SPIS TREŚCI
Czasami nie możesz zużyć wszystkich kupionych pieczarek, zanim się zepsują. Aby ich nie wyrzucać, możesz mrozić pieczarki. Jednak ważne, aby zrozumieć, jak zamrażanie może wpływać na ich jakość.
W tym artykule opisano, jak zamrażanie wpływa na pieczarki, a także najlepsze sposoby ich zamrażania, aby zachować smak i konsystencję w jak największym stopniu.
Skutki zamrażania pieczarek
Większość grzybów utrzymuje swoją świeżość przez około tydzień, gdy są przechowywane w lodówce. Następnie zaczną się psuć, co poznasz po miękkości, brązowieniu, a nawet śliskości.
Chociaż można mrozić pieczarki, pamiętaj, że może to negatywnie wpłynąć na ich jakość.
Z biegiem czasu mrożone produkty tracą część swoich wartości odżywczych. Grzyby są ich dobrym źródłem, jak witaminy z grupy B, miedź, potas i witamina D.
Chociaż zamrażanie nie wpływa na zawartość kalorii, błonnika ani minerałów, może zmniejszyć zawartość witamin rozpuszczalnych w wodzie, takich jak ryboflawina, niacyna i kwas foliowy. Należy pamiętać, że świeże produkty z czasem tracą również składniki odżywcze.
Mrożenie może mieć wpływ na teksturę. Chociaż surowe pieczarki można zamrozić, po rozmrożeniu mogą stać się papkowate. Może je jednak wtedy zużyć do zup, zapiekanek lub innych dań.
Na szczęście niektóre metody obróbki przed mrożeniem mogą zachować ich świeżość, konsystencję i składniki odżywcze.
Jak mrozić pieczarki?
Im świeższe grzyby, tym lepiej będą się zamrażać. Świeże grzyby mają jędrną konsystencję i przyjemny ziemisty zapach. Dodatkowo nie ma na nich ciemnych plam.
Przed zamrożeniem pieczarek usuń widoczne zabrudzenia. Wiele osób myje pieczarki przed mrożeniem, ale to sprawia, że po ugotowaniu stają się bardziej papkowate.
Jeśli zdecydujesz się zamrozić pieczarki na surowo, odetnij końcówkę nóżki i umieść je w plastikowej torbie, którą można bezpiecznie zamrażać. Wyciśnij jak najwięcej powietrza przed zamknięciem torebki i umieść pieczarki w zamrażarce.
Jeśli nie chcesz zamrażać surowych pieczarek, poniżej znajdziesz dwie zalecane metody obróbki przed ich zamrożeniem.
Blanszowanie parowe przed mrożeniem
Blanszowanie parowe to szybki proces gotowania, który pomaga zachować jakość produktów przed ich zamrożeniem. Działa poprzez niszczenie enzymów, które mogą zwiększyć szybkość psucia się żywności.
Dodatkową zaletą blanszowania parowego jest to, że inaktywuje Listeria i Salmonella, dwie powszechnie występujące w żywności bakterie, poprawiając bezpieczeństwo grzybów przed ich zamrożeniem.
Ponadto blanszowanie może pomóc w zachowaniu składników odżywczych.
Czas blanszowania różnią się w zależności od wielkości grzyba, więc dobrze jest podzielić je według wielkości lub pokroić na kawałki podobnej wielkości przed obróbką.
Aby zapobiec przebarwieniom podczas procesu blanszowania, najpierw namocz świeże pieczarki w mieszaninie zawierającej 2 szklanki (480 ml) wody i 1 łyżeczkę (5 ml) soku z cytryny przez 5-10 minut.
Alternatywnie możesz ugotować grzyby na parze, używając mieszanki 4 szklanek (960 ml) wody i 1 łyżeczki (5 ml) soku z cytryny.
Aby zblanszować grzyby na parze, zagotuj w garnku wodę i umieść w nim koszyk do gotowania na parze. Wrzuć pieczarki do koszyka i gotuj na parze przez 3–5 minut.
Następnie wyjmij grzyby i natychmiast włóż je do kąpieli z lodowatą wodą na taki sam czas, jak podczas blanszowania. Odcedź z wody, włóż grzyby do hermetycznych torebek do zamrażania i umieść w zamrażarce.
Sauté
Sauté to metoda obróbki na sucho, która wykorzystuje niewielką ilość tłuszczu i stosunkowo wysoką temperaturę, aby szybko zmiękczyć i przyrumienić żywność.
Obróbka w ten sposób bez wody może zapobiec utracie witamin z grupy B. Dodatkowo smażenie może poprawić wchłanianie przeciwutleniaczy i innych związków roślinnych.
Do dużej patelni wrzuć świeże pieczarki i niewielką ilość gorącego oleju lub masła i podgrzewaj na średnim ogniu. Smaż przez około 5 minut, aż grzyby będą prawie miękkie, ale nie za miękkie.
Wyjmij grzyby z patelni i połóż na ręczniku papierowym lub talerzu, aby ostygły. Po dokładnym schłodzeniu umieść w hermetycznej torbie do zamrażania i włóż do zamrażarki.
Jak rozmrozić mrożone pieczarki?
Większość mrożonych pieczarek przetrwa w zamrażarce 9-12 miesięcy.
Mrożone pieczarki najlepiej nadają się do potraw, które będą poddane obróbce cieplnej, jak zupy, zapiekanki, gulasze, makarony lub jako dodatek do pizzy.
Jeśli nie dodajesz ich do dania, które poddane jest wystarczająco długiej obróbce, aby dokładnie podgrzać i ugotować zamrożone pieczarki, możesz je najpierw rozmrozić, umieszczając na noc w lodówki, aby się rozmroziły.
Podsumowanie
Pieczarki można zamrozić, aby przedłużyć ich przydatność do spożycia i ograniczyć marnowanie żywności, zwłaszcza jeśli kupisz więcej grzybów, niż możesz zużyć jednorazowo.
Chociaż mrożenie grzybów może powodować pewne straty składników odżywczych i zmiany tekstury, są one niewielkie i nadal pozwalają na użycie grzybów na wiele sposobów. To sprawia, że zamrażanie pieczarek jest dobrym rozwiązaniem, o ile je odpowiednio przygotujesz przed mrożeniem.