SPIS TREŚCI
Zwykle wypluwasz pestki arbuza podczas jedzenia? Ponieważ nie wiesz, czy można je spożywać. Niektórzy wolą arbuzy bez nasion, aby uniknąć tego problemu. Ale, czy wiesz, że wartości odżywcza pestek arbuza są bardzo cenne? Mają niską kaloryczność i są bogate w składniki odżywcze. Po upieczeniu są chrupiące i mogą z łatwością zastąpić niezdrowe przekąski.
1. Pestki arbuza są niskokaloryczne
25g pestek arbuza zawiera około 158 kcal. To niewiele mniej niż 25g chipsów ziemniaczanych (160 kcal), ale objętość już jest zupełnie inna.
Duża garść pestek arbuza waży około 4 gramy i zawiera około 23 kcal. Znacznie mniej niż paczka chipsów ziemniaczanych!
2. Źródło magnezu
Jednym z kilku minerałów występujących w pestkach arbuza jest magnez. W 4 gramowej porcji znajduje się 21 mg magnezu, co stanowi 5% dziennego zapotrzebowania.
Zaleca się osobą dorosłym codzienne przyjmowanie 420 mg tego minerału. Magnez jest niezbędny dla wielu funkcji metabolicznych organizmu. Jest również niezbędny do utrzymania funkcji nerwów i mięśni, a także zdrowia układu odpornościowego, serca i kości.
3. Zawierają żelazo
Garść nasion arbuza zawiera około 0,29 mg żelaza, czyli około 1,6% dziennego zapotrzebowania. To może nie jest dużo, ale zaleca się przyjmowanie osobą dorosłym 18 mg dziennie.
Żelazo jest ważnym składnikiem hemoglobiny, przenosi tlen. Pomaga także organizmowi zamieniać kalorie w energię.
Jednak pestki arbuza zawierają również fityniany, które zmniejszają wchłanianie żelaza i obniżają ich wartość odżywczą.
4. Pestki arbuza zawierają tłuszcze
Nasiona arbuza są również dobrym źródłem zarówno jednonienasyconych, jak i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych jedna duża garść (4 gramy) dostarcza ich odpowiednio 0,3 i 1,1 grama.
Tłuszcze te są przydatne w ochronie przed zawałem serca i udarem oraz obniżają poziom „złego” cholesterolu we krwi.
5. Dobre źródło cynku
Pestki arbuza są również dobrym źródłem cynku. Dostarczają około 26% dziennego zapotrzebowania w 25g lub 4% w jednej dużej garści pestek (4 gramy).
Cynk jest ważnym składnikiem odżywczym, niezbędnym dla układu odpornościowego. Jest również niezbędny dla:
- układu pokarmowego i nerwowego
- wzrostu i podziału komórek
- prawidłowego funkcjonowania zmysłu smaku i węchu
Jednak podobnie jak w przypadku żelaza, fityniany zmniejszają wchłanianie cynku.
Jak upiec pestki arbuza?
Pieczenie pestek arbuza jest łatwe. Ustaw piekarnik na 170 st. C i umieść pestki na blasze do pieczenia. Pieczenie powinno zająć około 15 minut, ale możesz je wymieszać po 7 minutach, aby zapewnić równomierną chrupkość po wyjęciu z pieca.
Możesz sprawić, by nasiona smakowały jeszcze lepiej, dodając odrobinę oliwy z oliwek i soli lub posypując je cynamonem i lekko cukrem. Jeśli chcesz zintensyfikować smak, możesz dodać sok z limonki i chili w proszku, a nawet pieprz cayenne.
Podsumowanie
Pestki arbuza mają wiele zalet zdrowotnych. Chociaż ilość niektórych minerałów i witamin w nich może wydawać się niska, nadal są one zdecydowanie lepsze niż chipsy ziemniaczane i inne niezdrowe przekąski.
Ile składników odżywczych czerpiesz z nasion arbuza, zależy w dużej mierze od tego, ile ich zjesz. Ponieważ są małe, musisz zjeść sporo, aby uzyskać z ich znaczne korzyści.
Jednak porównując ich wartość odżywczą z innymi przekąskami, nasiona arbuza wychodzą na prowadzenie.