Jak rozpoznać czy ryba jest świeża?

SPIS TREŚCI
Święta już prawie za pasem a nieodłącznym ich elementem są dania z ryb. Dostępny asortyment ryb jest ogromny, ale czy wiemy jak ocenić czy ryba jest świeża i czym się kierować podczas jej zakupu?
Oto kilka kwestii, na które warto zwrócić uwagę podczas zakupów ryb:
Wszystkie rodzaje ryb:
- Zawsze sprawdzaj termin przydatności do spożycia i datę minimalnej trwałości.
- Nigdy nie kupuj ryby, która nie jest sprzedawana z mebla chłodniczego lub mroźniczego oraz stołów z lodem.
- Zwracaj uwagę, czy rozmrażanie ryb w sklepie odbywa się w lodówkach (unikaj rozmrażanych w temperaturze otoczenia).
Czy ryba surowa jest świeża?
- Powinny mieć przezroczysty śluz na skórze, a sama skóra powinna być jednolita, błyszcząca i sprężysta.
- Oko nie może być zmętniałe, zapadnięte, matowe lub wysuszone.
- Wybierając rybę, oceń jej elastyczność, naciśnij palcem grzbiet. Jeżeli jest świeża, wgłębienie, szybko wróci do pierwotnego stanu. Jeżeli tak się nie stanie, ryba leży już za długo i powinieneś zrezygnować z jej zakupu.
- Skrzela powinny być jaskrawoczerwone (unikaj ryby, gdy są różowo-brązowe, różowe lub brązowe).
- Ryby oskórowane (np. filety) nie mogą bezpośrednio dotykać lodu (przyspiesza to proces psucia się), zwracaj uwagę na sposób ekspozycji ryb w sklepie.
- Ważne jest także, aby ryby nie leżały w roztopionym lodzie (to także przyspiesza znacznie proces psucia).
Czy ryba mrożona jest świeża?
- Zwracaj uwagę na zawartość glazury w rybie. Zasada mniej znaczy więcej, bardzo dobrze do tego pasuje, ponieważ wystarczy tylko 5 procent glazury, aby ochronić ją przed zepsuciem. Staraj się unikać ryby z zawartością glazury powyżej 10%.
- Pamiętaj, że po rozmrożeniu masa ryby będzie mniejsza niż po odjęciu glazury (kupując 1 kg ryby z 5% glazury, nie oznacza to, że otrzymamy po rozmrożeniu 950 g ryby, tylko mniej). Oprócz glazury tracimy także wodę naturalnie związaną w rybie.
- Unikaj ryb mrożonych, które w wykazie składników zawierają związki fosforu (dodawane, aby związać wodę). Ryba z tym dodatkiem ma mniej tkanki mięsnej.
- Sprawdź, czy ryby mrożone nie są wysuszone oraz, czy nie mają zażółceń.
- Zwracaj uwagę czy ryby są właściwie oprawione (brak płetw i narządów wewnętrznych m.in. gonad).
Czy ryba wędzona jest świeża?
- Takie ryby jak eskolar i kostropak oferowane jako „ryba maślana” zawierają woski, które mogą wywoływać dolegliwości żołądkowe. Przy tych rybach powinna znajdować się informacja o metodach ich przygotowania oraz ryzyku zachorowania.
- Zwracaj uwagę w sklepach czy ryby wędzone nie kontaktują się bezpośrednio z rybami świeżymi (ryzyko zakażenia).
Ciekawostka:
Ryby hodowlane, zanim trafią do handlu, powinny zostać „odpite”. Czyli przetrzymywanie żywych w czystej wodzie bez podawania karmy. Po kilkunastu dniach (w zależności od temperatury wody i kondycji ryb) mięso ryb hodowlanych traci posmak karmy i mułu.