Celiakia – czy już na zawsze będziesz na diecie bezglutenowej?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

W naszych organizmach zachodzą ciągłe zmiany. Zdarza się, że po pewnym czasie zaczynamy je ignorować. W końcu skoro z czymś żyjemy już od jakiegoś czasu, przyzwyczajamy się do tego i przestaje nam to przeszkadzać. W niektórych przypadkach problem nie znika z biegiem kolejnych tygodni i miesięcy, i nie jesteśmy w stanie się do niego przyzwyczaić. Zaczyna eskalować, coraz bardziej utrudniając nam życie. Należy udać się więc do specjalisty, który może ustalić przyczynę naszych problemów. Co zrobić, jeśli usłyszymy wtedy diagnozę celiakii? Czy to oznacza konieczność przejścia na dietę bezglutenową?

Czym jest celiakia?

Zacznijmy od ustalenia, czym tak naprawdę jest celiakia. Sporo się na ten temat mówi, jednakże niektóre informacje mogą być niejasne, co z kolei może wprowadzać pewne zamieszanie. Celiakia to choroba autoimmunologiczna, która ma podłoże genetyczne. Pod wpływem glutenu, który jest naturalnym białkiem występującym w niektórych zbożach, w jelitach dochodzi do nadmiernej reakcji obronnej organizmu. Jej wynikiem jest przeciągający się stan zapalny, którego konsekwencją może być zanik kosmków jelitowych, odpowiedzialnych za wchłanianie składników odżywczych z pokarmów. Zazwyczaj skutki celiakii uwidaczniają się w jelicie cienkim, choć może ona wpływać również na inne narządy. Szacuje się, że cierpi na nią około jednego procenta populacji, przy czym wiele przypadków może być niezdiagnozowanych. Wbrew obiegowej opinii celiakia nie jest również chorobą dotykającą wyłącznie dzieci. Diagnozę można otrzymać niezależnie od wieku. W tym momencie lekarstwo na celiakię nie jest znane. Pozostaje więc stosowanie się do zaleceń lekarza prowadzącego, a więc przede wszystkim przestrzeganie odpowiedniej diety. Jeśli więc zauważymy u siebie takie objawy, jak na przykład ciągłe zmęczenie, chroniczne bóle głowy czy problemy ze skórą, lepiej nie czekać i zgłosić się do specjalisty.

Czego powinniśmy unikać na diecie bezglutenowej?

Gluten występuje w najpopularniejszych zbożach i jest często wykorzystywany przy produkcji innych pokarmów. Żyto, pszenica, jęczmień to zboża, które są podstawą do wytwarzania żywności. Należy więc unikać chlebów, bułek i wędlin, które nie posiadają odpowiednich oznaczeń zaświadczających, że są to produkty bezglutenowe. Zgodnie z prawem na produktach zawierających gluten (również takich, które tylko mogą zawierać to białko) powinno znajdować się odpowiednie oznaczenie. Tak więc będąc na diecie bezglutenowej, należy uważnie czytać etykiety. Pozwoli to na uniknięcie wielu problemów.

Celiakia – już nie wyrok, a jedynie coraz mniejsza niedogodność

W przypadku celiakii konieczne jest stosowanie diety bezglutenowej przez całe życie. Wraz z postępem technologicznym w produkcji żywności przestaje to jednak być dużym problemem, a staje się zwykłą niedogodnością. Na rynek trafia coraz więcej produktów, które nie zawierają glutenu, a więc są bezpieczne dla osób cierpiących na celiakię. Duży wybór tego typu żywności znajduje się w sklepie BioSklep, na stronie: https://biosklep.com.pl/zywnosc-bezglutenowa. Produkty dozwolone do spożycia przez osoby cierpiące na to schorzenie to przede wszystkim naturalnie bezglutenowe: mięso, warzywa, owoce, kukurydza, ryż, ziemniaki, a także rośliny strączkowe. Na rynku pojawia się jednak coraz więcej produktów, które co prawda w naturze bogate są w to białko, jednakże dzięki zastosowaniu odpowiednich procesów są go pozbawione. Według norm europejskich produkt uznaje się za bezglutenowy w przypadku, gdy zawartość tego białka w produkcie jest mniejsza niż dwadzieścia miligramów na kilogram.

Wszystkie ograniczenia dietetyczne mogą być uciążliwe i wymagać wyrzeczeń. W przypadku celiakii codziennie stają się one jednak coraz mniejsze. Zapraszamy do odwiedzenia sklepu ze zdrową, certyfikowaną żywnością biosklep.com.pl, aby przekonać się, jak niewiele rzeczy nas ominie, jeśli zostaniemy zmuszeni do rezygnacji z glutenu.