SPIS TREŚCI
Folia aluminiowa, którą używamy na co dzień, według wielu może powodować przedostanie się aluminium do żywności i zagrozić naszemu zdrowiu.
Natomiast większość z nas nawet się nad tym nigdy nie zastanawiała.
W tym artykule omówiono zagrożenia związane z używaniem folii aluminiowej i określono, czy jest ona dopuszczalna do codziennego użytku.
Co to jest folia aluminiowa?
Folia aluminiowa to cienka jak papier, błyszcząca blacha aluminiowa. Wytwarzana jest przez walcowanie dużych płyt aluminiowych do grubości mniejszej niż 0,2 mm.
Stosuje się ją do pakowania, izolacji i transportu. Jest również szeroko dostępna w sklepach spożywczych do użytku domowego.
W domu ludzie używają folii aluminiowej do przechowywania żywności, przykrywania produktów podczas pieczenia i do pakowania żywności, takiej jak mięso, aby zapobiec utracie wilgoci podczas obróbki cieplnej.
Można również używać ją do owijania i ochrony delikatniejszych potraw, takich jak warzywa, podczas grillowania.
Wreszcie, można jej używać pod postacią tac grillowych, oraz do szorowania patelni lub garnków w celu usunięcia uporczywych plam i pozostałości.
W żywności są niewielkie ilości aluminium
Glin jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych metali na ziemi. W stanie naturalnym wiąże się z innymi pierwiastkami, takimi jak fosforany i siarczany w glebie, skałach i glinie. Jednak występuje również w niewielkich ilościach w powietrzu, wodzie i pożywieniu.
Występuje naturalnie w większości produktów spożywczych, w tym w owocach, warzywach, mięsie, rybach, zbożach i produktach mlecznych.
Niektóre pokarmy, takie jak liście herbaty, grzyby, szpinak i rzodkiewka, są również bardziej podatne na wchłanianie i gromadzenie glinu niż inne.
Ponadto część spożywanego aluminium pochodzi z przetworzonych dodatków do żywności, takich jak konserwanty, barwniki, środki przeciwzbrylające i zagęszczacze.
Należy pamiętać, że żywność produkowana komercyjnie zawierająca dodatki do żywności może zawierać więcej glinu niż żywność gotowana w domu.
Rzeczywista ilość glinu obecna w jedzeniu zależy w dużej mierze od następujących czynników:
- Wchłanianie: Jak łatwo pokarm wchłania i zatrzymuje aluminium
- Gleba: zawartość glinu w glebie, na której rosła żywność
- Opakowanie: jeśli żywność została zapakowana i przechowywana w opakowaniu aluminiowym
- Dodatki: czy do żywności dodano określone dodatki podczas przetwarzania
Glin jest również spożywany z lekami o dużej jego zwartości, takimi jak leki zobojętniające.
Niezależnie od tego zawartość glinu w pożywieniu i lekach nie jest uważana za problem, ponieważ tylko niewielka ilość spożywanego aluminium jest wchłaniana. Reszta jest wydalana z kałem. Ponadto u zdrowych ludzi wchłonięty glin jest wydalany z moczem.
Ogólnie rzecz biorąc, ilość aluminium, którą spożywasz codziennie, jest uważana za bezpieczną.
Gotowanie z folią aluminiową może zwiększyć zawartość glinu w żywności
Większość spożywanego glinu pochodzi z pożywienia. Jednak badania pokazują, że folia aluminiowa, przybory kuchenne i pojemniki mogą wydzielać aluminium do żywności.
Oznacza to, że gotowanie na folii aluminiowej może zwiększyć zawartość glinu w diecie.
Na ilość aluminium, które dostaje się do żywności podczas gotowania z folią aluminiową, wpływa wiele czynników, takich jak:
- Temperatura: gotowanie w wyższych temperaturach
- Żywność: gotowanie z kwaśnymi potrawami, takimi jak pomidory, kapusta i rabarbar
- Niektóre składniki: używanie soli i przypraw do gotowania
Jednak ilość, która przenika twoje jedzenie podczas gotowania, może się różnić.
Na przykład jedno badanie wykazało, że gotowanie czerwonego mięsa w folii aluminiowej może zwiększyć zawartość glinu o od 89% do 378%.
Takie badania wywołały obawy, że regularne używanie folii aluminiowej podczas gotowania może być szkodliwe dla zdrowia. Jednak obecnie nie ma mocnych dowodów łączących stosowanie folii aluminiowej ze zwiększonym ryzykiem chorób.
