Zdrowa dieta – tłuszczom trans powiedz STOP

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Dobrze zbilansowana, pozbawiona szkodliwych składników dieta jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Od lat mówi się o szkodliwości tłuszczy trans. Czym są i co zrobić, aby nie były obecne w codziennej diecie?

Tłuszcze trans – co to jest?

Tłuszcze trans są jednym z rodzajów tłuszczy nienasyconych. Oznacza to, że zawierają przynajmniej jedno wiązanie podwójne między atomami węgla. Powstają jako efekt uboczny częściowego utwardzania tłuszczów roślinnych, a także wskutek wielokrotnego smażenia na oleju roślinnym. Producenci żywności często je wykorzystują, ponieważ są tanie, wolno ulegają utlenieniu, mogą być wykorzystywane do wielokrotnego smażenia. Regularne spożywanie tłuszczy trans jest szkodliwe do zdrowia. Zwiększa ryzyko powstania takich chorób jak:

  • miażdżyca,
  • zawał serca,
  • udar,
  • choroba Alzhaimera,
  • insulinodporność,
  • cukrzyca typu II,

Tłuszcze przyczyniają się do powstania otyłości, która uznawana jest już za chorobę cywilizacyjną, a także zmniejszają poziom „dobrego” cholesterolu HDL, a zwiększają „złego” LDL i trójglicerydów. Tłuszcze utwardzone są w dużej mierze odpowiedzialne za powstanie niektórych typów nowotworów, m.in. jelita grubego, prostaty i piersi. Osoby, które spożywają produkty bogate w izomery trans, cierpią na przewlekłe zmęczenie, mają problemy z koncentracją, występuje u nich osłabiona odporność. Warto pamiętać, że nie wszystkie tłuszcze trans są szkodliwe. Te naturalne, występujące w produktach mlecznych i mięsie, pochodzącym od krów, kóz i owiec, przyjmowane w rozsądnych ilościach, mają właściwości prozdrowotne.

Gdzie występują szkodliwe tłuszcze trans?

Tłuszcze trans można znaleźć w wielu produktach, które znajdują się w sklepach i  naszej kuchni. Są to głównie:

  • margaryny twarde i miękkie,
  • masła z dodatkiem margaryny,
  • dania typu fast-foody,
  • popcorn,
  • prażynki, chrupki i chipsy,
  • zupy i sosy w proszku,
  • serki kanapkowe,
  • słodycze, np. batoniki, ciastka, nadziewane czekolady,
  • desery mleczne.

Jak unikać jedzenia tłuszczy trans?

Tłuszcze trans są obecne w wielu produktach, dlatego nie zawsze łatwo z nich zrezygnować. Warto jednak zadbać o swoje zdrowie i powiedzieć tłuszczom trans STOP. Nie warto ryzykować i niepotrzebnie narażać się na groźne konsekwencje. Aby unikać jedzenia produktów zawierających toksyczne izomery trzeba:

  • czytać etykiety i odrzucać produkty, które zawierają tłuszcze uwodnione lub utwardzone,
  • zrezygnować z fast-foodów,
  • paczkowane, gotowe ciasta zastąpić tymi zrobionym samodzielnie lub kupionymi w sprawdzonych cukierniach,
  • czekoladę nadziewaną należy zastąpić czekoladą gorzką,
  • ograniczyć, a najlepiej zrezygnować z dań gotowych do spożycia,
  • polubić domowe gotowanie ze zdrowych produktów,
  • jak najczęściej sięgać po warzywa i owoce,
  • nie wykorzystywać do powtórnego użycia raz użytego oleju,
  • smażyć potrawy na wysokiej jakości roślinnych olejach,
  • margarynę i smalec zastąpić np. oliwą z oliwek,
  • zamiast smażyć, piec i gotować,
  • pieczywo smarować masłem lub całkowicie zrezygnować ze smarowania chleba.

Dostarczanie do organizmu nawet niewielkich ilości tłuszczy trans jest szkodliwe i na pewno nie pozostanie obojętne dla zdrowia. Zmiana nawyków jest bardzo ważna, pozwala na poprawę zdrowia i samopoczucia. Warto o to zadbać, a efekty w postaci lepszego samopoczucia na pewno szybko się pojawią.