Większość warzyw pochodzi z tej samej rośliny (Brassica Oleracea)?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Być może nigdy nie słyszałeś o roślinie Brassica Oleracea, ale zdecydowanie ją spożywałeś.

Wiele warzyw, które można znaleźć w każdym sklepie spożywczym i które większość ludzi kupuje regularnie, pochodzą z tej rośliny dzięki selekcji i wieloletniej hodowli.

Niektóre gatunki roślin przeszły proces udomowienia wiele razy, w celu wzmocnienia różnych struktur rośliny. Z tego samego dzikiego protoplasta powstały niezwykle różne warzywa lub owoce. Tak jest w przypadku Brassica oleracea.

Czym jest Brassica Oleracea?

Brassica Oleracea to małe ziele, która obrasta wapienne tereny w całym regionie Morza Śródziemnego. Jest to dwuletnia roślina, która przechowuje rezerwy wartości odżywczych w rozetach liści, aby wytworzyć kłos kilku żółtych kwiatów pod koniec drugiego lata przed zakończeniem swej egzystencji.

Te odżywcze liście sprawiają, że udomowione pochodne są obecnie ważnymi roślinami żywnościowymi na całym świecie.

Jakie warzywa powstały z Brassica Oleracea?

Przedsiębiorczy rolnicy w ciągu ostatnich kilku tysięcy lat przyczynili się do oswojenia kilku różnych linii B. oleracea. Każda wzmacniała różne części tej dzikiej rośliny, aby wytworzyć kilka odmian warzyw, lub odmiany i podgatunki odmian:

  • Jarmuż i collard greens (ssp. acephala),
  • chińskie brokuły (ssp. alboglabra),
  • czerwone i zielone kapusty (ssp.capitata),
  • kapusta włoska (ssp. sabauda),
  • kalarepa (s. gongylodes),
  • brukselka (ssp. gemmifera),
  • brokuły (ssp. italica),
  • kalafior (ssp. botrytis).

Odmiany te wyglądają kompletnie inaczej, ale mimo to są uważane za te same gatunki, ponieważ wszystkie są nadal niepłodne, zdolne do łączenia się ze sobą i wytwarzania płodnego potomstwa.

      • Jarmuż został stworzony przez powiększenie liści przodków B. oleracea i był pierwszą kapustą udomowioną, jeszcze przed 300 p.n.e.
      • Czerwone, zielone i włoskie kapusty zostały stworzone około 1200 roku z selekcji dużych końcowych pąków, rosnących na końcach rośliny. Liście są ciasno owinięte wokół krótkiej, szerokiej łodygi (rdzenia kapusty).
      • Brukselka to mała kapusta, która wyrasta z pączków wzdłuż łodygi rośliny. Po raz pierwszy pojawiła się także około roku 1200.
      • Kalarepa została stworzona przez wyselekcjonowanie grubszej łodygi z kapusty warzywnej około 1400 roku.
      • Brokuły zostały stworzone z przodka jarmużu około 1500 roku, przez wybieranie większych skupisk kwiatów, które następnie zbierano, zanim zakwitły.
      • Kalafior został wyhodowany z jednej z setek odmian brokułów.


Zdumiewająca ewolucja Brassica oleracea tylko dowodzi, że ludzie zaczęli majstrować z genetyką naszej żywności znacznie wcześniej niż my tworzymy teraz to, co jest znane jako genetycznie modyfikowana żywność lub GMO.

Nowe techniki laboratoryjne pozwalają nam robić to w bardziej precyzyjny i ukierunkowany sposób.
Następnym razem, gdy zjesz kapustę czy brokuł, poświęć chwilę, aby docenić wspaniałość ludzkiej pomysłowości.