Mąki bezglutenowe – jak ich używać, aby się nie zniechęcić?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Coraz więcej osób musi zrezygnować ze spożywania glutenu. Wynika to z alergii, nietolerancji bądź celiakii. Na szczęście obecnie nie jest to większy problem. Wybór mąk bezglutenowych jest bowiem tak duży, że każdy bez problemu znajdzie tą, która idealnie wpisze się w indywidualne preferencje i oczekiwania. Z takiej mąki można z powodzeniem przyrządzać naleśniki, pierogi, piec ciasta, a nawet chleb. Zobaczmy jakie produkty naturalnie bezglutenowe warto wybierać i jak z nich korzystać, aby przygoda z mąką bezglutenową nie skończyła się katastrofą.

Czym charakteryzuje się mąka ryżowa?

Najbardziej zbliżona do klasycznej mąki pszennej jest mąka ryżowa. Produkuje się ją z ziaren ryżu, które wcześniej oczyszcza się, a następnie mieli. Jej struktura jest mocno zbliżona do mąki, po którą sięgały nasze babcie i prababcie. Takie właściwości sprawiają, że jej zastosowanie jest naprawdę szerokie. Jeśli interesuje Cię jaka mąka bezglutenowa do naleśników czy pierogów nadaje się najlepiej, pamiętaj właśnie o tej ryżowej. Jej atutem jest nie tylko to, że naprawdę dobrze sprawdza się w kuchni, ale również to, że posiada doskonałe wartości odżywcze. Taka mąka dostarcza:

  • magnezu;
  • cynku;
  • fosforu;

Do tego ma niski indeks glikemiczny.

Dlaczego mąka kokosowa to dobry wybór?

Kolejną mąką bezglutenową, którą warto poznać jest mąka kokosowa. Dla wielu osób na diecie bezglutenowej jest to absolutne must have. Jeśli chcesz wiedzieć, jaka mąka bezglutenowa będzie najlepsza do ciasta, musisz pamiętać właśnie o mące kokosowej. Sprawi ona, że Twoje wypieki nabiorą lekko kokosowego smaku. Jej plusem jest znacznie mniejsza kaloryczność niż klasycznej mąki pszennej. Dodatkowo zawiera mnóstwo błonnika, co sprawia, że świetnie reguluje pracę układu pokarmowego.

Czym charakteryzuje się mąka gryczana?

Kolejną mąką bezglutenową jest mąka gryczana. Ma ona bardzo charakterystyczny smak. Jeśli chodzi o to, jaka mąka bezglutenowa na pierogi i z jakiej mąki chleb bezglutenowy będzie naprawdę dobry, ta gryczana to naprawdę dobry wybór. Warto pamiętać, że zdecydowanie lepiej sprawdza się ona w daniach i wypiekach wytrawnych. Nie oznacza to jednak, że nie można po nią sięgać w przypadku słodkich potraw. Doda im niezwykłego charakteru, sprawiając, że ich smak będzie naprawdę niepowtarzalny.

Jak korzystać z mąk bezglutenowych?

Przede wszystkim zawsze trzeba dokładnie przeczytać zalecenia, które znajdują się na opakowaniu wybranej mąki. Mąki bezglutenowe w sklepie ze zdrową żywnością są dobrze opisane. Producent na ogół informuje swoich klientów, do jakich zastosowań najlepiej sprawdza się dana mąka, a także w jakich proporcjach ją stosować, aby potrawy się udały. Można oczywiście pokusić się również o metodę prób i błędów. Jeśli masz czas i ochotę możesz spróbować przygotować swoje ulubione dania bądź upiec lubiane ciasta, zastępując klasyczną mąkę pszenną wybraną mąką bezglutenową. Nawet jeśli za pierwszym razem efekt nie będzie najlepszy, będziesz wiedzieć, że proporcje wymagają zmiany. Można również poszukać wskazówek w Internecie. Obecnie nie brakuje blogów kulinarnych prowadzonych przez osoby stawiające na zdrowe żywienie i rezygnujących z glutenu.