Czy można łączyć pomidor z ogórkiem?

Skąd się wzięło takie przekonanie?

Otóż ogórki zawierają enzym zwany askorbinazą, który może unieczynnić witaminę C zawartą w pomidorze czy też papryce (równie bogatej w witaminę C).

Enzym ten naturalnie występuje z witaminą C w warzywach i owocach. Działa na nią destrukcyjnie po zniszczeniu ich struktury (np. przez pokrojenie) i uwolnieniu z komórek.

Jest na to sposób, witaminę C możemy łatwo uratować.

Surówkę z udziałem świeżego ogórka wystarczy bowiem od razu lekko zakwasić np. octem winnym lub sokiem z cytryny i już askorbinaza przestaje być aktywna, a witamina C będzie uratowana.patronite

Już wiemy, jaki wpływ ma ogórek na pomidora, ale czy takie połączenie może nam zaszkodzić? Nie!!!

Absolutny zakaz łączenia tych warzyw nie jest uzasadniony, a sformułowanie „nie należy łączyć” jest mitem.

Jeśli nawet taką surówkę przyrządzimy bez zakwaszenia i załóżmy, że stracimy całość zawartej w niej witaminy C, to i tak naszemu zdrowiu to nie zagrozi.

[fb_button]