Mięso mielone czy garmażeryjne?

Często w sklepie wybierając mięso mielone, stajemy przed dylematem, które wybrać?

Nie zwracamy uwagi na wykaz składników, ponieważ nawet nie podejrzewamy, że oprócz mies może się znaleźć coś jeszcze w tym produkcie.

Czy zwróciliście także uwagę na ceny? Dlaczego są tak niskie?

nie ma co się oszukiwać, aby uzyskać tak tani produkt to producent musi “pokombinować”.

Jakie mamy rodzaje mięsa:

Mięso mielone- składa się ze zmielonego mięsa i dodatku soli (maksymalnie 1%).

Mięso garmażeryjne- za to składa się ze zmielonego mięsa z dodatkiem nawet kilkudziesięciu procent dodatków, takich jak: woda, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory, antyoksydanty.

Ot cała tajemnica.

Wybierając “zmielone” mięso, należy kierować się nie tylko jego wyglądem ale również wykazem składników na etykiecie.

facebook