temperaturze pokojowej mogą przetrwać co najmniej tydzień).
Najbezpieczniejszy sposób na zjedzenia świeżego, surowego ananasa (bez uszczerbku dla naszych ust), jest ostrożne wycięcie całego pnia / rdzenia w ananasie
Ananas może pomóc w trawieniu%22%20transform%3D%22translate(1.6%201.6)%20scale(3.125)%22%20fill-opacity%3D%22.5%22%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23eae5ff%22%20rx%3D%221%22%20ry%3D%221%22%20transform%3D%22matrix(44.99662%205.36553%20-5.0451%2042.30948%20122%20129.3)%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23b4b778%22%20cx%3D%22187%22%20cy%3D%2272%22%20rx%3D%2236%22%20ry%3D%2273%22%2F%3E%3Cellipse%20fill%3D%22%23c8c3f3%22%20cx%3D%22234%22%20cy%3D%2223%22%20rx%3D%2231%22%20ry%3D%2241%22%2F%3E%3Cpath%20fill%3D%22%23b0bd7b%22%20d%3D%22M-9%2033l118-46-37%2084z%22%2F%3E%3C%2Fg%3E%3C%2Fsvg%3E)
Enzymy zawarte w soku ananasowym działają jak proteazy. Proteazy pomagają rozkładać białka na mniejsze podjednostki, takie jak aminokwasy i małe peptydy, które następnie mogą być łatwiej wchłaniane w jelitach.
Bromelaina, może szczególnie pomóc w poprawie trawienia u osób, których trzustka nie może wytwarzać wystarczającej ilości enzymów trawiennych – stan chorobowy znany jest jako niewydolność trzustki.
Badania na zwierzętach sugerują, że bromelaina może również chronić jelita przed szkodliwymi bakteriami powodującymi biegunkę, takimi jak E. coli i V. cholera.
Ponadto, według niektórych badań, bromelaina może zmniejszyć stan zapalny jelit u osób z chorobami zapalnymi jelit, takimi jak choroba Leśniowskiego-Crohna lub wrzodziejące zapalenie jelita grubego.
Większość badań dotyczyła wpływu skoncentrowanych dawek bromelainy zamiast soku ananasowego, a bardzo niewiele przeprowadzono na ludziach.
Pozostałe skutki uboczne ananasów
Ananas jest uważany za bezpieczny dla większości ludzi.
Bromelaina, może zwiększać wchłanianie niektórych leków, zwłaszcza antybiotyków i leków rozrzedzających krew. W związku z tym, jeśli zażywasz leki, skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, aby upewnić się, że spożywanie soku ananasowego jest dla Ciebie bezpieczne.
Kwasowość soku z ananasa może również wywołać zgagę lub refluks. W szczególności osoby z chorobą refluksową przełyku.