Rodzaje miodów — jak wybrać odpowiedni dla siebie?

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Współcześnie coraz więcej osób zwraca na uwagę na to, aby zdrowo się odżywiać, w związku z tym wykluczają bądź mocno ograniczają swojej diecie cukier. Jednak to, że chcesz zadbać o swoje zdrowie, nie oznacza konieczności rezygnowania ze słodkiego smaku. Rafinowany cukier oraz sztuczne słodziki z powodzeniem zastąpi naturalny miód pochodzący ze sprawdzonej pasieki.

Pozwól, że opowiemy Ci o miodzie. W tym artykule przedstawimy rodzaje miodu dostępne na rynku, a także podpowiemy, jak wybrać miód odpowiedni dla siebie. A tak przy okazji czy wiesz, że miód możesz kupić prosto od pszczelarza także online?

Miód naturalny – poznaj rodzaje miodu

Prawdziwy miód to produkt, który nie zawiera żadnych dodatków. Swój smak i niepowtarzalny aromat zawdzięcza wyłącznie nektarom kwiatów, z których został zebrany. Koneserzy zdają sobie sprawę z tego, że miód pszczeli to nie tylko słodki smak, to coś zdecydowanie więcej! 

Pszczoły wytwarzają miód od wczesnej wiosny do późnej jesieni, a w zależności od tego z, jakich roślin nektar został zebrany, możemy wyróżnić następujące miody:

  • miód akacjowy,
  • miód rzepakowy,
  • miód lipowy,
  • miód gryczany,
  • miód wrzosowy,
  • miód faceliowy,
  • miód mniszkowy, 
  • miód manuka.

Ponadto istnieje jeszcze miód wielokwiatowy oraz miód spadziowy, zwany też rosą miodową.

miody-z-pasieki-dutkowiak.jpg

Właściwości zdrowotne miodu 

Miód jest pyszny, co do tego nie ma żadnej wątpliwości, ale warto zwrócić uwagę także na właściwości miodu. Jest to produkt naturalny bogaty w składniki odżywcze mające pozytywny wpływ na odporność organizmu. Miód ma także właściwości lecznicze wykorzystywane w apiterapii, najważniejsze są tu właściwości antybakteryjne oraz właściwości przeciwzapalne. 

Miód z powodzeniem zastępuje cukier, a jego spożywanie wzmacnia organizm i niesie ze sobą szereg korzyści zdrowotnych, których nie ma biały cukier. Regularne spożywanie miodu zalecane jest w stanach zapalnych oraz w czasie osłabienia organizmu na przykład po chorobie. W zależności od tego, z jakiej rośliny pozyskany jest dany miód, może mieć różne właściwości, opowiemy o tym w dalszej części artykułu.

Zalety spożywania miodu nektarowego 

Wybierając miód, możesz kierować się jego kolorem lub smakiem, ale czasem warto wybrać go pod kątem właściwości prozdrowotnych. Jednym z najpopularniejszych rodzajów jest miód lipowy, który charakteryzuje się łagodnością i delikatnym kwiatowym posmakiem. Jeżeli szukasz czegoś bardziej wyrazistego, postaw na miód gryczany – jego smak jest zdecydowanie mocniejszy, przywodzi na myśl zapach kwiatów gryki, a jego właściwości wspierają układ krwionośny, a do tego mają korzystny wpływ na ciśnienie krwi. 

Bardzo dobrym wyborem jest także miód spadziowy, pochodzący ze spadzi drzew liściastych i iglastych. Ma on działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne, a dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu pokarmowego. Niezależnie od Twoich preferencji smakowych warto włączyć do swojej diety miody i sięgać po nie w sytuacjach takich, jak na przykład ból gardła, osłabienie organizmu, a nawet problemy ze snem.

Jeżeli chcesz korzystać ze wszystkich właściwości zdrowotnych miodów nektarowych, to warto zaopatrzyć swoją spiżarkę w różne rodzaje miodów. Kupując miód, dobrze korzystać z ofert sprawdzonych producentów takich jak na przykład Pasieka Dutkowiak, w której kupisz miody polskie najwyższej jakości. Bogatą ofertę znajdziesz pod adresem: https://dutkowiak.pl/3-miody.

Jaki rodzaj miodu wybrać dla siebie?

Trudno jednoznacznie odpowiedzieć na tak postawione pytanie, ponieważ wybór rodzaju miodu, zależy od wielu czynników. Jednym z nich będą Twoje preferencje smakowe. Owszem można spotykać się z klasyfikacjami, w których wskazuje się na najzdrowszy miód, ale tak naprawdę najlepszy miód to ten, który dopasowany jest do Twoich aktualnych potrzeb smakowych i zdrowotnych. Warto zapamiętać, że im ciemniejsza barwa miodu, tym silniejszy będzie jego smak i zapach, dzięki tej podpowiedzi uda Ci się wybrać odpowiadający Ci miód nawet bez konieczności odkręcania słoiczka.

Zimą warto dodać łyżeczkę miodu do gorącej herbaty, latem zaś do letniej lemoniady. Dzięki temu przez cały rok będziesz wspierać układ odpornościowy, chronić układ oddechowy i poprawiać sobie humor! Zwróć jednak uwagę na to, że wygląd miodu zmienia się z czasem, proces krystalizacji jest czymś naturalnym, jeśli miód przez cały czas wygląda tak samo, istnieje prawdopodobieństwo, że jest to miód sztuczny.