Szafy mroźnicze- jak mrozić potrawy, aby zachowały swoje właściwości i smak?

CZAS CZYTANIA: 2 minuty

Prowadzenie działalności gospodarczej o profilu gastronomicznym jest zajęciem bardzo wymagającym. By wyróżnić się na tle ogromnej konkurencji, warto zadbać o idealny smak oraz świeżość produktów oraz gotowych dań. W tym celu powszechnie w branży gastronomicznej stosuje się szafy mroźnicze. Jak prawidłowo przechowywać w nich żywność? Jakie potrawy możemy w nich mrozić? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska. Ciekawi? Zaczynamy!

Szafy mroźnicze i ich krótka charakterystyka

Pojemna szafa mroźnicza stanowi jedno z podstawowych elementów wyposażenia każdej gastronomicznej firmy. Przy jej użyciu jesteśmy w stanie przez długi czas przechowywać żywność. Głównym zadaniem urządzeń jest szybkie mrożenie produktów. Jedynie urządzenia wysokiej jakości zapewniają w naszym lokalu gastronomicznym prawidłowe przechowywanie żywności. Sprzęt musi utrzymywać właściwą temperaturę i wilgotność (w przeciwnym razie dojść może do utraty świeżości produktów bądź rozwoju niebezpiecznych bakterii). W urządzeniach orientacyjnie panuje temperatura od -1°C do +7°C. Wydajny system chłodniczy umożliwia niezwykle szybki czas mrożenia. Warto wybrać szafy mroźnicze z wymuszonym obiegiem powietrza, dzięki czemu mamy pewność równomiernego chłodzenia. Warto także zwrócić uwagę na konstrukcję szafy- wykonana ze stali nierdzewnej będzie gwarancją niezawodnej pracy, łatwości w utrzymaniu nienagannej czystości oraz odporności na korozję i uszkodzenia mechaniczne.

Które produkty nadają się do umieszczenia w szafach mroźniczych i jak właściwie je przechowywać?

Szafy mroźnicze pozwalają na przechowywanie wielu produktów – warzyw, owoców, mięsa, wyrobów wędliniarskich, ryb, owoców morza i wielu innych. Możemy także przechowywać w nich wstępnie przygotowane dania, desery jak również lody. Ogromną zaletą szaf jest możliwość utrwalenia produktów spożywczych bez utraty ich wartości odżywczych – niska temperatura pozwala zachować najwięcej witamin i minerałów. Użycie szafy mroźniczej przedłuża także czas przydatności do spożycia. Mrożenie nie ma wpływu na smak, zapach oraz konsystencja produktów, o ile są właściwie przygotowane. Jak prawidłowo mrozić przechowywane produkty? Przede wszystkim żywność, która umieszczona zostaje w szafie mroźniczej, musi być szczelnie zabezpieczona. Żywność powinna znajdować się w szczelnie zamkniętych pojemnikach. Gotowe wyroby mogą być w szklanych naczyniach czy nierdzewnych pojemnikach przykryte folią spożywczą. Tak zabezpieczone produkt nie naciągną zapachów od innych.

Postaw na wysokiej jakości szafy mroźnicze i miej pewność, że oferowane produkty zachowają ogromny smak i świeżość przez długi czas.