Często klienci w sklepach pytają sprzedawców czy cukier ma datę?

Odpowiedź poniżej….

Czym jest Cukier stołowy?

Cukier stołowy, znany również jako sacharoza, jest zazwyczaj ekstrahowany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych.

Proces produkcji cukru rozpoczyna się od umycia trzciny cukrowej lub buraków. Następnie rozdrobnienia i moczenia w gorącej wodzie, co pozwala na ekstrakcję ich słodkiego soku.

Sok ten filtruje się i przekształca w syrop. Następnie przetwarza się go w kryształy cukru, które są myte, suszone, chłodzone i pakowane do torebek, które znajdujecie na półkach sklepowych.

Czy biały cukier ma datę?

Często szukacie na etykiecie cukru daty minimalnej trwałości, aby sprawdzić jak długo możecie go przechowywać.

Teraz się miło zaskoczycie, ponieważ nie ma prawnego wymogu, aby data na cukrze w ogóle się znajdowała na etykiecie.

Data minimalnej trwałości nie jest wymagana na cukrze stołowym, który używacie na co dzień w swojej kuchni.

A co z innymi rodzajami cukru?

Wielu producentów umieszcza datę na cukrze pudrze lub cukrze brązowym ze względu na utratę walorów organoleptycznych (np. zbrylenie).

(Brązowy cukier jest mieszaniną białego cukru i melasy, która jest rodzajem syropu cukrowego. Melasa odpowiada za ciemniejszy kolor i nieznacznie podnosi wartość odżywczą.)

Jeżeli natomiast mamy jakiekolwiek dodatki w cukrze, takie jak kakao, aromaty, karmel to już obowiązkowo taki produkt musi posiadać datę minimalnej trwałości.