Dlaczego po zjedzeniu szparagów Twój mocz śmierdzi?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Być może zauważyłeś, że po zjedzeniu szparagów twój mocz ma nieco nieprzyjemny zapach. Jednak ten efekt uboczny ich jedzenia nie zdarza się każdemu, a niektórzy nigdy go nie odczuli.

W tym artykule wyjaśniono, dlaczego jedzenie szparagów powoduje zmianę zapachu moczu i dlaczego tylko niektórzy mogą go wyczuć.

Czym jest kwas asparaginowy?siki śmierdzą kwas asparaginowy

Kwas asparaginowy jest związkiem zawierającym siarkę, występującym w szparagach. Jest to nietoksyczna substancja wytwarzająca siarkowy zapach, który przypomina zgniłą kapustę.

Ponieważ silny i ostry zapach charakteryzuje wiele składników zawierających siarkę, takich jak zgniłe jajka, gaz ziemny lub wydzielina skunksa, naukowcy uważają, że kwas asparaginowy może być przyczyną dziwnego zapachu moczu po zjedzeniu szparagów.

Jak szparagi wpływają na zapach moczu?

Gdy organizm metabolizuje kwas asparaginowy, wytwarza kilka siarkowych produktów ubocznych, które są bardzo lotne, co oznacza, że ​​łatwo parują.

Kiedy sikasz, związki te odparowują niemal natychmiast, co pozwala im przedostać się z moczu do nosa, umożliwiając ich wyczucie.

Chociaż naukowcy nie byli w stanie określić, czy za zapach odpowiada jeden związek, czy też jest to spowodowane ich mieszaniną, w literaturze szeroko wspomina się o związku zwanym metanotiolem.

Metanotiol, znany również, jako merkaptan metylowy, charakteryzuje się silnym i nieprzyjemnym zapachem, który często wiąże się z zapachem kału i nieświeżym oddechem  i zdarza się, że jest to najczęstszy zapach w moczu po zjedzeniu szparagów.

Jak długo utrzymuje się zapach?

Niektórzy odczuwają zgniły zapach już w czasie 15-30 minut od zjedzenia szparagów, a badania wykazały, że w ciągu 25 minut połowa spożytego kwasu asparaginowego zostaje wchłonięta.

Szybki wskaźnik wchłaniania sugeruje, że efekt szparagów na zapach moczu może pojawić się dość szybko, a ostatnie badania potwierdzają również, że może utrzymywać się nawet kilka godzin.

W jednym badaniu u osób, które zjadły 3–9 szparagów, stwierdzono, że okres półtrwania ich zapachu wynosił 4-5 godzin.

Okres półtrwania substancji oznacza, ile czasu jest potrzebne do zmniejszenia o połowę jej początkowej ilości. Jeśli więc okres półtrwania zapachu szparagów oszacowano na 4–5 godzin, oznacza to, że całkowity efekt może trwać do 8–10 godzin.

Jednak w innym badaniu u osób, które spożywały również 3–9 szparagów, okres półtrwania zapachu wynosił 7 godzin, co oznacza, że ​​efekt może trwać nawet do 14 godzin.

Tak czy inaczej, możesz spodziewać się, że twoje siki będą brzydko pachnieć przez dłuższy czas.

To nie zdarza się każdemuzielone zapach

Wpływ szparagów na zapach moczu nie jest uniwersalny, a wiele hipotez próbuje wyjaśnić to zjawisko.

Jedna z hipotez, zwana produkcyjną sugeruje, że tylko niektóre osobniki są zdolne do wytwarzania związków siarki odpowiedzialnych za zapach, podczas gdy inni są nie producentami. Ta hipoteza stwierdza, że ​​nie producentom brakuje kluczowego enzymu, który pomaga metabolizować kwas asparaginowy, a tym samym nie są w stanie wytwarzać śmierdzących produktów ubocznych.

Na przykład badanie osób dorosłych wykazało, że około 8% z nich albo nie wytwarzało zapachu, albo wytwarzało go w stężeniach, które były zbyt niskie, aby można je było wykryć.

Druga hipoteza, zwana percepcyjną stwierdza, że ​​wszyscy wytwarzają zapach, ale niektórzy nie są w stanie go wykryć lub dostrzec. W tym przypadku naukowcy odkryli modyfikację genetyczną, która zmienia jeden lub więcej receptorów węchowych, które powinny reagować na zapach, powodując tak zwane anosmię szparagów lub niezdolność do wąchania.

Badania sugerują, że duży procent ludzi nie wyczuwa zapachu szparagów.

Odnotowano, że 58% mężczyzn i 62% kobiet miało anosmię szparagów, co sugeruje, że ta specyficzna modyfikacja genetyczna jest dość powszechna.

Podsumowanie

Kwas asparaginowy zawarty w szparagach wytwarza wiele siarkowych produktów ubocznych, które nadają moczowi zgniły zapach.

Można go wyczuć już 15 minut po zjedzeniu szparagów i utrzymuje się do 14 godzin.

Jednak nie każdy wytwarza ten zapach, a większość ludzi nie może go wyczuć z powodu określonej modyfikacji genetycznej.