Skip to content

Czy można mrozić szparagi?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Nic nie przebije smaku szparagów.  Ale co zrobisz w przypadku, gdy kupiłeś ich za dużo lub nie chcesz ich wykorzystać od razu? Wtedy pojawia się pytanie: czy można mrozić szparagi?

Jak zamrozić szparagi?mrozenie

Jeśli zastanawiasz się czy wystarczy szparagi wrzucić do zamrażalnika, to poniżej przedstawiam dokładną instrukcję postępowania:

  1. Przygotowanie szparagów
    Po pierwsze, trzeba przygotować szparagi. Najlepiej odciąć zdrewniałe końcówki (lub je odłamać). Dodatkowo obierz ze skórki około 1/3 dolnej części łodygi przed zamrożeniem.
  2. Blanszowanie
    Najlepiej jest zblanszować szparagi przed ich zamrożeniem. Ustaw garnek z wodą na dużym ogniu, szybko zagotuj. Weź kolejny garnek lub miskę i napełnij lodowatą wodą, aby natychmiast przerwać gotowanie. Teraz zanurz szparagi we wrzącej wodzie na zaledwie minutę, a następnie przenieś do zimnej wody. Jeśli są grubsze, blanszuj przez 2 minuty.
  3. Suszenie
    Odcedź szparagi i pozwól im całkowicie ostygnąć.
  4. Podzielenie
    Przełóż szparagi do torebek do zamrażania. Zastanów się, ile normalnie potrzebujesz na obiad i podziel na porcje. Pomoże Ci to uniknąć strat.
  5. Zamroź
    Wrzuć je do zamrażarki i gotowe.

Pamiętaj, że zawsze dobrze jest oznaczyć zamrożone produkty datą mrożenia, aby mieć pewność jak długo już zalegają w zamrażalniku.

Jak długo można mrozić szparagi?

Szparagi można przechowywać w zamrażarce wyjątkowo długo. Pod warunkiem, że starannie się je zblanszuje, aby usunąć wszelkie bakterie. Możesz przechowywać szparagi w zamrażarce nawet przez 10 miesięcy.

Jak rozmrażać szparagi?

Istnieje kilka metod, które możesz zastosować. Możesz rozmrozić i ugotować szparagi w kuchence mikrofalowej. Weź naczynie żaroodporne i umieść w nim szparagi z odrobiną wody, przykryj, a następnie podgrzewaj przez kilka minut. Sprawdź, czy są rozmrożone i ciepłe.

Możesz również umieścić je na patelni i podgrzewać na małym ogniu z odrobiną wody, pozwoli to im się rozmrozić, podgrzać i ugotować.

Czy możesz ponownie zamrozić szparagi?

Ponowne zamrożenie szparagów sprawi, że ich konsystencja stanie się nieprzyjemna. Tekstura będzie papkowata, a smak mdły. Dlatego najlepiej unikać ponownego zamrażania już raz rozmrożonych szparagów.

Czy szparagi dobrze się zamrażają?zielone zapach

Podobnie jak wiele warzyw, szparagi mogą stać się papkowate po zamrożeniu. Blanszowanie może pomóc, ale zbyt długi czas blanszowania może spowodować rozgotowanie szparagów.

Jeśli zjesz rozmrożone szparagi bez dodatków, prawdopodobnie zauważysz, że były wcześniej zamrożone. Jeśli jednak zdecydujesz się użyć ich do innego dania, jest  mniej prawdopodobne, że zauważysz różnicę w teksturze. Na szczęście smak nadal będzie pyszny.

Czy można zamrażać szparagi bez blanszowania?

Oczywiście jest to całkowicie możliwe. Blanszowanie pomaga usunąć bakterie, zanim je zamrozisz. Blanszowanie również zatrzyma składniki odżywcze i pomoże zachować jasny kolor podczas rozmrażania i gotowania.