Klasyfikacja koncentratów spożywczych – wszystko co musisz wiedzieć

CZAS CZYTANIA: 3 minuty

Pojawienie się na rynku spożywczym koncentratów otworzyło całkowicie nowe możliwości, jeśli chodzi o produkcję żywności. Dzięki nim możemy kupić gotowe dania, które w krótkim czasie można zamienić w pełnoporcjowy posiłek. Koncentraty spożywcze otrzymuje się w wyniku przemysłowego odwodnienia lub zagęszczenia surowców pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego, dzięki czemu zyskują one dłuższy termin przydatności do spożycia przy krótkim czasie ich przygotowywania. Takie koncentraty mogą być dostępne w formie gotowej żywności do spożycia lub dodatków do żywności. Koncentraty spożywcze, ze względu na ich pochodzenie, formę i sposób uzyskania, można podzielić w grupy. Co warto o nich wiedzieć?

Jak już wspomnieliśmy, koncentraty spożywcze mogą być uzyskiwane z szerokiej gamy surowców, dlatego ich podział nie należy do najłatwiejszych. Można więc podzielić je na przykład ze względu na rodzaj produktu, z którego powstały:

  • koncentraty z nieprzetworzonych surowców zwierzęcych i roślinnych;
  • koncentraty z półproduktów i produktów gotowych;
  • koncentraty z surowców niekonwencjonalnych.

To najbardziej ogólny podział, mówiący o rodzaju koncentratu spożywczego. Klasyfikację tę można uszczegółowić, biorąc pod uwagę ich przeznaczenie. W takim wypadku wyróżniamy:

  • koncentraty gotowych dań obiadowych;
  • koncentraty sosów;
  • koncentraty deserów i dodatki do ciast;
  • koncentraty napojów;
  • przyprawy do kawy i produktów zbożowych;
  • przyprawy do potraw i zup;
  • koncentraty witaminowe i odżywkowe;
  • koncentraty białkowe, izolaty białkowe i hydrolaty.

Celem zastosowania wymienionych wyżej koncentratów spożywczych jest przede wszystkim podniesienie walorów smakowych przygotowywanych przez nas potraw i niejako ułatwienie nam uzyskania pożądanego smaku lub konsystencji. Doskonałym przykładem takich koncentratów spożywczych znacząco skracających czas przygotowywania potraw są na przykład sosy w proszku, kostki rosołowe czy aromaty do ciast. Co istotne, dostępne są na rynku koncentraty i aromaty spożywcze pochodzenia naturalnego, które są w pełni bezpieczne dla naszego zdrowia, a mogą znacząco podnieść jakość żywności.

Przykładem jest dystrybutor GBD Aromaty, który współpracuje z amerykańską firmą Butter Buds Food Ingredients. W ich ofercie znajdują się produkty pochodzenia naturalnego, wykorzystywane w przemyśle spożywczym. Do produkcji naturalnych koncentratów spożywczych wykorzystuje się specjalnie opatentowaną technologię. W efekcie uzyskany smak i aromat jest w pełni naturalny.

zdjęcie pixabay.com

Klasyfikacja koncentratów spożywczych ze względu na ich stan skupienia

Dostępne koncentraty spożywcze na rynku mogą mieć różny stan skupienia. Wynika to z rodzaju użytej technologii – mogą być one otrzymywane w wyniku osuszania lub uwadniania. W efekcie uzyskujemy koncentraty w proszku albo w płynie.

Koncentraty spożywcze w proszku

Koncentraty spożywcze w proszku uzyskuje się poprzez odwodnienie, osuszanie, sprasowanie i sproszkowanie surowca spożywczego, a następnie dodatkowe utrwalenie przy pomocy różnych dostępnych metod. W takiej formie możemy otrzymać jaja w proszku, mleko w proszku, kostki bulionowe, proszek do pieczenia, soda oczyszczona, a także tak zwane produkty instant, a więc wszelkiego rodzaju zupy i dania w proszku. Niska zawartość wody w koncentratach sproszkowanych (od 2 do 5%) sprawia, że mają one znacznie dłuższy termin przydatności do spożycia niż świeży surowiec.

Koncentraty spożywcze w płynie

Koncentraty spożywcze w płynie nie są osuszane i proszkowane, lecz zachowują postać płynną. Zawierają skoncentrowany smak danego produktu spożywczego, dzięki czemu po dodaniu niewielkiej ilości można znacząco wzmocnić walory smakowe potrawy. Najlepszym przykładem płynnych koncentratów spożywczych są koncentraty zup i soków. Dodanie ich do wody pozwala na uzyskanie odpowiedniego smaku. Im więcej koncentratu dodamy, tym intensywniejszy ten smak będzie.

Koncentraty spożywcze półpłynne

Koncentraty spożywcze półpłynne odznaczają się większą gęstością, ale mają podobne zastosowanie, co koncentraty płynne – wzmacniają smak i aromat posiłków. Zaliczamy do nich mleko zagęszczone, koncentrat pomidorowy czy też zupy krem instant.

Bez wątpienia koncentraty spożywcze służą nam na co dzień w naszych kuchniach – zarówno w domu, jak i lokalach gastronomicznych i w masowej produkcji żywności. Wybierając te o  naturalnym składzie, mamy pewność, że odżywiamy się zdrowo.