Proszek do pieczenia a soda oczyszczona- różnica i zastępowanie w przepisach

proszek do pieczenia soda oczyszczona

Soda oczyszczona i proszek do pieczenia są środkami spulchniającymi, które wspomagają wzrost wypieków.

Amatorzy pieczenia często mylą je z powodu podobnego wyglądu.

W tym artykule wyjaśniono różnice między sodą oczyszczoną a proszkiem do pieczenia oraz to, w jaki sposób zamiana jednego na drugi może wpływać na wypieki.

Co to jest soda oczyszczona?

Soda oczyszczona to środek spulchniający stosowany w wypiekach, takich jak ciasta, babeczki i ciasteczka.

Formalnie znana jest jako wodorowęglan sodu, biały krystaliczny proszek, który jest naturalnie alkaliczny.

Soda oczyszczona aktywuje się, gdy jest połączona zarówno ze składnikiem kwasowym, jak i płynem. Po aktywacji wytwarzany jest dwutlenek węgla, który pozwala wypiekanym wyrobom podnieść się i stać się lekkimi i puszystymi.
Dlatego przepisy, które zawierają sodę oczyszczoną, będą również zawierać kwasowy składnik, taki jak sok z cytryny lub maślanka.

Co to jest proszek do pieczenia?

W przeciwieństwie do sody oczyszczonej proszek do pieczenia jest kompletnym środkiem spulchniającym. Oznacza to, że zawiera zarówno zasadę (wodorowęglan sodu), jak i kwas potrzebny do wzrostu produktu.

W proszku do pieczenia możemy znaleźć bufor, który ma zapobiec aktywacji kwasu i zasady podczas przechowywania (np. skrobia kukurydziana).

Podobnie jak soda oczyszczona reaguje z wodą i kwaśnym składnikiem, kwas w proszku do pieczenia reaguje z wodorowęglanem sodu i uwalnia dwutlenek węgla po połączeniu z płynem.

Dostępne są proszki do pieczenia jedno- i dwustronnego działania, chociaż odmiany o pojedynczym działaniu są stosowane tylko przez producentów żywności i nie są dostępne do użytku domowego.

Gdy przepis wymaga proszku do pieczenia, najprawdopodobniej odnosi się on do dwustronnego działania. Oznacza to, że proszek tworzy dwie oddzielne reakcje. Pierwsza po połączeniu z cieczą w temperaturze pokojowej, a druga, gdy mieszanina jest ogrzewana.

Zastępowanie w przepisach

Sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia można wymieniać w przepisach, nie jest to jednak tak proste, jak się wydaje.

Zastępowanie sody oczyszczonej proszkiem do pieczenia

Chociaż zastępowanie sody oczyszczonej proszkiem do pieczenia nie jest powszechnie zalecane, możesz sprawić, że z przymrużeniem oka będzie to działać.

Zamiana sody proszkiem nie wymaga dodatkowych składników.

Soda oczyszczona jest jednak znacznie silniejsza niż proszek do pieczenia. W związku z tym potrzebujesz około 3 razy więcej proszku, aby stworzyć tę samą zdolność do wzrostu ciasta.

Pamiętaj jednak, że ta zamiana może spowodować, że końcowy produkt będzie miał smak chemiczny lub gorzki.

Zastępowanie proszku do pieczenia sodą oczyszczoną

Jeśli Twój przepis wymaga proszku do pieczenia, a wszystko, co masz pod ręką, to soda oczyszczona, możesz go zastąpić, ale musisz dodać dodatkowe składniki.

Ponieważ sodzie oczyszczonej brakuje kwasu, który proszek do pieczenia posiada, należy dodać kwasowy składnik, taki jak sok z cytryny, aby aktywować sodę oczyszczoną.

Co więcej, soda ma znacznie silniejszą moc zakwaszania niż proszek do pieczenia.

Jest zasadą, że około 1 łyżeczka proszku do pieczenia odpowiada 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej.

Podsumujmy

Wiele przepisów na wypieki obejmuje sodę oczyszczoną lub proszek do pieczenia jako środek spulchniający. Niektóre mogą nawet zawierać oba te dodatki.

Chociaż oba produkty wyglądają podobnie, z pewnością nie są takie same.

Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu, który wymaga kwasu i płynu, aby uaktywnić się i wspomóc wzrost wypieków.

Odwrotnie, proszek do pieczenia zawiera wodorowęglan sodu, a także kwas. Potrzebny jest tylko płyn do aktywacji.
Zastępowanie jednego drugim jest możliwe przy starannych korektach.

facebook