Refluks żołądka- czego unikać a co jeść?

CZAS CZYTANIA: 4 minuty

Pokarmy, które można jeść, gdy masz refluks żołądka, mogą obejmować warzywa, chude mięso i zdrowe tłuszcze. Objawy mogą ulec złagodzeniu, jeśli unikniesz tłustych i pikantnych potraw, czekolady i kofeiny. Refluks żołądkowy i choroba refluksowa przełyku (GERD) obejmują cofanie się kwasu z żołądka do przełyku. Może to powodować zgagę i inne objawy.

Jednym z powodów wystąpienia GERD i refluksu żołądkowego jest osłabienie lub uszkodzenie dolnego zwieracza przełyku, zastawki pomiędzy żołądkiem a przełykiem. Zazwyczaj zwieracz zamyka się, aby zapobiec przedostawaniu się pokarmu z żołądka do przełyku. W przypadku GERD nie zamyka się on prawidłowo, przez co kwas może cofać się do przełyku. Pokarmy, które spożywasz, mogą wpływać na ilość kwasu wytwarzanego przez żołądek i działanie zwieracza. Tutaj znajdziesz wskazówki dotyczące produktów spożywczych, które mogą pomóc, oraz produktów, których należy unikać.

Jakie produkty pomagają na zgagę?

Jeśli doświadczysz zgagi, włączenie tych pokarmów do swojej diety może:

  • zmniejszyć ryzyko refluksu żołądkowego w porównaniu z innymi produktami spożywczymi
  • pomagają zneutralizować kwas żołądkowy
  • pomóc w opanowaniu objawów refluksu żołądkowego

Żaden z tych pokarmów nie wyleczy GERD ani refluksu żołądkowego, a to, co pomaga jednej osobie, może nie odpowiadać drugiej. Twoje wybory będą zależeć od tego, jak żywność na Ciebie wpływa.

Warzywa

Pokarmy o dużej zawartości tłuszczu i dodatku cukru mogą zwiększać ryzyko refluksu żołądkowego. Warzywa mają naturalnie niską zawartość tłuszczu i cukru. Obejmują one:

  • zielone fasolki
  • brokuły
  • szparagi
  • kalafior
  • liściaste warzywa
  • ziemniaki
  • ogórki

Aby dodać smaku, możesz użyć przypraw, takich jak kurkuma lub cynamon. Należy pamiętać, że dodanie masła, przypraw, cytryny, keczupów i sosów sałatkowych może zwiększać ryzyko refluksu żołądkowego.

Imbir

Imbir ma naturalne właściwości przeciwzapalne i wiele osób używa go jako naturalnego środka na niestrawność, nudności i inne problemy żołądkowo-jelitowe. Jednym z powodów jest to, że wspomaga opróżnianie żołądka. Innymi słowy, pomaga w przemieszczaniu się pokarmu przez przewód pokarmowy poza żołądek.

Możesz dodać starty lub pokrojony korzeń imbiru do potraw lub koktajli albo wypić herbatę imbirową, aby złagodzić objawy. Jednak u niektórych osób imbir może wywołać zgagę.

Owsianka

Płatki owsiane to produkty pełnoziarniste i doskonałe źródło błonnika. Owies wchłania również kwas żołądkowy, dzięki czemu ryzyko refluksu żołądkowego jest mniejsze. Dietę bogatą w błonnik powiązano z niższym ryzykiem refluksu żołądkowego. Inne opcje bogate w błonnik obejmują pieczywo pełnoziarniste i brązowy ryż.

Owoce 

Melony, banany, jabłka i gruszki dostarczają niezbędnych składników odżywczych i rzadziej wywołują objawy refluksu niż kwaśne owoce, takie jak pomarańcze.

Jako przekąska owoce rzadziej powodują refluks żołądkowy niż produkty z dodatkiem tłuszczów i cukru, takie jak czekolada. Owoce zawierają również błonnik, który może powodować uczucie sytości na dłużej.

Chude mięsa i owoce morza

Chude mięsa, takie jak kurczak, indyk, ryby i owoce morza, mają niską zawartość tłuszczu i rzadziej powodują objawy refluksu żołądkowego niż tłuste mięsa. Możesz je grillować, piec lub gotowaać.

Białka

Białka jaj mają niską zawartość tłuszczu i wysoką zawartość białka. Spróbuj jeść je ugotowane. Żółtka i jajka sadzone są bogate w tłuszcze i mogą powodować objawy refluksu.

Zdrowe tłuszcze

Organizm potrzebuje tłuszczów do funkcjonowania, ważne jest jednak, aby wybierać odpowiednie i stosować je z umiarem. Źródła zdrowych, nienasyconych tłuszczów obejmują:

  • awokado
  • orzechy włoskie
  • siemię lniane
  • oliwa z oliwek
  • olej sezamowy
  • olej słonecznikowy

Są one mniej podatne na refluks żołądkowy niż tłuszcze zwierzęce i tłuszcze dodawane do przetworzonej żywności. Staraj się unikać potraw smażonych w głębokim tłuszczu, takich jak frytki i pączki.

