Skip to content

Czy można mrozić rabarbar?

Czas czytania artykułu: 3 minut

Jeśli masz własną uprawę rabarbaru, to wiesz, że może on wyprodukować mnóstwo łodyg. Co wiąże się z jego nadmiarem. Więc pojawia się pytanie, czy można mrozić rabarbar. Poniżej znajdziesz odpowiedzi na wszystkie pytania, które mogą paść.

Jak mrozić rabarbar?

Jeśli chcesz prawidłowo i bezpiecznie mrozić rabarbar świeżo zebrany z ogrodu, radzimy zrobić to, gdy jest surowy. Postępuj zgodnie z prostą instrukcją poniżej:

  1. Pokrój rabarbar: Najpierw pokrój z grubsza łodygi rabarbaru na kawałki o długości 3cm. Nie musisz wyciągać linijki, aby to zrobić, ale pokrój go na mniej więcej takie same kawałki.
  2. Blanszowanie: Chociaż nie jest to konieczne, dobrym pomysłem może być blanszowanie rabarbaru. Pomoże to zachować jego smak i konsystencję. Wrzuć pokrojony rabarbar do garnka z wrzącą wodą na około 60 sekund, a następnie odcedź i zalej zimną wodę, aby zatrzymać proces gotowania.
  3. Szybkie zamrażanie: Umieść kawałki rabarbaru na wyłożonej papierem tace i włóż do zamrażarki na 3 do 4 godzin, aby rabarbar miał czas na całkowite zamrożenie.
  4. Zamrożenie końcowe: Po zamrożeniu wyjmij tacę z zamrażarki, przełóż zamrożone kawałki rabarbaru do torebki z zamkiem błyskawicznym i włóż z powrotem do zamrażarki.

Masz teraz gotowy zapas surowego rabarbaru, z którego bierzesz potrzebną ilość, kiedy tego potrzebujesz. Można z niego zrobić od ciast, kompotów po dżemy.

Jak mrozić dania z rabarbaru?liście rabarbaru

Rabarbar jest rzadko spożywany bez dodatków i zwykle dodaje się go do deserów. Ale czy można zamrozić te desery?

Poniżej omówiliśmy kilka popularnych dań z rabarbaru:

Czy można mrozić ciasto rabarbarowe?

Z pewnością tak. Po prostu upiecz ciasto z rabarbarem, tak jak zwykle. Zawiń ciasto w folię i włóż do zamrażarki.

Czy można mrozić kompot z rabarbaru?

Jeśli chodzi o mrożenie kompotu z rabarbaru, przyda się tacka na kostki lodu. Umożliwi to zamrożenie kompotu w porcjach. Po prostu wypełnij każdy otwór na tacce kompotem, zawiń tackę w folię aluminiową i umieść ją w zamrażarce.

Jak długo można mrozić rabarbar?

Jeśli zamrażasz produkt z rabarbaru, taki jak duszony rabarbar, lepiej przechowywać go w zamrażarce krócej. Najlepiej zużyć go w ciągu 3 miesięcy.

Jeśli jednak zamrażasz surowy rabarbar, to w zamrażarce będzie się dobrze przechowywał nawet przez 12 miesięcy. Zapewni to przyzwoity zapas rabarbaru przez cały rok, aż do rozpoczęcia następnego sezonu.

Jak rozmrozić rabarbar?rabarbar

Jeśli chodzi o rozmrażanie rabarbaru, najlepszym sposobem jest umieszczenie go w lodówce na noc, aby miał dużo czasu na rozmrożenie. Niestety wymaga to nieco wcześniejszego planowania, ponieważ rabarbaru prosto z zamrażarki nie będzie można użyć.

Nie jest to jednak wymagane, jeśli chcesz zrobić sosy, kompoty lub dżemy.

Czy można ponownie zamrozić rabarbar?

Chociaż jest to bezpieczne, podczas ponownego zamrażania rabarbaru istnieje ryzyko, że nieco zepsujesz jego teksturę. Po ponownym rozmrożeniu może być miękki i papkowaty. Jeśli zamierzasz użyć rabarbaru do kompotu, to nie ma znaczenia.

Jeśli jednak chcesz zachować jego teksturę, zdecydowanie zalecamy, aby nie zamrażać go ponownie.

Czy można mrozić gotowany rabarbar?

Jeśli już ugotowaliście rabarbar i wtedy zdecydowaliście się go zamrozić, to tak, jest to możliwe.

Ugotowany rabarbar ostudź przed umieszczeniem go w woreczku w zamrażarce. Zamknij worek, usuwając jak najwięcej powietrza, a następnie można bezpiecznie go zamrozić.