Dziczyzna i cholesterol, czyli co warto wiedzieć?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Dziczyzna, to między innymi mięso z dzika, sarny i jelenia, które jest chudsze niż inne rodzaje czerwonego mięsa. Ale czy ma niższą zawartość cholesterolu i czy jest zdrowa dla Twojego serca? O tym przeczytasz ponizej.

Zawartość cholesterolumięso czerwone

Cholesterol to rodzaj tłuszczu produkowanego naturalnie przez organizm. Znajduje się również w niektórych pokarmach dla zwierząt.

Chociaż jest potrzebny w niewielkich ilościach do produkcja hormonów i komórek, jego wysoki poziom we krwi może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem chorób serca.

Ilość cholesterolu znajdującego się w dziczyźnie różni się w zależności od elementu mięsnego.

Na przykład mięso z łopatki lub żeberka zawierają więcej cholesterolu niż chudsze kawałki, takie jak polędwica lub udziec.

Spójrz, ile cholesterolu znajduje się w 85-gramowej porcji różnych elementach mięsnych z jelenia:

  • Polędwica: 67 mg
  • Łopatka: 96 mg
  • Udziec: 72 mg
  • Żeberka: 95 mg

Dziczyzna a innymi rodzaje mięsa

Ilość cholesterolu w dziczyźnie i innych rodzajach mięsach zależy od kilku czynników, w tym od konkretnego kawałka mięsa i sposobu jego przygotowania.

Na przykład gotowanie dziczyzny przy użyciu tłuszczów zawierających cholesterol, takich jak smalec lub masło, może zwiększyć całkowitą ilość cholesterolu w posiłku.

Dziczyzna ma nieco wyższą zawartość cholesterolu niż większość rodzajów mięsa, w tym wołowina i wieprzowina. Mimo to różnice są minimalne.

Dziczyzna ma mniej kalorii niż wszystkie inne rodzaje mięsa. Zawiera również dużą ilość białka, około 22,5 gramów w 85 gramowej porcji.

Pomimo zawartości cholesterolu, dziczyzna zawiera mniej tłuszczów ogółem i tłuszczów nasyconych niż wołowina, wieprzowina i jagnięcina. Może to sprawić, że będzie lepszą opcją, jeśli stosujesz dietę zdrową dla serca lub ograniczasz spożycie tłuszczów nasyconych.

Chociaż spożywanie tłuszczów nasyconych nie jest bezpośrednio związane z chorobami serca, może zwiększać poziom cholesterolu LDL (złego), co może być czynnikiem ryzyka chorób serca.

Czy należy jeść dziczyznę?danie mięso

Chociaż dziczyzna dostarcza nieco więcej cholesterolu niż inne rodzaje mięsa, różnica jest znikoma.

Ponadto dziczyzna zawiera mniej kalorii i mniej tłuszczów nasyconych niż inne odmiany czerwonego mięsa, w tym wołowina, wieprzowina i jagnięcina.

Dlatego może pasować do zdrowej dla serca diety, jeśli jest spożywana z umiarem. Mimo to, jeśli próbujesz ograniczyć spożycie cholesterolu, wybieraj chudsze elementy, takie jak polędwica lub górna zrazowa.

Należy jednak pamiętać, że zwiększone spożycie czerwonego mięsa, w tym zarówno przetworzonego, jak i nieprzetworzonego może wiązać się z wyższym ryzykiem chorób serca i udaru mózgu.

Podsumowanie

Ilość cholesterolu w dziczyźnie zależy od konkretnego elementu mięsnego.

Chociaż ma nieco wyższą zawartość cholesterolu niż inne rodzaje mięsa, ma również mniej kalorii i tłuszczów nasyconych.

Dlatego może pasować do dobrze zbilansowanej diety. Pamiętaj tylko, aby cieszyć się nią z umiarem i łączyć ją z wieloma innymi bogatymi w składniki odżywcze źródłami białka.