Skip to content

Paluszki Surimi- czy to ryba czy też krab?

Możliwe, że już kiedyś jadłeś paluszki surimi (zwane również krabowymi) – nawet jeśli nie zdawałeś sobie z tego sprawy.

Stał się one popularny w ciągu ostatnich kilku dziesięcioleci i są powszechnie stosowane w sałatkach i inych daniach.

Tak naprawdę są one tylko imitacją kraba czyli przetworzonym mięsem ryb. Jednak nadal możesz się zastanawiać, z czego są wykonane i czy są zdrowe.

W tym artykule wyjaśniono wszystko, co musisz wiedzieć o tych paluszkach.

Czym są paluszki surimi?

Paluszki krabowe są zrobione z surimi – mięsa ryb, które zostało odkostnione, umyte w celu usunięcia tłuszczu i niepożądanych elementów, a następnie rozdrobnione na pastę.

Przed podgrzaniem pasta ta jest mieszana z innymi składnikami i prasowana w kształt imitujące mięso kraba.

Chociaż paluszki wytwarzane są z owoców morza, na ogół nie zawierają kraba – poza niewielką ilością ekstraktu z kraba, który czasami dodaje się w celu nadania smaku.

Mintaja, który ma łagodny kolor i zapach, jest powszechnie używany do robienia surimi. 

Ryba ta służy również do produkcji paluszków rybnych i innych panierowanych produktów rybnych ( 1 ).

Wykonane z wielu składników

Głównym składnikiem imitującego kraba jest surimi, który stanowi 35–50% masy produktu.

Inne główne składniki w to:

  • Woda: Zasadniczo drugi najbardziej rozpowszechniony składnik w paluszkach krabowych, woda jest potrzebna, aby uzyskać odpowiednią teksturę i kontrolować koszty produktu.
  • Skrobia: Skrobia ziemniaczana, pszeniczna, kukurydziana lub tapioka jest często stosowana do ujędrnienia surimi i umożliwienia jego zamrożenia. Jeśli jednak nadmiar skrobi zostanie zastosowany w celu obniżenia kosztów, produkt może stać się lepki i miękki.
  • Białko: białko jaja jest najbardziej powszechne, ale można stosować inne białka, takie jak soja. Podnoszą one zawartość białka w paluszkach krabowych oraz poprawiają jego teksturę, kolor i połysk.
  • Cukier i sorbitol: Pomagają one produktowi wytrzymać zamrażanie i rozmrażanie. Wnoszą także odrobinę słodyczy.
  • Olej roślinny: czasami stosuje się oleje słonecznikowy, sojowy lub inne oleje roślinne w celu poprawy tekstury, koloru białego i okresu przydatności do spożycia.
  • Sól (chlorek sodu): Oprócz smaku sól pomaga mielonym rybom tworzyć mocny żel. Chlorek potasu, który pełni te same funkcje, może zastąpić część soli.

Po połączeniu tych składników z konserwantami i innymi dodatkami mieszaninę gotuje się i prasuje do pożądanych kształtów, a także pakuje próżniowo i pasteryzuje, aby zabić potencjalnie szkodliwe bakterie.

Zawiera barwniki, konserwanty oraz inne dodatki

Kilka dodatków – w tym te, których wolisz unikać – są dodawane do paluszków krabowych, aby uzyskać pożądany kolor, smak i stabilność.

Typowe dodatki w paluszkach krabowych obejmują:

  • Zagęstniki: pomagają skleić składniki i stabilizują produkt. Przykłady obejmują karageninę i gumę ksantanową .
  • Czerwone barwniki: Karmina – która jest ekstrahowana z małych robali zwanych koszenilami – jest szeroko stosowana do barwienia imitacji paluszków na czerwono. Można również stosować paprykę, ekstrakt z soku z buraków i likopen z pomidorów.
  • Glutaminiany: Glutaminian monosodowy (MSG) i podobny związek, inozynian disodowy, mogą służyć jako wzmacniacze smaku.
  • Inne aromaty: mogą obejmować prawdziwy ekstrakt z kraba, sztuczne aromaty z kraba.
  • Środki konserwujące: Benzoesan sodu i kilka dodatków na bazie fosforanów są regularnie stosowane w celu poprawy trwałości.

Potencjalne zalety

Istnieje kilka powodów, dla których imitacja kraba jest popularna. Jednym z nich jest przystępna cena, która stanowi około 1/3 kosztu prawdziwego kraba.

Paluszki surimi są również wygodne, ponieważ można je dodawać do potraw bez dalszej obróbki.

Jeśli martwisz się wszystkimi dodatkami w imitacji kraba, istnieją ich zdrowsze wersje.

Na przykład niektóre marki zawierają bardziej naturalne składniki, takie jak skrobia grochowa, cukier trzcinowy, sól morska , błonnik owsiany i naturalne aromaty.

Te bardziej naturalne produkty kosztują jednak około 30% więcej i nie są tak szeroko dostępne.

Comments are closed.