Skip to content

Mięso mielone czy garmażeryjne?

Często w sklepie wybierając mięso mielone, stajemy przed dylematem, które wybrać?

Nie zwracamy uwagi na wykaz składników, ponieważ nawet nie podejrzewamy, że oprócz mięsa coś jeszcze może się znaleźć w tym produkcie.

Czy zwróciliście także uwagę na ceny? Dlaczego są tak niskie?

Nie ma co się oszukiwać, aby uzyskać tak tani produkt to producent musi “pokombinować”.

Jakie mamy rodzaje mięsa zmielonego:

Mięso mielone co to jest?

Zgodnie z Rozporządzeniem (WE) nr 853/2004 Parlamentu Europejskiego “Mięso mielone” oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1 % soli.

Mięso to może zostać zmielone:

  • dla mięsa z drobiu do 3 dni od uboju,
  • innych zwierząt do 6 dni od uboju,
  • wołowiny i cielęciny do 15 dni od uboju.

Po zmieleniu musi zostać natychmiast zapakowane i wychłodzone do temperatury wewnątrz nie wyższej niż 2 °C.

Po tym możesz rozpoznać, że masz do czynienia z mięsem mielonym, ponieważ warunki jego przechowywania to zawsze 0-2 st. C.

Mięso garmażeryjne co to jest?

Produkt ten kwalifikuje się do kategorii surowych wyrobów mięsnych co oznacza świeże, rozdrobnione mięso do którego dodano środki spożywcze, takie jak przyprawy lub substancje dodatkowe (takie jak woda, tłuszcz, błonnik, białka, aromaty, stabilizatory, antyoksydanty itd.).

Ilość tych dodatków sięga nawet kilkudziesięciu procent.

Lecz te substancje nie mogą naruszyć wewnętrznej struktury włókien mięśniowych mięsa.

Co oznacza, że produkt dalej wygląda jak mięso.

Oczywiście także nie mogą zawierać kości.

Temperatura przechowywania mięsa garmażeryjnego zazwyczaj mieści się w zakresie 0-4 st. C.

Jakie mięso mielone wybrać?

Jeżeli chcecie kupić mięso mielone, to wystarczy popatrzeć na wykaz składników.

Jeśli oprócz mięsa i soli występują inne dodatki, to warto zastanowić się czy jest to produkt, który chcemy zakupić.

Podejrzanie niska cena również powinna włączyć nam czerwoną lampkę w głowie i wtedy warto przyjrzeć się opisowi na etykiecie.

Warto przeczytać:

Przechowywanie i postępowanie z mięsem?

Comments are closed.