Pochodząca z Indii kurkuma jest wysuszonym korzeniem rośliny curcuma longa. Nie tylko używano ją do przygotowywania potraw, ale była również stosowana w medycynie ajurwedyjskiej, holistycznym systemie medycznym opracowanym w Indiach (do leczenia długiej listy dolegliwości, takich jak: zatory, gojenie się ran, łagodzenie bólów stawów i wspomaganie trawienia).
Ze względu na jasny, żółty odcień, który pochodzi z kurkumy, była używana do barwienia żywności, a także tkanin.
Pod względem organoleptycznym, kurkuma smakuje jak mieszanka imbiru i pieprzu, i nadaje subtelną pikantną nutę potrawom. Kurkuma jest wykorzystywana do dziś w kuchni jako dodatek do żywności, np. do serów i musztard.
Posiada także pewne korzyści żywieniowe. Jedna łyżka zawiera 15 procent dziennego zalecanego spożycia żelaza, 1,5 g błonnika, a nawet niewielkie ilości białka.
Kurkuma a zdrowie
Kurkumina, związek chemiczny znaleziony w kurkumie to polifenol, bioaktywny związek, który ma korzyści zdrowotne. Polifenole znajdują się w jabłkach, gruszkach, cytrusach i niektórych warzywach. Kurkumina może wzmocnić komórkową obronę antyoksydacyjną, a także utrzymać zdrowie oczu i serca.
Co to dokładnie oznacza?
Że ma korzyści zdrowotne, ale nie są one tak silne, jak twierdzą niektórzy.
Najbardziej rażącym twierdzeniem o kurkumie jest to, że może wyleczyć raka.
Nawet wykonano pewne badania potwierdzające tę teorię, niestety były one wykonane w warunkach laboratoryjnych na zwierzętach (wyników tych badań nie można bezpośrednio zastosować u ludzi).
Niestety wiele badań zostało zakwestionowanych, ponieważ „wybitny naukowiec” (Bharat Aggarwal, Uniwersytet w Teksasie), który badał kurkumę, szczególnie jej wpływ na raka – fałszował wyniki. Opublikował swoje badania w ponad 500 recenzowanych czasopismach akademickich. Jego prace były cytowane ponad 1000 razy w innych badaniach i były używane do promowania kurkumy jako „cudowne” lekarstwo na raka, na stronach internetowych poświęconych nauce.
Niech ta informacja nie wpłynie na wasz pogląd na temat korzyści kurkumy.
Zawarte w kurkumie polifenole mogą przynieść pewne korzyści zdrowotne.
Dalej możecie używać ją do potraw i ciągle może być częścią zdrowej diety, ale nie może i nie powinna być stosowana jako lekarstwo.