SPIS TREŚCI
Już prawie pora obiadowa, a mięso wciąż jest w zamrażarce. Bezpieczeństwo żywności często staje się mniej ważne w takich sytuacjach, częściowo dlatego, że ludzie nie traktują poważnie chorób przenoszonych przez żywność, dopóki sami nie ucierpią. Nauka jak prawidłowo rozmrażać mięso zajmuje tylko kilka chwil. Nie tylko sprawi, że Twój posiłek będzie smakował lepiej, ale zapewni również dobre samopoczucie po jego spożyciu.
Czy mięso jest bezpieczne?
Choroby przenoszone przez żywność są niebezpieczne, a mięso może wywołać chorobę, jeśli nie będziemy z nim prawidłowo postępować. Szczepy bakterii, które najczęściej można znaleźć na surowym mięsie to:
- Salmonella
- Staphylococcus aureus
- E coli
- Listeria monocytogenes
Są to bakterie, które w najlepszym przypadku mogą wywołać chorobę. W najgorszym mogą cię zabić. Właściwe praktyki rozmrażania i obróbki termicznej mięsa do temperatury wewnętrznej 74ºC znacznie zmniejszą ryzyko.
PAMIĘTAJ:
- Aby, nie rozmrażać mięsa na blacie kuchennym. Bakterie bardzo szybko rozwijają się w temperaturze pokojowej.
- Nie płucz mięsa pod bieżącą wodą. Może to rozpryskiwać bakterie w kuchni, prowadząc do zanieczyszczenia krzyżowego.
4 bezpieczne sposoby na rozmrażanie mięsa
Istnieją 3 bezpieczne sposoby rozmrażania mięsa, oraz jedna, która całkowicie pomija rozmrażanie.
Użyj kuchenki mikrofalowej
To najszybsza metoda, ale pamiętaj: Mięso należy ugotować natychmiast po rozmrożeniu w kuchence mikrofalowej. To dlatego, że mikrofale podgrzewają mięso do temperatury między 4,4 a 60ºC, w której najszybciej rozwijają się bakterie. Tylko obróbka termiczna mięsa w odpowiedniej temperaturze zabije potencjalnie niebezpieczne bakterie.
Użyj zimnej wody
Zastosowanie tej metody powinno zająć od 2 do 3 godzin.
- Umieść mięso w szczelnej plastikowej torbie. Zapobiegnie to uszkodzeniu tkanki mięsnej przez wodę, a także zakażeniu żywności przez bakterie.
- Napełnij dużą miskę lub zlew kuchenny zimną wodą. Zanurz mięso w workach.
- Zmieniaj wodę co 30 minut.
Użyj lodówki
Ta metoda wymaga najwięcej czasu, ale jest najbardziej zalecana. Mięso zwykle rozmraża się przez całą noc, więc zaplanuj posiłki z wyprzedzeniem.
Po rozmrożeniu mięso może pozostać w lodówce przez dzień lub dwa przed ugotowaniem.
Najlepiej nie rozmrażać
Gotowanie mięsa bez rozmrażania jest całkowicie bezpieczne.
Oczywiście jest pewna wada. Zajmie to trochę więcej czasu, zwykle o około 50% więcej.
Podsumowanie
Właściwe obchodzenie się z mięsem zmniejszy ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową dla Ciebie i Twojej rodziny.
Nabierz nawyk planowania posiłków z 24-godzinnym wyprzedzeniem, a nie będziesz mieć problemów, że mięso nie będzie gotowe do obróbki, gdy nadejdzie pora obiadowa.