Napoje

Staraj się wybierać napoje bezkwasowe i unikaj tych zawierających alkohol, słodziki i kofeinę. Wybieraj:

  • ziołowe herbaty
  • mleka roślinne
  • marchewkowe i inne niekwaśne soki warzywne

Żywność, której należy unikać, gdy masz refluks żołądka

Nie ma listy pokarmów, których należy unikać u osób z GERD, ale niektóre produkty często powodują objawy u wielu osób.

Obejmują one:

  • Potrawy o wysokiej zawartości tłuszczu
  • Smażone i tłuste potrawy mogą powodować rozluźnienie zwieracza, co pozwala na cofanie się większej ilości kwasu żołądkowego do przełyku. Te pokarmy opóźniają również opróżnianie żołądka.

Pokarmy o wysokiej zawartości tłuszczu zwiększają ryzyko wystąpienia objawów refluksu, dlatego pomocne może być kontrolowanie ich spożycia. Następujące produkty spożywcze mają wysoką zawartość tłuszczu. Dobrym pomysłem jest ich unikanie lub spożywanie ich z umiarem:

  • frytki i krążki cebuli
  • pełnotłuste produkty mleczne, takie jak masło, mleko pełne, sery zwykłe i śmietana
  • tłuste lub smażone kawałki wołowiny, wieprzowiny lub jagnięciny
  • tłuszcz z boczku, tłuszcz z szynki i smalec
  • desery lub przekąski, takie jak lody i chipsy ziemniaczane
  • sosy śmietanowe, sosy i kremowe sosy sałatkowe
  • tłuste potrawy
  • kwaśne potrawy
  • Owoce i warzywa są ważne w zdrowej diecie. Ale pewne owoce mogą powodować lub nasilać objawy GERD, zwłaszcza owoce o dużej kwasowości.

Jeśli często cierpisz na refluks żołądkowy, ogranicz spożycie następujących pokarmów:

  • pomarańcze
  • grejpfrut
  • cytryny
  • limonki
  • ananas
  • pomidory
  • sos pomidorowy lub potrawy z jego dodatkiem, takie jak pizza
  • salsa
  • czekolada

Kofeina
Kawa i inne pokarmy bogate w kofeinę mogą powodować objawy.

Czosnek, cebula i pikantne potrawy
Pikantne potrawy, takie jak cebula i czosnek, u wielu osób wywołują objawy zgagi.

Mięta
Mięta i produkty o smaku miętowym, takie jak guma do żucia i miętówki, mogą wywoływać objawy refluksu żołądkowego.

Alkohol
Unikaj lub ograniczaj spożycie alkoholu, ponieważ może to zwiększyć ryzyko refluksu żołądkowego.

Napoje gazowane
Według niektórych badań napoje gazowane, napoje gazowane i napoje bezalkoholowe mogą zwiększać ryzyko refluksu żołądkowego.

Inne potrawy
Chociaż powyższe listy obejmują typowe czynniki wyzwalające, inne mogą również mieć na Ciebie wpływ. Możesz rozważyć wyeliminowanie produktów na bazie mąki, takich jak chleb i krakersy, oraz białka serwatkowego, aby sprawdzić, czy objawy ustąpią.

Wskazówki dotyczące stylu życia

Oprócz produktów dietetycznych, w leczeniu refluksu żołądkowego mogą pomóc niektóre wybory dotyczące stylu życia i leki:

  • Weź leki zobojętniające sok żołądkowy i inne zmniejszające wytwarzanie kwasu, ale unikaj ich nadużywania.
  • Utrzymuj umiarkowaną wagę.
  • Guma do żucia, która nie jest aromatyzowana miętą pieprzową ani miętą zieloną.
  • Unikaj alkoholu.
  • Jeśli palisz, spróbuj rzucić.
  • Nie przejadaj się.
  • Jedz powoli.
  • Po jedzeniu pozostań w pozycji pionowej przez co najmniej 2 godziny.
  • Noś luźne ubrania.
  • Nie jedz przez co najmniej 3 godziny przed pójściem spać.
  • Jeśli refluks żołądkowy utrzymuje się lub jest ciężki, rozważ rozmowę z lekarzem. Może on przepisać leki lub udzielić bardziej szczegółowych wskazówek dietetycznych.

Jakie wyzwalacze powodują refluks żołądka?

Zgaga jest częstym objawem refluksu żołądkowego. Po zjedzeniu pełnego posiłku lub niektórych pokarmów możesz zauważyć pieczenie w żołądku lub klatce piersiowej.

Inne objawy obejmują:

  • suchy kaszel
  • ból gardła
  • wzdęcia
  • bekanie lub czkawka
  • trudności z połykaniem
  • guz w gardle
  • wymioty lub zarzucanie treści pokarmowej

Podsumowanie

Nie udowodniono, aby dieta zapobiegała refluksowi. Jednak niektóre pokarmy mogą u niektórych złagodzić objawy. Jeśli masz pytania dotyczące tego, czy określone pokarmy powinny stanowić część Twojej diety, porozmawiaj z lekarzem. Pokarmy, które pomagają złagodzić refluks żołądka u jednej osoby, mogą powodować problemy u kogoś innego. Lekarz lub dietetyk może pomóc w opracowaniu diety łagodzącej objawy.