Czy można dodawać cytrynę do herbaty?

Liście herbaty zawierają glin, który jest związany przez taninę w herbacie (jest to forma nieprzyswajalna przez nasz organizm). Jednak dodatek kwasów powoduje przejście glinu w chlorek glinu, który już jest przyswajalny.

Gdy parzymy herbatę, ekstrahuje się tylko 1% glinu.

Glin ten jest w nieprzyswajalnej formie, ale w kontakcie z sokiem żołądkowym przechodzi w chlorek glinu, który jest przyswajalny. Aby przekroczyć średnią dzienną dawkę, należałoby wypić zależnie od odmiany herbaty pomiędzy 1 a 30 litrów.


Jeśli zaparzymy herbatę i następnie po wyjęciu torebki użyjemy cytryny, to nasz organizm przyjmie taką samą ilość glinu niż gdybyśmy nie użyli cytryny.

Natomiast, jeśli w trakcie parzenia dodamy soku z cytryny lub innego kwaśnego soku, wtedy kwas zacznie wypłukiwać glin z liści herbaty i ilość glinu w herbacie wielokrotnie wzrośnie.patronite


I w tym przypadku herbata staje się niezdrowa. Dlatego wyjmujcie torebkę lub odcedzajcie liście herbaty od naparu, zanim dodacie cytrynę!!!

 [fb_button]

facebook