Skip to content

Dlaczego płaczesz podczas krojenia cebuli?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Krojenie cebuli często powoduje, że płaczesz i masz katar? Łzy, które wylewasz podczas siekania cebuli, nie są spowodowane żadnymi emocjami. Są one spowodowane ekspozycją na czynniki drażniące.

Jeśli chcesz wiedzieć, dlaczego cebula sprawia, że ​​płaczesz i jak uniknąć łzawienia przy następnym krojeniu, to musisz przeczytać ten artykuł.

Dlaczego płaczesz podczas krojenia cebuli?

Cebula rośnie pod ziemią, gdzie zamieszkują takie stworzenia, jak norniki, które uwielbiają skubać korzenie, bulwy i cebulki. Aby temu zapobiec, cebule są wyposażone w mechanizm obronny, który chroni je przed głodnymi zwierzętami.

Cebula wytwarza enzymy i kwas sulfenowy, gdy ich skóra jest uszkodzona. Związki te łączą się, tworząc S-tlenek propanetialny, drażniący gaz. Propanetial S-tlenek jest środkiem łzawiącym, co oznacza, że ​​przy kontakcie z okiem generuje łzy. Propanetial S-tlenek zamienia się w kwas siarkowy, gdy zetknie się z warstwą wody, która pokrywa i chroni gałki oczne.

Ale podobnie jak cebula, twoje oczy są również wyposażone w mechanizm obronny, który ma chronić je przed uszkodzeniem. Kiedy nerwy w oku wykryją czynnik powodujący łzawienie, wytwarzają łzy, aby je wypłukać.

Niektórzy ludzie częściej płaczą podczas krojenia cebuli niż inni. Jeśli jesteś wrażliwy lub uczulony na cebulę, twoja reakcja może być silniejsza i wywoływać objawy, takie jak pokrzywka, swędzenie i mrowienie.

Czy rodzaj cebuli wpływa na łzawienie?cebula

Istnieje wiele rodzajów cebuli, w tym takie, które wywołują mniejsze łzawienie.

Cebula, która wywołuje najostrzejszą reakcję chemiczną, zawiera dużo związków zawierających siarkę. Należą do nich cebula żółta, czerwona i biała. Słodsze odmiany, takie jak zielona cebula, mają mniej siarki, są mniej ostre i powodują mniejsze łzawienie u ludzi.

Dzięki transformacji genetycznej naukowcy zajmujący się uprawami również stworzyli odmiany cebuli niewywołujące łzawienia . Chociaż nie są jeszcze masowo produkowana, na niektórych rynkach specjalistycznych można znaleźć cebulę o nazwie Sunions.

Domowe sposoby na łzawienie od cebuli?

Cebula nie jest niebezpieczna dla oczu, ale płacz i szczypanie może być po prostu irytujące. Zapewne chcesz szybko pozbyć się podrażnienia, piekącego uczucia w oczach, zaczerwienienia i dyskomfortu. Oto kilka wskazówek, jak sobie z tym poradzić:

  • Zachowaj odległość lub stwórz barierę między tobą a cebulą podczas krojenia. Umieść pokrojoną cebulę pod szkłem lub ustaw deskę do krojenia jak najdalej od siebie.
  • Przemyj oczy chłodną, ​​czystą wodą.
  • Połóż chłodny kompres lub chłodne ogórki na oczy, aby zmniejszyć podrażnienie.
  • Użyj nawilżających kropli do oczu, aby przepłukać oczy.
  • Użyj innych środków na ból oczu, takich jak waciki nasączone żelem aloesowym i wodą lub sterylnymi kroplami do oczu z olejem rycynowym.

Jak ograniczyć łzawieniu przed krojeniem cebuli?

Po pierwsze, pamiętaj, że czas przechowywania cebuli wpływa na jej moc i zdolność do wytwarzania łez. Świeższe cebule rzadziej powodują płacz niż te, które były przechowywane przez dłuższy czas.

Oto kilka innych wskazówek, jak zapobiegać łzawieniu przed krojeniem cebuli:

Pokrój cebulę prawidłowo

Sposób, w jaki kroisz cebulę, może do pewnego stopnia zmniejszyć płacz. Niektórzy szefowie kuchni zalecają krojenie od siebie, aby para z cebuli nie unosiła się prosto do oczu.

Niezależnie od tego, jak ją pokroisz, staraj się unikać krojenia w okolicy końca korzenia (miejsca na dole cebuli). Jest to część, która zawiera najwyższe stężenie związków siarki, które mogą powodować płacz.

Pomocne może być również użycie ostrego noża. Im ostrzejszy nóż, tym mniej uszkadza cebulę, a w rezultacie mniej związków drażniących jest uwalnianych do powietrza.

Użyj wody

Aby zmniejszyć lub wyeliminować łzawienie, możesz zmniejszyć związki kwasu siarkowego w samej cebuli. Aby to zrobić, umieść cebulę w misce z lodowatą wodą na 30 minut przed pokrojeniem.

Niektórzy wolą kroić cebulę zanurzoną w zimnej wodzie. Pamiętaj tylko, że będzie pryskać i skwierczeć na patelni, jeśli wrzucisz ją do gorącego oleju.

Inni uważają, że ich oczy są mniej podrażnione, jeśli podczas krojenia cebuli odkręcają wodę w zlewie.

Chroń się przed oparami

Spróbuj uruchomić wentylator, aby zapewnić cyrkulację powietrza lub załóż okulary ochronne, takie jak gogle, podczas krojenia cebuli. Pomocna może być również praca pod okapem kuchennym, który zapewnia wentylację.

Jedna teoria mówi, aby trzymać w zębach kawałek chleba podczas krojenia, który ma wchłonąć opary cebuli. Nie ma na to dowodów, ale warto spróbować.

Jakie są alternatywy dla cebuli?szalotka

Charakterystyczny smak świeżej cebuli może być trudny do odtworzenia. Ale możesz zastąpić cebulę podczas gotowania, jeśli często powoduje ona u ciebie nieprzyjemne, uciążliwe objawy łzawienia.

Oto kilka alternatyw, które możesz wypróbować:

  • Użyj wstępnie pokrojonej cebuli, która jest dostępna zarówno świeża, jak i mrożona.
  • Użyj suszonej cebuli lub cebuli w proszku.
  • Wybierz inne warzywo, który nie powoduje płaczu, taki jak czosnek, szalotka, por lub szczypiorek.
  • Zastąp chrupiącą cebulę w sałatkach rzodkiewką lub selerem.

Podsumowanie

Przygotowanie cebuli często powoduje reakcję chemiczną, która u większości ludzi powoduje, że płaczesz. Niektórzy ludzie są bardziej wrażliwi na cebulę niż inni.

Spróbuj schłodzić cebulę w lodzie przed pokrojeniem, aby zmniejszyć pieczenie.

Biała, żółta lub czerwona cebula jest również bardziej stymulująca płacz niż zielona. Słodsze cebule są delikatniejsze dla oczu niż te o bardziej ostrym smaku.