Skip to content

Bataty a ziemniaki, co je różni?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Bataty, zwane słodkimi ziemniakami i zwykłe ziemniaki są bulwiastymi warzywami korzeniowymi, ale różnią się wyglądem i smakiem. Pochodzą z innych rodzin roślin, mają różne składniki odżywcze i inaczej wpływają na poziom cukru we krwi.

W tym artykule opisano główne różnice między słodkimi ziemniakami a innymi odmianami ziemniaków, a także sposób ich zdrowego przygotowania.

Są to różne rośliny

Bataty i zwykłe ziemniaki są uważane za warzywa korzeniowe, ale są tylko daleko spokrewnione.

Słodkie ziemniaki pochodzą z rodziny powojowatych (Convolvulaceae), a białe ziemniaki to psiankowate (Solanaceae). Jadalną częścią tych roślin są bulwy rosnące na korzeniach.

Obie odmiany pochodzą z Ameryki Środkowej i Południowej, ale obecnie są spożywane na całym świecie.

Bataty zazwyczaj mają brązową skórkę i pomarańczowy miąższ, ale występują również w odmianach fioletowych, żółtych i czerwonych. Ziemniaki zwykłe występują w odcieniach brązu, żółci i czerwieni i mają biały lub żółty miąższ.

Bataty i ziemniaki są bardzo pożywnebataty słodkie ziemniaki

Słodkie ziemniaki są często reklamowane jako zdrowsze niż zwykłe ziemniaki, ale w rzeczywistości oba rodzaje mogą być bardzo pożywne.

Zwykłe ziemniaki i bataty są porównywalne pod względem kalorii, białka i węglowodanów, białe ziemniaki dostarczają więcej potasu, podczas gdy słodkie są niezwykle bogate w witaminę A.

Oba rodzaje zawierają również inne korzystne związki roślinne.

Bataty, w tym odmiany czerwone i fioletowe, są bogate w przeciwutleniacze, które pomagają zwalczać uszkodzenia komórek w organizmie spowodowane przez wolne rodniki.

Zwykłe ziemniaki zawierają związki zwane glikoalkaloidami, które w badaniach wykazały działanie przeciwnowotworowe i inne korzystne działanie.

Różne indeksy glikemiczne 

Różne rodzaje ziemniaków różnią się również indeksem glikemicznym (IG), miarą tego, jak dana żywność wpływa na poziom cukru we krwi.

Pokarmy o IG 70 lub wyższym powodują szybszy wzrost poziomu cukru we krwi w porównaniu z żywnością o średnim IG 56-69 lub poniżej IG 55 niższym.

W zależności od odmiany i procesu gotowania bataty mogą mieć IG 44–94. Pieczone słodkie ziemniaki mają zwykle znacznie wyższy IG niż gotowane w zależności od tego, jak skrobia żeluje podczas gotowania.

IG zwykłych ziemniaków również się zmienia. Na przykład gotowane czerwone ziemniaki mają IG 89, a pieczone mają IG 111.

Osoby cierpiące na cukrzycę lub mające inne problemy z poziomem cukru we krwi mogą odnieść korzyści z ograniczenia żywności o wysokim IG. Dlatego często zaleca się wybieranie słodkich ziemniaków zamiast białych ziemniaków, ponieważ słodka odmiana ma generalnie niższy IG.

Jednak to, jak jedzenie ziemniaków wpływa na poziom cukru we krwi, w dużej mierze zależy od rodzaju ziemniaka, wielkości porcji i metody obróbki cieplnej. Podczas gdy niektóre odmiany słodkich ziemniaków mogą mieć niższy IG niż zwykłe ziemniaki, inne już nie.

Oba rodzaje są idealne dla zbilansowanej diety

Zarówno bataty, jak i zwykłe ziemniaki dostarczają błonnik, witaminy, minerały i energetyzujące węglowodany i mogą pasować do zbilansowanej diety, która obejmuje wiele innych zdrowych produktów spożywczych.

Jak zdrowo przygotować ziemniaki i bataty?ziemniaki

Chociaż ziemniaki są bardzo pożywne, często są przygotowywane w niezdrowy sposób.

Na przykład z białych ziemniaków można zrobić frytki, puree lub upiec i posypać wysokokalorycznymi, tłustymi dodatkami.

Co więcej, bataty można łączyć z cukrem lub innymi mniej zdrowymi składnikami.

Aby przygotować bataty lub zwykłe ziemniaki w zdrowy sposób, spróbuj je ugotować lub upiec, najlepiej w skórce, ponieważ ma więcej błonnika i podawaj je ze świeżymi ziołami lub przyprawami zamiast serem, masłem i solą.

Jeśli martwisz się wpływem tych warzyw korzeniowych na poziom cukru we krwi, wybierz gotowane ziemniaki.

Łączenie ziemniaków z żywnością o mniejszej zawartości węglowodanów, taką jak chude białka i warzywa niskoskrobiowe, może również ograniczyć ich wpływ na poziom cukru we krwi.

Podsumowanie

Bataty różnią się od ziemniaków wyglądem, smakiem i wartością odżywczą.

Zarówno słodkie, jak i zwykłe ziemniaki dostarczają różnorodnych składników odżywczych, w tym węglowodanów, błonnika, witaminy C i przeciwutleniaczy. Podczas gdy ziemniaki mają wyższą zawartość potasu, bataty dostarczają znacznie więcej witaminy A.

Ziemniaki mogą również inaczej wpływać na poziom cukru we krwi, chociaż zależy to od odmiany, wielkości porcji i innych czynników.

Ogólnie rzecz biorąc, zarówno bataty, jak i zwykłe ziemniaki mogą pasować do zdrowej diety, jeśli są przygotowywane w prawidłowy sposób.