KONSERWY czy są bezpieczne dla naszego zdrowia?

konserwy

Żywność w puszkach często jest uważana za mniej odżywczą niż świeża lub mrożona.

Niektórzy twierdzą, że zawiera szkodliwe składniki i należy ją unikać.

Inni twierdzą, że żywność puszkowana może być częścią zdrowej diety.

Czym są konserwy?

Puszkowanie jest metodą konserwowania żywności, stosowaną od bardzo dawna, polegającą na zamykaniu żywności w hermetycznym pojemniki.

Konserwy po raz pierwszy opracowano pod koniec XVIII wieku jako sposób na zapewnienie stabilnego źródła żywności dla żołnierzy.

Proces konserwowania może się nieznacznie różnić w zależności od produktu, ale składa się z trzech głównych etapów.
Obejmują one:

  • Przetwarzanie: żywność jest obierana, krojona, rozdrabniana, wypestkowana, odkostniona, łuskana lub gotowana.
  • Uszczelnianie: przetworzona żywność jest zapieczętowana w naczyniu.
  • Ogrzewanie: konserwy są podgrzewane, aby zabić szkodliwe bakterie i zapobiec zepsuciu.

Dzięki temu żywność może być trwała i bezpieczna do spożycia przez okres 1 do 5 lat lub dłużej.

Powszechnie stosowane produkty spożywcze to owoce, warzywa, zupy, mięso i owoce morza.

W jaki sposób konserwowanie wpływa na poziom składników odżywczych?

Często uważa się, że żywność w puszkach jest mniej odżywcza niż żywność świeża lub mrożona. Badania jednak pokazują, że nie zawsze jest to prawdą.

W rzeczywistości puszkowanie zachowuje większość składników pokarmowych.

Proces ten nie wpływa na białko, węglowodany i tłuszcze. Większość minerałów i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak witaminy A, D, E i K są również zachowane.

Dlatego badania pokazują, że żywność bogata w pewne składniki odżywcze jest nadal bogata w te same składniki odżywcze po puszkowaniu (1, 2).

Jednak ponieważ konserwowanie zazwyczaj wiąże się z wysoką temperaturą, witaminy rozpuszczalne w wodzie, takie jak witamina C i witamina B, mogą zostać uszkodzone (3).

Witaminy te są wrażliwe na ciepło i powietrze, więc mogą zostać utracone podczas normalnego przetwarzania, gotowania i przechowywania w domu.

Jednakże, podczas gdy proces konserwowania może uszkodzić niektóre witaminy, zwiększa się ilość innych zdrowych związków.

Na przykład pomidory i kukurydza po ogrzaniu uwalniają więcej przeciwutleniaczy, dzięki czemu puszkowane są jeszcze lepszym ich źródłem (4, 5).

Pomijając zmiany w poszczególnych poziomach składników odżywczych, żywność w puszkach jest dobrym źródłem ważnych witamin i minerałów.

W jednym z badań ludzie, którzy jedli 6 lub więcej konserw w tygodniu, mieli wyższe spożycie 17 podstawowych składników odżywczych niż ci, którzy jedli 2 lub mniej konserw w tygodniu (6).

Mogą zawierać śladowe ilości BPA

BPA (bisfenol A) to substancja chemiczna często stosowana w opakowaniach żywności, w tym w puszkach.

Badania pokazują, że BPA w puszkowanej żywności może migrować z wewnętrznej powłoki puszki do jedzenia.

Jedno z badań dotyczyło 78 różnych konserw i znalazło BPA u ponad 90% z nich. Co więcej, badania wykazały, że jedzenie konserw w puszkach jest główną przyczyną ekspozycji na BPA (7).

W jednym badaniu uczestnicy, którzy spożywali 1 porcję zupy w puszce dziennie przez 5 dni, doświadczyli ponad 1000% wzrostu BPA w moczu (8).

Chociaż dowody są mieszane, niektóre badania na ludziach łączyły BPA z problemami zdrowotnymi, takimi jak choroby serca, cukrzyca typu 2 i zaburzenia seksualne u mężczyzn (9).

Jeśli próbujesz zminimalizować narażenie na BPA, jedzenie dużej ilości konserw nie jest najlepszym pomysłem.

Mogą zawierać zabójcze bakterie

Chociaż jest to niezwykle rzadkie, żywność w puszkach, która nie została odpowiednio przetworzona, może zawierać niebezpieczne bakterie znane jako Clostridium botulinum.

Spożywanie zanieczyszczonej żywności może powodować zatrucie jadem kiełbasianym. Jest to poważna choroba, która może prowadzić do porażenia i śmierci, jeśli nie będzie leczona.

Większość przypadków zatrucia jadem kiełbasianym pochodzi z pokarmów, które nie były odpowiednio zakonserwowane w domu.

Botulizm z kupnej żywności w puszkach jest rzadkością.

Ważne jest, aby nigdy nie jeść żywności z puszek, które są wybrzuszone, wgniecione, popękane lub nieszczelne.

Czy powinieneś jeść konserwy?

Żywność w puszkach może być pożywną opcją, gdy świeża żywność nie jest dostępna.

Dostarczają niezbędnych składników odżywczych i są niezwykle wygodne.

Mając to na uwadze, żywność w puszkach jest również źródłem BPA, co może powodować problemy zdrowotne.

Żywność w puszkach może być częścią zdrowej diety, ale ważne jest, aby czytać etykiety i odpowiednio wybierać.

facebook