SPIS TREŚCI
Czy słyszeliście, aby nie dodawać cytrynę do herbaty? Ponieważ jest to niebezpieczne i może nam zaszkodzić.
Czy wiesz, że w herbacie znajduje się glin, który jest źródłem tej przesłanki?
Glin w herbacie
Liście herbaty faktycznie zawierają glin, który jest związany przez taninę (jest to forma nieprzyswajalna przez nasz organizm).
Gdy parzymy herbatę, ekstrahuje się tylko 1% glinu z jego całej zawartości.
Jednak działanie kwasów (np. z cytryny czy też kwasów żołądkowych) powoduje przejście glinu w chlorek glinu, który już jest przyswajalny przez nasz organizm.
Po wypiciu herbaty, w kontakcie z sokiem żołądkowym glin przechodzi w chlorek glinu, który jest wchłaniany przez nasz organizm.
Aby przekroczyć średnią dzienną dawkę spożycia glinu, należałoby wypić zależnie od odmiany herbaty pomiędzy 1 a 30 litrów (4-120 szklanek) herbaty.
Czy można dodawać cytrynę do herbaty?
Parzysz herbatę i po wyjęciu torebki ekspresowej dodajesz cytryny? Bez obaw, w tej sytuacji nasz organizm przyjmie taką samą ilość glinu jak gdybyśmy nie użyli cytryny.
Natomiast, jeśli w trakcie parzenia dodajesz sok z cytryny lub inny kwaśny soku, wtedy kwas zaczyna wypłukiwać glin z liści herbaty. W tej sytuacji ilość glinu w herbacie wielokrotnie wzrośnie. Właśnie wtedy herbata staje się niezdrowa.
Dlatego zawsze pamiętaj!!!
Wyjmuj torebkę lub odcedzaj liście herbaty od naparu, zanim dodasz cytrynę!!!
Może ci się spodobać: Czy zielona herbata pomaga w odchudzaniu?