Skip to content

Czym jest benzopiren? Czy grillowanie jest zdrowe?

Czas czytania artykułu: 2 minut

Kto nie lubi grillowanych potraw? Kiełbasa, karczek, boczek, sery, mógłbym tak wymieniać bez liku. Ale czy wiesz, że grillowanie powoduje powstanie związku zwanego jako benzopiren.

Jest to substancja chemiczna powstająca, gdy produkt się przypali.Jest to rodzaj wielopierścieniowego węglowodoru aromatycznego.

Gdzie można znaleźć benzopiren i co powoduje?

Benzopiren powstaje w wyniku erupcji wulkanów i pożarów lasów. Jednak ta substancja chemiczna jest również tworzona przez człowieka. Benzopiren można znaleźć w wodach powierzchniowych, wodociągowych, deszczówce i ściekach.

Benzopiren uwalniany jest do powietrza i rozkłada się w glebie. Ta substancja chemiczna
pochodzi ze spalenia roślin, drewna, węgla oraz spalin samochodów i z zwęglonych lub grillowanych potraw. Głównym źródłem benzopirenu w powietrzu są kominki i piece opalane drewnem oraz palenie tytoniu.

Jak benzopiren wpływa na zdrowie?

Krótkotrwałe skutki zdrowotne mogą obejmować wysypkę skórną lub podrażnienie oczu z zaczerwienieniem lub uczuciem pieczenia.
Narażenie na działanie promieni słonecznych i substancje chemiczne może zwiększyć te efekty.

Długotrwałe skutki zdrowotne mogą być śmiertelne. Benzopiren jest prawdopodobnym czynnikiem rakotwórczym u ludzi. Istnieją dowody, że powoduje raka skóry, płuc i pęcherza moczowego u ludzi i zwierząt. Jeśli benzopiren znajduje się na skórze, gdy jesteś narażony na działanie promieni słonecznych lub światła ultrafioletowego, ryzyko raka jest większe.

Może również powodować zmiany skórne obejmujące utratę koloru skóry, jak i czerwonawe obszary, na skórze i brodawkach. Zapalenie oskrzeli może wynikać z powtarzającego się narażenia na mieszaniny zawierające benzopiren.

Poziom benzopirenu zwiększa się znacznie podczas wędzenia i grillowania i silnie zależy od metody obróbki oraz od rodzaju źródła ciepła.

Co robić, aby ograniczyć ilość benzopirenu w produkcie:

  • unikać grillowania nad otwartym ogniem,
  • nie spożywać spalonej skóry grillowanego drobiu (wystawiona na bezpośrednie działanie żaru oraz dymu), ponieważ występuje tam największa koncentracja benzopirenu,
  • używać aluminiowych tacek do wędzenia (wyeliminowanie możliwości skapywania wytapianego tłuszczu do żaru, jego pirolizy i syntezy WWA, które następnie osadzają się na produkcie),
  • używać grilli elektrycznych (ogrzewanie od góry).

Oczywiście to są tylko rady, czy się do nich zastosujecie, to zależy od was.

Wiadomo, że grillowane produkty są pyszne, ale niestety jak to często bywa, jak coś jest smaczne to i niezdrowe.

 

WARTO PRZECZYTAĆ:

CZY CZERWONE MIĘSO POWODUJE CHOROBY? [KLIKNIJ]

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.