Skip to content

Czy można dodawać cytrynę do herbaty?

Czas czytania artykułu: < 1 minuta

Czy słyszeliście, aby nie dodawać cytrynę do herbaty?  Ponieważ jest to niebezpieczne i może nam zaszkodzić.

Czy wiesz, że w herbacie znajduje się glin, który jest źródłem tej przesłanki?

Glin w herbacie

Liście herbaty faktycznie zawierają glin, który jest związany przez taninę (jest to forma nieprzyswajalna przez nasz organizm).

Gdy parzymy herbatę, ekstrahuje się tylko 1% glinu z jego całej zawartości.

Jednak działanie kwasów (np. z cytryny czy też kwasów żołądkowych) powoduje przejście glinu w chlorek glinu, który już jest przyswajalny przez nasz organizm.

Po wypiciu herbaty, w kontakcie z sokiem żołądkowym glin przechodzi w chlorek glinu, który jest wchłaniany przez nasz organizm.

Aby przekroczyć średnią dzienną dawkę spożycia glinu, należałoby wypić zależnie od odmiany herbaty pomiędzy 1 a 30 litrów (4-120 szklanek) herbaty.

Czy można dodawać cytrynę do herbaty?

Parzysz herbatę i po wyjęciu torebki ekspresowej dodajesz cytryny? Bez obaw,  w tej sytuacji nasz organizm przyjmie taką samą ilość glinu jak gdybyśmy nie użyli cytryny.

Natomiast, jeśli w trakcie parzenia dodajesz sok z cytryny lub inny kwaśny soku, wtedy kwas zaczyna wypłukiwać glin z liści herbaty. W tej sytuacji ilość glinu w herbacie wielokrotnie wzrośnie. Właśnie wtedy herbata staje się niezdrowa.

Dlatego zawsze pamiętaj!!!

Wyjmuj torebkę lub odcedzaj liście herbaty od naparu, zanim dodasz cytrynę!!! 

 

Może ci się spodobać:
Czy zielona herbata pomaga w odchudzaniu?

    Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.