Skip to content

Jak wybrać arbuza?: 5 pomocnych wskazówek

Czas czytania artykułu: 3 minut

Wybór odpowiedniego arbuza, który będzie jasnoczerwony, słodki i soczysty to nie lada wyzwanie.

Dojrzały arbuz dostarcza naturalne przeciwutleniacze, w tym likopen, który wiąże się z wieloma korzyściami zdrowotnymi, takimi jak ochrona przed chorobami serca, cukrzycą i niektórymi rodzajami raka.

Chociaż najlepszym sposobem na sprawdzenie czy arbuz jest dojrzały i słodki, jest jego posmakowanie, ale jest to możliwe dopiero po jego zakupie.

Jeśli nie chcesz wybierać już pokrojonych owoców, ocena słodkości i soczystości arbuza na podstawie jego wyglądu może być nie lada wyzwaniem.

Oto 6 wskazówek, które pomogą Ci wybrać pysznego arbuza.

1. Wybieraj arbuzy o regularnym kształciearbuza

Arbuzy mają różne kształty, od okrągłych poprzez owalne, aż po podłużne. Wszystkie mogą być dobrym wyborem.

Zawsze wybieraj te o twardej skórce i symetrycznym kształcie i unikaj tych z nieregularnymi wypustkami, wgnieceniami lub uszkodzeniami.

Odkształcenia mogą wskazywać, że arbuz otrzymywał nieodpowiednie ilości wody lub nie został prawidłowo zapylony. Z drugiej strony uszkodzenia lub wgniecenia mogą wskazywać na obecność owadów lub grzybów.

2. Podnieś go

Słodki i dojrzały arbuz powinien być ciężki jak na swój rozmiar. Zwykle oznacza to, że jest pełen wody i dlatego jest bardziej soczysty.

Zawartość wody i błonnika determinuje zdrową wagę owoców, w tym arbuza.

Arbuzy składają się w 91% z wody. Spożywanie pokarmów bogatych w wodę, takich jak arbuz, pomaga osiągnąć większe uczucie sytości przy jednoczesnym mniejszej ilości spożytych kalorii.

3. Sprawdź plamę pod arbuzemplama

Jeśli odwrócisz arbuza, powinieneś znaleźć żółtą plamę. To miejsce pokazuje, gdzie arbuz dotykał ziemi przed zebraniem.

Duża, żółta plama wskazuje, że dojrzewał dłużej i powinien być słodszy.

A bielsza sugeruje, że został zerwany zbyt wcześnie i nie osiągnął szczytowej dojrzałości. Ponieważ arbuzy nie dojrzewa dalej po zbiorze, wybór arbuza z bielszą plamą oznacza, że ​​najprawdopodobniej kupisz arbuza o mniej słodszym smaku.

4. Postukaj w niego

Innym sposobem sprawdzenia dojrzałości jest dźwięk, który wydaje arbuz, gdy go stukasz lub uderzasz.

Chociaż ta metoda jest subiektywna, jest bardzo popularna wśród miłośników arbuzów.

Dojrzały arbuz powinien mieć głęboki dźwięk, gdy uderzysz go ręką lub pięścią, przypominający nieco tenor. Jeśli odgłos jest głuchy lub płaski, prawdopodobnie jest przejrzały.

5. Oceń jego twardość

Sprawdzanie jędrności arbuza odnosi się do twardości skórki.

Dojrzały arbuz powinien mieć grubą skórę, która nie poddaje się łatwo naciskom. Te, które to robią, są generalnie przejrzałe.

Ponadto, jeśli naciśniesz go kciukiem, nie powinieneś być w stanie go przebić.

Jak rozpoznać uszkodzonego lub zepsutego arbuza?

Uszkodzone lub zepsute arbuzy mogą być niebezpieczne do spożycia.

Poniższe oznaki mogą pomóc w ustaleniu, czy należy go unikać:

  • Ciemne plamy. Mogą one wskazywać na obecność grzybów lub bakterii.
  • Przesączony wodą. W tym przypadku miąższ arbuza zaczyna się rozpadać, odpadać i ciemnieć. Może to być spowodowane przesyceniem wodą lub infekcją grzybiczą.
  • Uszkodzenia skóry przez szkodniki. Uszkodzenia te objawia się nieregularnym białym lub jasnobrązowym wzorem na skórze i może być spowodowany żerowaniem owadów.
  • Wewnętrzne plamy na skórce. Jest to choroba bakteryjna charakteryzująca się brązową suchą tkanką po wewnętrznej stronie skórki.
  • Kwaśny lub cierpki zapach. To rodzaj zapachu, który wskazuje, że miąższ zaczął fermentować.