Potencjalne zagrożenie dla zdrowia związane ze zbyt dużą ilością aluminium
Uważa się, że codzienne narażenie na aluminium podczas jedzenia i gotowania jest bezpieczne.
Ponieważ zdrowi ludzie mogą skutecznie wydalać niewielkie ilości aluminium wchłaniane przez organizm.
Niemniej jednak sugerowano, że glin w diecie może być potencjalnym czynnikiem w rozwoju choroby Alzheimera. Stanem neurologicznym spowodowanym utratą komórek mózgowych. Osoby z tą chorobą doświadczają utraty pamięci i osłabienia funkcji mózgu.
Przyczyna choroby Alzheimera jest nieznana, ale uważa się, że jest ona spowodowana połączeniem czynników genetycznych i środowiskowych, które z czasem mogą uszkodzić mózg.
U osób z chorobą Alzheimera wykryto w mózgach wysoki poziom glinu.
Ponieważ jednak nie ma związku między osobami spożywającymi duże ilości glinu z powodu leków, takich jak leki zobojętniające sok żołądkowy, a chorobą Alzheimera, nie jest jasne, czy glin w diecie jest rzeczywiście przyczyną choroby.
Możliwe, że narażenie na bardzo wysokie poziomy glinu w diecie może przyczyniać się do rozwoju chorób mózgu, takich jak choroba Alzheimera. Jednak dokładna rola, jaką aluminium odgrywa w rozwoju i postępie choroby Alzheimera, jeśli w ogóle występuje, nie została jeszcze ustalona.
Oprócz jego potencjalnej roli w chorobach mózgu, kilka badań sugeruje, że glin w diecie może być środowiskowym czynnikiem ryzyka zapalnego zapalenia jelit (IBD).
Pomimo niektórych badań, które nawiązują do korelacji, żadne badania nie wykazały jeszcze ostatecznego związku między spożyciem glinu a nieswoistym zapaleniem jelit.
Jak zminimalizować narażenie na aluminium podczas gotowania
Niemożliwe jest całkowite usunięcie aluminium z diety, ale możesz popracować nad jego zminimalizowaniem.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że poziom poniżej 2 mg na 1 kg masy ciała na tydzień prawdopodobnie nie powodują problemów zdrowotnych. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stosuje bardziej ostrożną ocenę 1 mg na 1 kg masy ciała na tydzień. Zakłada się jednak, że większość ludzi spożywa go znacznie mniej.
Oto kilka kroków, które możesz podjąć, aby zminimalizować niepotrzebną ekspozycję na aluminium podczas gotowania:
- Unikaj gotowania na dużym ogniu: jeśli to możliwe, gotuj potrawy w niższych temperaturach.
- Używaj mniej folii aluminiowej: ogranicz użycie folii aluminiowej do gotowania, zwłaszcza jeśli gotujesz z kwaśnymi produktami, takimi jak pomidory lub cytryny.
- Używaj przyborów innych niż aluminiowe: Do gotowania potraw używaj przyborów niealuminiowych, takich jak naczynia i przybory szklane lub porcelanowe.
- Unikaj mieszania folii aluminiowej i kwaśnych potraw: Unikaj wystawiania folii aluminiowej lub naczyń kuchennych na kwaśne jedzenie, takie jak sos pomidorowy lub rabarbar.
Ponadto, ponieważ żywność przetworzona komercyjnie może być pakowana w aluminium lub zawierać dodatki do żywności, które go zawierają, może ona mieć wyższy poziom aluminium niż ich domowe odpowiedniki. Dlatego spożywanie żywności gotowanej w domu i zmniejszenie spożycia żywności przetworzonej komercyjnie może pomóc zmniejszyć spożycie glinu.
Czy powinieneś przestać używać folii aluminiowej?
Folia aluminiowa nie jest uważana za niebezpieczną, ale może nieznacznie zwiększyć zawartość glinu w diecie. Jeśli martwisz się ilością aluminium w swojej diecie, możesz przestać gotować przy użyciu folii. Jednak ilość aluminium, którą folia dostarcza do twojej diety, jest prawdopodobnie nieistotna. Ponieważ jesz dużo poniżej ilości uważanej za bezpieczną, usuwanie folii aluminiowej nie powinno być konieczne.